Terapia cu magneţi rezolvă aceste probleme de sănătate

image

Magnetoterapia contribuie la relaxarea musculară şi stimulează drenajul țesuturilor la nivel limfatic. Foto: Shutterstock

Ştiai că terapia cu magneţi are efect analgezic, antiinflamator şi că poate aduce alinare în bolile reumatismale, neuropsihice şi în multe alte probleme de sănătate? 

Magnetoterapia este o formă de terapie alternativă care foloseşte acţiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părţi ale corpului. Acest câmp magnetic stimulează capacitatea de vindecare a organismului şi activează circulaţia sângelui, ceea ce favorizează aportul de oxigen şi de substanţe nutritive.

Are efect analgezic şi antiinflamator

Magnetoterapia stimulează regenerarea țesuturilor prin influențarea proceselor biochimice. Câmpurile electromagnetice generate de magneți pot acționa la diferite adâncimi în funcție de densitatea de câmp aleasă şi oferă următoarele beneficii:

■ Ameliorarea durerii: calmează durerile articulare, musculare și osoase.

■ Stimularea circulaţiei: prin susţinerea circulației sângelui, magnetoterapia contribuie la o mai bună oxigenare a țesuturilor cu scopul de a reduce inflamația.

■ Accelerarea vindecării: stimularea țesuturilor și a celulelor ajută la îmbunătățirea procesului de recuperare în cazul unei leziuni, intervenții chirurgicale sau în cazuri de probleme osoase.

■ Ţinerea sub control a tulburărilor musculo-scheletice: acționează asupra durerii care apare în boli articulare. Câmpul magnetic susţine însănătoşirea scheletului şi a ţesuturilor moi.

■ Mobilitate îmbunătățită: magnetoterapia poate îmbunătăți mobilitatea articulară prin reducerea senzațiilor de rigiditate și ameliorarea flexibilității membrelor.

Ce indicaţii terapeutice are

Terapia cu magneţi este recomandată în diverse boli reumatismale - poliartroze, spondiloze, gonartroză, coxartroză, tendinite, tenosinovite, bursite, miozite, fibrozite, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică.

De asemenea, poate ajuta în entorse, contuzii, plăgi, nevroze, distonii neurovegetative, hemiplegii (paralizia unei jumătăţi a corpului), boala Parkinson, bolile vasculare periferice funcţionale (sindromul Raynaud).

Numeroase studii au arătat beneficiile magnetoterapiei în ceea ce privește favorizarea vindecării fracturilor, în special a celor care afectează oasele lungi.

Potrivit altor cercetări, câmpurile electromagnetice pulsate ar putea contribui la reducerea simptomelor sclerozei multiple. Principalele beneficii ar fi: efect antispastic, reducerea oboselii și îmbunătățirea controlului vezicii urinare, funcțiilor cognitive, mobilității, vederii și calității vieții.

Cui îi este contraindicată

Magnetoterapia nu este recomandată tuturor. Printre contraindicaţii, se numără:

- Femeile gravide: nu se cunosc efectele câmpurilor electromagnetice asupra dezvoltării fătului.

- Persoanele cu stimulator cardiac sau dispozitiv similar: câmpurile electromagnetice le pot perturba.

- Persoanele cu tulburări de circulație: există riscul de hemoragie legat de expansiunea produsă de câmpurile magnetice.

- Persoanele care suferă de hipotensiune: este necesar un consult medical în prealabil.

- Magnetoterapia nu este recomandată nici persoanelor cu tumori maligne, cu stări febrile şi nici pacienţilor cu afecţiuni renale.    

Unde se poate face magnetoterapie

Terapia cu magneţi este disponibilă în cadrul unor centre medicale. Este recomandat ca şedinţele să fie efectuate de un fizioterapeut avizat.

Pacientul stă relaxat pe o masă specială, timp în care fizioterapeutul ghidează structura circulară şi o va amplasa la nivelul zonei care urmează a fi tratată.

În cadrul acestei terapii se pot folosi şi curele, centuri, coroniţe magnetice, care sunt amplasate în zonele cu probleme.

Stimularea magnetică transcraniană, benefică în depresie

Formă neinvazivă de stimulare a creierului, stimularea magnetică transcraniană foloseşte un câmp magnetic în schimbare pentru a provoca curent electric într-o anumită zonă a creierului prin inducție electromagnetică. Cu ajutorul unui dispozitiv care se plasează lângă capul persoanei se creează un câmp magnetic care induce pulsuri scurte de electricitate ce vor stimula neuronii cerebrali. Câmpul magnetic creat este similar cu cel al unui aparat RMN.

Această terapie este utilizată în diverse afecţiuni psihiatrice şi neurologice, printre care: depresia, anxietate, atacurile de panică, recuperarea după un accident vascular cerebral (tulburări de vorbire sau de forţă musculară), dureri de spate şi de cap.