Depresia postpartum - cum iti dai seama ca esti afectata
Nasterea unui copil poate declansa o serie de emotii puternice, de la bucurie la frica si anxietate. Dar poate duce si la ceva ce nu te astepti - depresie.
Majoritatea proaspetelor mamici se confrunta cu depresia tranzitorie postnatala („baby blues”), care apare la 2-3 zile dupa nastere si care se manifesta prin tristete, iritabilitate, plans nemotivat, schimbari de dispozitie, anxietate si dificultati de somn. Aceasta poate dura pana la doua saptamani. Dar unele mame (aproximativ 10-15%) se confrunta cu o forma mai severa, cunoscuta sub numele de depresie postpartum.
Cum se manifesta
Depresia postpartum poate fi confundata cu depresia tranzitorie postnatala („baby blues”) la inceput - dar semnele si simptomele sunt mai intense si dureaza mai mult si pot interfera in cele din urma cu capacitatea mamei de a ingriji copilul si de a face fata activitatilor zilnice. Simptomele se dezvolta de obicei in primele cateva saptamani dupa nastere, dar pot incepe mai devreme - in timpul sarcinii - sau mai tarziu - pana la un an dupa nastere.
Printre simptomele depresiei postpartum se numara:
- schimbari ale dispozitiei;
- plans necontrolat;
- indepartarea de familie si prieteni;
- pierderea apetitului sau din contra dorinta de a manca mult mai mult decat de obicei;
- incapacitatea de a dormi (insomnie);
- oboseala accentuata;
- iritabilitate si furie intense;
- sentimente de inutilitate, rusine, vina;
- capacitatea redusa de a gandi clar sau de a lua decizii;
- anxietate severa si atacuri de panica;
- frica de a nu-i face rau copilului;
- idei suicidare.
De ce apare
Nu exista o singura cauza a depresiei postpartum, dar problemele fizice si emotionale pot juca un rol important in declansarea ei.
Dupa nastere, o scadere dramatica a hormonilor (estrogen si progesteron) poate contribui la instalarea depresiei postpartum. Alti hormoni produsi de glanda tiroida pot, de asemenea, sa scada brusc - ceea ce le face pe proaspetele mame sa se simta fara chef de viata si deprimate. Multe dintre acestea pun la indoiala capacitatea lor de a avea grija de nou-nascut, se simt mai putin atractive, se lupta cu simtul identitatii sau simt ca au pierdut controlul asupra vietii lor.
Cand sa mergi la medic
Daca esti deprimata dupa nasterea bebelusului, este posibil sa fii reticienta sau rusinata sa recunosti asta. Este important sa consulti cat mai repede medicul daca semnele si simptomele depresiei:
- Nu se estompeaza dupa doua saptamani;
- Se inrautatesc;
- Iti este greu sa ai grija de copilul tau;
- Ti se pare dificil sa-ti duci la indeplinire sarcinile zilnice;
- Te gandesti sa-ti faci rau sau sa-l ranesti pe bebelus.
Lasata netratata,
postpartum poate interfera cu consolidarea relatiei mama-copil si poate cauza probleme familiale. Depresia postpartum netratata poate dura cateva luni sau mai mult, transformandu-se intr-o tulburare depresiva majora.
Copiii care au mame ce sufera de depresie postpartum netratata au mai multe riscuri de a se confrunta cu probleme emotionale si comportamentale, cum sunt insomnia, dificultati de a manca, plans excesiv si intarzieri in dezvoltarea limbajului.