Ce se poate trata prin reflexoterapia tălpii

Reflexologia tălpii, cunoscută și sub ca reflexoterapie plantară, constă în stimularea zonelor reflexe, situate la nivelul tălpilor, pentru ameliorarea funcțiile corpului și problemelor de la nivelul organelor.  

image

Reflexologia tălpii a fost practicată în China încă de acum 5 milenii și ulterior în Egiptul Antic, însă studiul zonelor reflexogene a început cu lucrările medicului ORL-ist William Fitzgerald (1872 - 1942). El a împărțit corpul uman - din creștet și până în tălpi, în 10 zone verticale, pe care le considera conectate la diferite organe și părți ale corpului pe cale reflexă. Astfel, în anul 1913, a constatat că presarea unor puncte de pe corp are efect anestezic, adică reduce senzaţiile dureroase într-o anumită zonă - cap, gât, piept, ochi, spate, urechi, rinichi, vertebre, sinusuri etc.

Ulterior, kinetoterapeuta Eunice D. Ingham (1889–1974) a elaborat masajul reflexologic al picioarelor, care presupune masarea prin apăsare zonelor precis delimitate de pe laba piciorului, de pe latura exterioară și interioară, maleole și degete. Zone reflexogene similare se află și la mâini, urechi, nas și alte regiuni ale corpului, însă dintre toate tratamentele reflexogene, cel aplicat la picioare este cel mai popular.

Are beneficii multiple

Metoda de tratament facilitează circulația sângelui, accelerează transportul de toxine spre organele de detoxificare, urmând ca acumulările de acid uric, calciu și deșeuri să fie eliminate din organism. Reflexologia tălpii îmbunătățește, de asemenea, circulația limfatică și bioenergetică, urmând ca starea de sănătate să se amelioreze, funcțiile organismului să fie îmbunătățite, la fel și energia organului slăbit sau bolnav.  Reflexoterapia tălpii este eficientă în caz de alergii, anxietate, artrită, cistită, colită, diabet, hipertiroidism, hipotiroidism, indigestie, insomnie, migrenă, oboseală, răceală, sinuzită cronică, tiroidă autoimună, sindrom premenstrual și reumatism. De asemenea, se recomandă persoanelor stresate și celor care suferă de dureri cronice, cum sunt cele de spate, mușchi și cap.

Cum se desfășoară o ședință

O ședință de reflexoterapie durează în jur de 30-40 de minute, timp în care terapeutul examinează picioarele pentru a identifica zonele reflexogene relevante, care ar putea fi asociate cu problemele de sănătate ale pacientului. El apasă prin presiune fermă, dar blândă, punctele specifice, cu degetele sau cu instrumente specifice. În acest timp, pacientul poate simți o durere ușoară sau relaxare profundă, o senzație de căldură sau amorțeală în zonele tratate. Acestea sunt reacții normale și indică eliberarea tensiunii și îmbunătățirea circulației sângelui. Tratamentul oferă rezultate optime dacă masajul este efectuat de mai multe ori. În medie, este nevoie de 10 ședințe, făcute la distanță de câteva zile între ele. Există și situații în care este necesară o singură ședință.

Contraindicații

Femeile însărcinate și cele care suferă de boli de inimă sau de o inflamație acută nu trebuie să urmeze tratamentele reflexologice decât în cazul în care le-au fost recomandate de medic. Procedura trebuie să se evite imediat după masă și în stările de stres acut. De asemenea, nu se recomandă în timpul menstruației, deoarece ar putea provoca hemoragii!