Îngrăşăminte naturale pentru plante. De ce să nu arunci cojile de ouă şi zaţul de cafea

Cu puțin zaț de cafea, cu câteva coji de ouă sau cu oțetul de mere din bucătăria proprie, le asiguri plantelor tale tot ce au nevoie pentru creștere și dezvoltare.

image

Alegerea îngrășămintelor naturale în detrimentul celor cu chimicale este o opțiune mai bună şi ecologică. În plus, variantele naturale sunt mai accesibile și ușor de folosit. Îți prezentăm 5 soluții pe care le poți utiliza atât pentru plantele de ghiveci, cât și pentru cele de grădină.

Coji de ouă

Când folosești ouă la gătit, nu mai arunca la coș cojile! Acestea sunt surse bune de calciu, care le ajută să rețină potasiul, un element care susține creșterea și dezvoltarea plantelor. Este bine să adaugi câte 1 linguriță cu coji de ouă, pisate fin, în pământul din ghiveci, când plantezi o floare nouă. În gradină, este indicat să risipești toamna, pe sol, coji de ouă, printre straturile de flori.

Zaț de cafea

Conținutul ridicat de nitrogen transformă zațul de cafea într-un fertilizant excelent pentru plante. El poate fi utilizat fie ca îngrășământ în grădină, fie pentru ghivecele cu flori și plante. În grădină, împrăștie zaț de cafea pe solul unde îți dorești să plantezi florile și, mai apoi, pune semințele. În cazul plantelor de ghiveci, este bine să pui zaț de cafea pe sol, apoi să le uzi, așa cum o faci în mod obișnuit. O altă tehnică este să amesteci zaț de cafea cu apă într-o cană și să uzi plantele.

Coji de banane

Bananele sunt o surse bune de potasiu, calciu, sulf, magneziu și sodiu, substanțe benefice pentru dezvoltarea plantelor. De aceea, este bine să le folosești în grădina ta, mai ales la îngrijirea trandafirilor. Tot ce trebuie să faci, este să tai cojile de banane și să le pui în sol, într-o gaură, lângă tufa de trandafiri sau de jur-împrejurul florilor. Este bine să adaugi bucăți de coji de banane în sol, pe măsură ce trandafirul crește, pentru o mai bună fertilizare.

Citeşte şi: Moduri inedite în care poţi folosi cojile de banană. Le ştiai?

Oțet de mere

Florile de buchet se vor păstra mai bine, dacă vei adauga 2 linguri de oțet de mere în apa din vază. Asta pentru că oțetul alungă dăunătorii, te ajută să ai plante mai sănătoase și le conferă strălucire. Poți să îl folosești și pentru plantele din grădină, în special pentru trandafiri și hortensii, astfel: amestecă 3 părți de apă cu 1 parte de oțet, într-o sticlă și udă florile, o dată pe lună.

Zahăr

Pentru fertilizarea plantelor, este bine să adaugi în ghivecele cu flori 1 linguriță de zahăr, înainte de a uda plantele. Această procedură ajută în special ficușii, însă nu trebuie să fie realizată mai mult de o dată pe săptămână!