Îți miros picioarele a oțet? Iată ce poți face!

Transpirația și bacteriile care colonizează picioarele determină mirosul „de acru”, scrie Cleveland Clinic.

Vestea bună este că ai mai multe strategii disponibile pentru a controla această problema.

„Picioarele miros a oțet când transpira prea mult, iar umezeala interacționează cu bacteriile de pe piele. Bacteriile se hrănesc cu transpirația ta și acest lucru creează un produs secundar acid care miroase a oțet.””, explică podologul Joy Rowland, pentru Cleveland Clinic.

femeie miros shutter jpg

Mirosul picioarelor este dat de bacteriile care se hrănesc cu transpirație. Foto: Shutterstock

Picioarele au aproximativ 250.000 de glande sudoripare care ajută la reglarea temperaturii corpului. Nu e de mirare că tălpile transpiră până se udă.

„Cu cât picioarele transpira mai mult, cu atât mirosul de oțet va fi mai puternic. Deci, este important să controlăm transpirația excesivă”, spune dr. Rowland, care recomandă câteva remedii pentru a menține proaspăt mirosul picioarelor.

Duș zilnic

La dușul zilnic, picoarele trebuie spălate cu săpun deoarece degetele și arcul piciorului tind să acumuleze transpirație. Acest lucru trebuie făcut în fiecare zi înainte de a-ți pune șosetele. Ai grijă să usuci bine pielea picioarelor, ca să nu rămână umezeală, deoarece favorizează înmulțirea bacteriilor.  

Pudră pentru picioare

O măsură în plus de igienă este folosirea unei pudre pentru picoare. Se aplică pe picioarele spălate și uscatedeoarece  ajută la absorbția umidității suplimentare de pe piele. Prin absorbția transpirației, previne interacțiunea dintre bacterii și umiditatea excesivă care le hrănește și le înmulțește.

Schimbă-ți des ciorapii și pantofii

Dacă ai mereu picorele umede, în ciuda eforturilor de a controla transpirația, este necesar să porți cu tine o pereche suplimentară de șosete și să le schimbi la nevoie. De asemenea, pantofii uzi trebuie schimbați. Potrivit specialistului podolog, pantofii din fibre naturale respirabile precum pielea, pânza și pielea de căprioară sunt o opțiune excelentă pentru a evita transpirația picioarelor, în timp ce pantofii care conțin mult plastic sau cauciuc trebuie evitați deoarece țin transpirația în interiorul pantofului.

Folosește antiperspirant

Antiperspirantele nu sunt doar pentru axile. Aplica-le pe picioare pentru a le menține uscate și cu miros proaspăt. Dr. Rowland spune că această practică poate fi deosebit de utilă pentru persoanele care poartă ciorapi de nailon sau ciorapi compresivi.

„După ce vă spălați și uscați bine picioarele, pulverizați sau aplicați un strat ușor de antiperspirant pe tălpile picioarelor. Lăsați-le să se usuce și apoi aplicați pudră pentru picioare în zona degetelor de la picioare înainte de a vă pune ciorapi, șosete sau pantofi. În acest fel, acoperiți toate zonele care produc transpirație și care ar putea interacționa cu bacteriile”, explică dr. Rowland.

Dezinfectează-ți pantofii

Dacă ai o pereche preferată de pantofi pe care o porți des, pulverizează-I interiorul și branțul cu un spray dezinfectant.

„Dezinfectați și lăsați să acționeze aproximativ 24 de ore înainte de a purta pantofii. Acest lucru va ajuta la reducerea încărcăturii bacteriene. De asemenea, poate preveni infecțiile fungice. Toată lumea are bacterii și ciuperci pe piele. Dar le putem ține sub control să nu se înmulțească  prea mult.”, notează dr. Rowland.

Citește și Acestea sunt analizele pe care trebuie să le facem anual