Simptome ale sânilor care nu trebuie trecute cu vederea

1 cancer mamar jpg jpeg

Din adolescen┼ú─â ┼či p├ón─â la v├órsta a treia, la nivelul s├ónilor femeilor pot s─â apar─â diverse modific─âri, sub influen┼úa unor factori precum hormonii, sarcina ┼či greutatea corporal─â. ├Än vreme ce unele schimb─âri sunt normale, altele ar trebui s─â atrag─â aten┼úia asupra unor boli.

De la apari┼úa ciclului menstrual ┼či p├ón─â la ├«ncetarea acestuia (menopauz─â), s├ónii sunt supu┼či unor manifest─âri sau schimb─âri, iar multe dintre ele sunt lipsite de semnifica┼úie patologic─â. Printre acestea se num─âr─â tumefierile uneori dureroase de dinaintea menstrua┼úiei. Sunt ├«ns─â ┼či multe simptome anormale, de aceea, orice femeie trebuie s─â fie atent─â la modific─ârile care apar la nivelul s├ónilor ┼či ├«┼či fac─â regulat controalele senologice (ecografie ┼či/sau mamografie) pentru a depista din timp cancerul de s├ón.

Citeste si: Dr. Claudia Teodorescu: <<Cancerul mamar începe să doară doar în faze avansate>>

Ce arată durerile de sâni

├Än jur de 70% dintre femei se confrunt─â, la un moment dat, cu durerile de s├ón (mastodinie). Aceast─â durere poate ap─ârea la unul sau la ambii s├óni, fiind ├«nso┼úit─â adesea de senza┼úia de tensiune, de arsur─â sau junghi. ├Än alte cazuri, poate iradia axilar, spre membrul superior ┼či chiar spre baza g├ótului. La femeile tinere, adesea, mastodinia debuteaz─â ├«naintea menstrua┼úiei. Se succede ciclic, are cauze hormonale ┼či apare la ambii s├óni. ├Än schimb, durerea care nu are leg─âtur─â cu ciclul menstrual afecteaz─â, de regul─â, un singur s├ón. Poate fi prezent─â ┼či ├«n sarcin─â, ├«nainte ┼či ├«n timpul menopauzei, mai ales dac─â se administreaz─â tratamente de substitu┼úie hormonal─â.

Durerea mamar─â poate s─â apar─â ┼či din cauza unor chisturi, traume, infec┼úii ale s├ónilor ori c├ónd se administreaz─â anticoncep┼úionale orale sau tratamente pentru infertilitate. Durerea accentuat─â resim┼úit─â ├«naintea menstrua┼úiei poate fi pus─â ┼či pe seama mastozei chistice sau a displaziei mamare, o modificare benign─â a glandei s├ónului. Aceasta apare pe fondul unui dezechilibr hormonal. Durerea de s├óni poate ├«nso┼úi cancerul mamar foarte rar, mai ales ├«n stadii avansate.

Scurgerile mamare: c├ónd sunt normale ┼či c├ónd nu

├Än al─âptare, secre┼úia laptelui este, evident, normal─â. Sub influen┼úa prolactinei, hormon responsabil de declan┼čarea ┼či men┼úinerea secre┼úiei lactate, este asigurat laptele at├ót de necesar pentru hr─ânirea ┼či dezvoltarea copilului. ├Än afara sarcinii, secre┼úiile s├ónilor (galactoree), care pot ap─ârea la unul sau la ambii s├óni spontan sau c├ónd s├ónii sunt comprima┼úi, nu sunt normale ┼či ar trebui s─â trimit─â orice femeie la medic. Aceste scurgeri pot fi asem─ân─âtoare laptelui sau pot avea nuan┼úe g─âlbui, verzi, maronii sau s├óngerii. Cre┼čterea nivelului prolactinei ├«n afara al─âpt─ârii poate fi cauzat─â de afec┼úiuni precum adenomul hipofizar.

Ro┼čea┼úa ┼či irita┼úiile pot fi cauzate de mastit─â

Mai ales femeile care al─âpteaz─â pot face mastit─â, afec┼úiune de origine inflamatorie sau infec┼úioas─â. Mastita este ├«nso┼úit─â de durere mamar─â, de senza┼úia de presiune local─â, ro┼čea┼ú─â, c─âldur─â ┼či de irita┼úia mamelonului. De asemenea, mai pot ap─ârea dureri de cap ┼či/sau articulare, febr─â, frisoane, m─ârirea ganglionilor axilari. La femeile care al─âpteaz─â, examenul clinic este suficient pentru a pune diagnosticul de mastit─â. La cele care nu al─âpteaz─â, este nevoie de analize ┼či teste suplimentare.  

Atenţie la modificările specifice cancerului mamar!

Anumite modific─âri pot fi sugestive pentru cancerul de s├ón, de aceea nu trebuie neglijate. Mergi la medic dac─â observi: noduli palpabili nedurero┼či cu suprafa┼úa neregulat─â, cre┼čterea asimetric─â a consisten┼úei s├ónului, retrac┼úia mamelonului sau a unei por┼úiuni de la acest nivel, deformarea unui s├ón, ro┼čea┼ú─â, ulcera┼úie, aspect de coaj─â de portocal─â, irita┼úii ├«n jurul mamelonului, denivel─âri de pe suprafa┼úa s├ónului ┼či secre┼úii mamelonare.

INFO

├Än unele cazuri, simptomele cancerului de s├ón pot lipsi. De aceea, ecografia ┼či mamografia trebuie f─âcute conform indica┼úiilor medicului.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Mihaela B─ârbulescu, medic primar radiologie ┼či imagistic─â medical─â, Centrul Medical Provita, Bucure┼čti

V├órsta de 40 ani devine referin┼ú─â obligatorie ├«n parcurgerea unui control senologic. Semnele ┼či simptomele identificate ca anomalii func┼úionale nu ar trebui ignorate. Scurgerea mamelonar─â anormal─â, mamelonul retractat, o zon─â de piele cu aspect de coaj─â de portocal─â, durerile ├«n axil─â - devin argumente serioase pentru a accesa op┼úiuni medicale complexe de investigare ┼či diagnosticare. P├ón─â la v├órsta de 40 ani se recomand─â ecografia mamar─â (folose┼čte ultrasunete, nu este invaziv─â, este u┼čor de realizat), respectiv, peste v├órsta de 40 ani se acceseaz─â mamografia ┼či ├«n secundar ecografia, la indica┼úia medicului imagist senolog.