Cum îţi repari ficatul după Paşte. Alimente şi plante care îţi fac bine

Mesele îmbelşugate de Paşte suprasolicită ficatul, de aceea este nevoie de o perioadă de refacere.

image

Multe persoane se resimt după mesele îmbelşugate de Paşte, mai ales dacă au exagerat cu preparate precum ouăle, drobul, salata de boeuf. În plus, dacă mesele îmbelşugate au fost şi „stropite” cu alcool, este foarte posibil ca ficatul să fi fost afectat. Printre manifestările posibile care pot să apară în această perioadă se numără constipaţia, balonarea, somnolenţa, digestia greoaie, senzaţia de greaţă.  

Principala recomandare este ca după festinul de Paşte să se revină la o alimentaţie cât mai natural posibilă. Aşadar, cel puţin câteva zile, încearcă să renunţi la mezeluri şi dulciuri concentrate şi să consumi cât mai multe verdeţuri precum spanacul, leurda, ştevia, ceapa verde.

„Cea mai bună detoxificare pentru organism este stilul de viață sănătos, cu un program de luat masa, cu alimente sănătoase, care nu sunt prăjite, cu multe fructe și legume, de preferat de sezon. Produsele de patiserie și cofetărie, sucurile îndulcite, băuturile alcoolice ar trebui să facă parte cât mai rar din acest stil de viață. Menținerea unei greutăți normale, activitatea fizică și somnul oferă organismului ocazia să funcționeze corespunzător, niciun regim alimentar neputând face detoxificare mai bine decât o face corpul uman”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Apa cu lămâie ajută la eliminarea toxinelor

Un obicei pe care este bine să îl adopţi este să consumi apă cu lămâie dimineaţa sau în oricare alt moment al zilei. Beneficiile nu sunt de neglijat. Amestecul apă - lămâie ajută digestia, hidratează organismul, furnizează vitamina C şi previne formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, oferă potasiu, un mineral implicat, printre altele, în comunicarea nervi-muşchi şi în transportul nutrienţilor şi al reziduurilor metabolice.

Într-un pahar cu apă plată, stoarce o jumătate de lămâie şi consumă. Poţi consuma apă cu lămâie 5 zile.

Vezi şi: 8 motive pentru a bea apă cu lămâie

Consumă ceai de anghinare

Plantă care acţionează ca un adevărat protector hepatic, anghinarea ajută şi la scăderea colesterolului. Pentru aceste beneficii, consumă ceai de anghinare, pe care îl prepari din 2 linguri de frunze uscate și mărunțite la 250 - 300 ml de apă fierbinte. Lași vasul acoperit 10 - 12 minute, după care strecori și bei câte 2 căni zi (când se mai răceşte poți să îndulcești cu miere, pentru că anghinarea are gust amar), prima dimineața, pe stomacul gol, iar cea de-a doua cu jumătate de oră înainte de masa de prânz. Ţine această cură 5 zile.

Vezi şi: Plante care ajută la eliminarea toxinelor din corp

Ceaiul de păpădie, depurativ natural

Datorită acţiunii diuretice şi depurative, păpădia este recomandată în perioadele de curăţare a organismului. Păpădia ajută la eliminarea produşilor toxici rezultaţi în urma metabolismului şi scade surplusul de apă din organism. Pentru detoxifcare, se recomandă infuzia obţinută din 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie și 250 ml de apă. Se lasă la infuzat, 10 minute, apoi strecoară. Infuzia poate fi îndulcită cu miere. Se consumă 2 căni pe zi, cu o jumătate de minute înainte de mese.

Sfecla roşie ajută la detoxifiere

Unele legume şi fructe au efect detoxifiant, de aceea este indicat să fie consumate mai des: morcovii, roşiile, ţelina, sfecla, anghinarea, citricele (lămâile, portocalele, grepfrutul), merele, ananasul, afinele, murele, căpşunile, verdeţurile. Este bine să se consume cât mai des sfeclă roşie, deoarece conţine metionină, o enzimă importantă în procesul de detoxificare. De asemenea, varza şi legumele înrudite (broccoli, conopidă, vaza de Bruxelles) conţin o substanţă (indol-3-carbinol) care stimulează producerea de enzime necesare în detoxificare.  

Alte sfaturi de care să ţii cont

- Consumă suficientă apă. Reziduurile metabolice sunt eliminate mai uşor în cazul unei hidratări corespunzătoare. Nu doar într-un regim de detoxificare, ci şi într-un stil de viaţă sănătos, se recomandă un aport minim de 2 litri de apă pe zi.

- Supele uşoare, cum sunt cele de legume sau pui, te ajută să te hidratezi, fiind potrivite mai ales dacă suferi şi de constipaţie.

- Dormi 8 ore pe noapte şi fă mişcare zilnic.