Reconstrucţia mamară: când e indicată şi în ce constă. Medicul răspunde

Mastectomiile şi anomalii sânilor sunt situaţii în care se impune reconstrucţia mamară. Dr. Costel Dobre, medic specialist chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și estetică, ne spune mai multe despre această procedură.

image

Reconstrucţia sânului poate avea impact psihologic asupra femeilor. Foto: Shutterstock

1. Ce este operația de reconstrucție a sânului? În urma căror intervenții chirurgicale sau anomalii ale sânului este aceasta recomandată?

Prin operația de reconstrucție a sânului se înțelege refacerea formei și dimensiunilor sânului pierdut în urma unei mastectomii (intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează țesutul mamar pentru tratamentul unui neoplasm mamar sau în scop profilactic, pentru prevenirea acestuia), dar și în urma unor anomalii sau vicii de conformație ale sânului cum sunt cele de număr (amastia - lipsa glandei mamare, athelia - absența mamelonului, polimastia și polithelia), cele de volum (anizomastia - dezvoltare inegală și plasare asimetrică, atrofia sau hipertrofia, gynecomastia - hipertrofia glandei mamare la bărbați), anomalii de formă - ptoza mamară și sânii tuberoși, dar și malformații ale mamelonului - scurt, ombilicat, invaginat.

Neoplasmul mamar este cea mai frecventă localizare de cancer la femei, reprezentând aproximativ 25% din totalitatea neoplaziilor la persoane de sex feminin. Astfel, de multe ori, mastectomia reprezintă principala intervenție chirurgicală care determină și nevoia reconstrucției mamare imediate sau la distanță.

Prin îndepărtarea țesutului mamar, pacientele nu suferă doar șocul tratamentelor și intervențiilor medicale, ci și impactul psihologic al extirpării unuia sau ambilor sâni. Pacientele pot simți că își pierd feminitatea, acest lucru având un efect negativ asupra încrederii și a stimei de sine.

Astfel, reconstrucția mamară reprezintă o etapă esențială în restabilirea echilibrului emoțional și psihic. Este important ca femeile care suferă de cancer mamar să aibă în vedere din stadii incipiente și consultația cu un chirurg plastician pentru a proiecta intervenția reconstructivă.

2. Câte tipuri de reconstrucție mamară există și în funcție de ce caracteristici sunt acestea alese pentru paciente (vârstă, stare de sănătate și tratamente urmate, tipuri de cancere etc.)?

În ultimii ani, medicina a avansat considerabil în ceea ce privește reconstrucția mamară. În prezent, există mai multe metode prin care se poate realiza această intervenție:

- Cu ajutorul implanturilor mamare special concepute, siliconice sau saline, plasate sub mușchiul pectoral sau deasupra acestuia și utilizarea unui înveliș special - matrice dermică acelulară (ADM). Acesta este un proces care se realizează într-o singură etapă și nu permite ajustarea ulterioară a sânului.

- Prin expandare tisulară cu scopul de a obține un surplus tisular (i.e. piele) necesar pentru acoperirea implantului definitiv ce va fi ulterior pus în locul expandorului. În esență, expandorul tisular este un dispozitiv sub forma unui balon, ce conține ser fiziologic și își modifică volumul treptat, până când se atinge surplusul tisular necesar pentru acoperirea implantului ce va fi fixat. În acest mod, procedeul medical este format din doi pași: expandarea tisulară și adăugarea implantului mamar.

- Prin țesut propriu. Această opțiune propune utilizarea țesutului din porțiunea inferioară a abdomenului (piele, grăsime, etc.) pentru a se reconstrui sânul. Acest proces este unul de lungă durată, complex, și lasă cicatrici numeroase.

Fiecare dintre metodele amintite mai sus este recomandată de echipa multidisciplinară de medici (chirurg oncolog, chirurg plastician, radioterapeut etc.), în funcție de caracteristicile fiecărei paciente - vârstă, afecțiuni, statut corporal, mod de viață, așteptări estetice sau durata de recuperare.

3. Reconstrucția mamară imediată (în timp operator) sau la distanță. Când se recomandă aceste opțiuni?

Echipa medicală și pacienta pot opta pentru reconstrucția mamară imediată, după ce operația de mastectomie s-a încheiat. Astfel, trauma datorată operației de extirpare poate fi diminuată prin procesul deja început de reconstruire a sânului. Această intervenție are un efect psihologic pozitiv asupra tuturor pacientelor și reprezintă motivul pentru care acestea pot trece mai ușor prin șocul extirpării sânului.

Desigur, atât această procedură imediată, cât și cea de reconstrucție mamară la distanță se recomandă în functie de profilul medical al pacientei și numai după o evaluare atentă din partea echipei de medici.

4. Ce complicații pot apărea în reconstrucția mamară?

Reconstrucția mamară este o procedură medicală ce propune complicații similare cu cele prezente în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale: sângerare, infecție, seroame, durere. Complicațiile specifice acestui tip de intervenție chirurgicală se pot datora modificării vascularizației locale ca urmare a tratamentelor de radio și/sau chimioterapie în cazul în care pacienta suferă de cancer mamar, și pot apărea și zone de necroză sau modificări ale sensibilității sânului.

Cu toate acestea, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare profesioniste și prin îngrijirea postoperatorie corectă, reconstrucția mamară este o intervenție sigură, ce asigură nu doar un aspect estetic plăcut, ci redă și încrederea pacientei în sine.

5. Cum se pregătesc pacientele pentru această procedură și ce trebuie să știe înainte?

După ce tipul de mastectomie potrivit a fost ales împreună de pacientă și medic, i se expun acesteia avantajele, dezvantajele și riscurile intervenției. În majoritatea cazurilor, indiferent de tipul de operație ales, pacientele vor trebui să urmeze un stil de viață care să le permită o recuperare corectă și completă: o dietă alimentară sănătoasă, consumul multor lichide, renunțarea la fumat și alcool sau efort fizic de intensitate potrivită.   

De asemenea, atât anteoperator, cât și după, este foarte important ca pacientele să beneficieze de suport psihologic. Șocul unei astfel de intervenții poate să afecteze echilibrul emoțional al acestora, iar o stare de spirit bună poate să favorizeze puternic procesul de vindecare.

Mai mult, pacientele trebuie să fie informate că reconstrucția mamară nu influențează diagnosticul de recidivă tumorală. O serie de mituri au promovat acest aspect, însă s-a demonstrat că reconstrucția poate avea un efect favorabil prin depistarea precoce a oricărei forme de recidivă datorită controalelor periodice și explorărilor imagistice necesare postoperatorii.

image

Dr. Costel Dobre, medic specialist chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și estetică

6. De ce factori depinde recuperarea operatorie cu succes după o astfel de intervenție?

Perioada de recuperare după reconstrucția mamară, indiferent că aceasta a fost realizată imediat sau ulterior, este de aproximativ o jumătate de an. În acest timp, țesuturile se refac, corpul accepta modificările aduse și pacientele se obișnuiesc cu schimbarea. De asemenea, după acest interval de timp, se pot realiza modificări de simetrizare a sânilor, pentru ca aceștia să fie cât mai aproape de nevoile și preferințele pacientei. Per total, după o perioadă de 1-2 ani se obține un rezultat final în urma reconstrucției mamare.

Citeşte şi: Durerile de sâni sunt sau nu periculoase?