Acest tip de masaj alungă toxinele din corp

Tehnică specială de masaj, drenajul limfatic este folosit în scop medical sau estetic, având numeroase beneficii, printre care şi facilitarea eliminării toxinelor.

image

Drenajul limfatic este o tehnică de masaj care are că scop stimularea circulației naturale a limfei. Aceasta este un fluid care transportă globulele albe, oxigenul și alte nutrimente la țesuturi. Sistemul limfatic, care este o componentă a sistemului imunitar, este format din limfă, din vase limfatice și din structuri și organe care conțin țesut limfatic, cum sunt timusul, ganglionii limfatici, amigdalele şi splina. Spre deosebire de sistemul circulator, cel limfatic nu are o pompă precum inima care să favorizeze circulaţia limfei. Când circulaţia limfei este deficitară, se pot acumula mai multe toxine, ceea ce duce la apariţia unor simptome precum picioarele umflate sau grele şi celulita. Drenajul limfatic acţionează tocmai prin activarea circulaţiei limfei. Una dintre indicaţiile de bază ale drenajului limfatic este limfedemul apărut în urma îndepărtării nodulilor limfatici (în cancerul de sân). Însă acest tip de masaj are şi multe alte indicaţii, printre care insuficienţa venoasă cronică, accidentele ortopedice, oboseală, retenţie de apă şi migrene.

Are beneficii multiple

În afară de stimularea eliminării toxinelor, drenajul limfatic susţine imunitatea, creşte nivelul de energie, combate edemele, îmbunătăţeşte somnul, ameliorează durerile de cap şi combate efectele negative ale perioadei lungi de imobilitate.

În ce constă

Drenajul limfatic se poate face manual sau cu ajutorul unor aparate specializate. Este recomandat ca acest tip de masaj să fie efectuat de un specialist cu calificare. Persoana stă aşezată pe o masă de masaj, timp în care specialistul aplică presiuni specifice în anumite puncte de pe traseul vaselor limfatice (de la picioare, mâini, abdomen). Astfel sunt stimulaţi ganglionii limfatici şi drenajul natural al limfei. Durata şi numărul de şedinţe sunt stabilite de specialist.

Pe durata şedinţelor de masaj limfatic, se recomandă un consum suficient de apă (2 litri), pentru facilitarea eliminării toxinelor.

Citeşte şi: Ce beneficii are drenajul limfatic

Cui îi este contraindicat

Deşi are numeroase beneficii, drenajul limfatic are şi câteva contraindicaţii. Mai exact, acest tip de masaj nu poate fi făcut de persoanele cu cancer, cu sângerări, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală, cheaguri de sânge, hipertiroidie, infecţii ale pielii sau tuberculoză.