Condimentul bun pentru ficat şi diabet. Cum se consumă pentru a avea beneficii

Originar din India, cardamomul este un condiment valorificat atât la gătit, cât și în medicina naturistă. Ca remediu, acesta are efecte diuretice, antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, tonice și antioxidante.

image

Cardamomul se poate folosi la combaterea depresiei și anxietății. Preparatele cu acest condiment au efect tonic asupra organismului. Foto: Shutterstock

Cardamomul se extrage din păstăile plantei Elettaria cardamomum, care aparține aceleiași familii de plante ca ghimbirul. Are o aromă intensă, similară cu cea de mentă, iar pe lângă utilizările culinare, oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Cardamomul conține acizi grași, proteine, fibre, minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, zinc), precum și vitamine (grupul B, C). Acest condiment a fost folosit pe scară largă în Egiptul Antic la prepararea medicamentelor. De asemenea, este valorificat în tratamentul bolilor digestive, la reglarea glicemiei și lista poate continua.

Vezi şi: Condimentul care ajută creierul și te protejează de declin mental

Adjuvant pentru diabetici 

Cardamomul conține mangan, un mineral care poate regla nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că este un remediu excelent pentru bolnavii de diabet, în special pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2. În plus, condimentul accelerează metabolismul și ajută la slăbit, adică ajută în prevenirea și tratarea diabetului, dar și la prevenirea obezității, una dintre cele mai întâlnite boli metabolice. Pentru accelerarea metabolismului, se recomandă ceaiul de cardamom, care se bea înainte de fiecare masă principală sau în funcție de recomandările medicului. Ceaiul se obține prin infuzarea semințelor sau păstăilor plantei în apă fierbinte și se poate bea cald sau rece.

Vezi şi: Remedii adjuvante în diabetul de tip 2. Ce îi poate ajuta pe bolnavi

Previne acumularea de grăsimi în ficat

Acest condiment poate să scadă nivelul crescut al enzimelor hepatice și previne acumularea de grăsime în ficat, ceea ce reduce riscul de posibile afecțiuni. În plus, consumul de cardamom susține detoxificarea organismului, implicit eliberarea toxinelor ce pot cauza diverse boli. În acest caz, la indicațiile medicului, se pot recomanda capsulele ce pot fi achiziționate din farmarcii sau magazine naturiste.

Îmbunătățește digestia

Studiile au arătat că acest condiment îmbunătățește digestia și ar reduce la jumătate riscul de a face ulcer gastric. În plus, pentru că are proprietăți antibacteriene, cardamomul poate proteja organismul de Helicobacter pylori, o bacterie care afectează tractul digestiv, dar și de Salmonella și Candida. De asemenea, 500 mg de pudră de cardamom, administrată de 3 ori pe zi, cu 1 jumătate de oră înainte de mesele principale, poate ajuta la tratarea grețurilor și vărsăturilor ușoare și moderate, dar și la combaterea gazelor intestinale. Şi maceratul de cardamom poate fi de folos. Acesta se obține prin amestecarea a 10 semințe de cardamom măcinate fin cu 50 ml de miere. Se lasă la macerat 10 zile și de administrează înainte de mesele principale.

Combate respirația neplăcută și previne cariile

Cardamomul poate să combată respirația urât mirositoare și să prevină cariile, pentru că limitează dezvoltarea bacteriilor. Un studiu a arătat şi că acest condiment inhibă creșterea bacteriilor care cauzează gingivită. De aceea, este un ingredient din componența gumei de mestecat, dar și un remediu străvechi. În unele părţi ale lumii, se obișnuiește ca după masă să se consume păstăi întregi de cardamom. Pentru a profita de beneficiile sale, fierbe cardamom în apă și fă gargara. Aceași remediu se poate folosi pentru combaterea durerilor în gât.