Dr. Elena Claudia Teodorescu: ÔÇ×Dup─â 30 de ani, o ecografie mamar─â anual─â este bine-venit─âÔÇŁ

Cele mai recente  date oferite de Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â, arat─â c─â  ├«n anul 2020, cancerul de s├ón a reprezentat a treia cea mai ├«nt├ólnit─â form─â de cancer ├«n Rom├ónia, cu peste 12.000 de cazuri noi.

image

Din p─âcate foarte multe cazuri sunt depistate ├«n stadii avansate,  pentru c─â femeile nu acord─â ├«nc─â,  aten╚Ťia ╚Öi important─â investiga╚Ťiilor medicale necesare.

De ce nu merg femeile s─â fac─â o mamografie sau o ecografie de s├ón? Sunt c├óteva ÔÇ×argumente" clasice.

De exemplu, omniprezentul g├ónd ÔÇ×Ei, nu o s─â mi se ├«nt├ómple tocmai mie".  Apoi, este vorba de ....timp ╚Öi de priorit─â╚Ťi. Exist─â o list─â unde mamografie nu ├«╚Öi g─âse╚Öte loc, pentru c─â mereu este ceva mai important dec├ót s─ân─âtatea noastr─â.  Iar aceste tipare de g├óndire se reg─âsesc la foarte multe femei, indiferent de nivelul de educa╚Ťie, statut social sau financiar.

La nivel mondial, dar ╚Öi la noi,  cancerul de s├ón este cea mai r─âsp├óndit─â form─â de cancer ├«n r├óndul femeilor Anual,  aproximativ  500.000 de femei din ├«ntreaga lume  mor, r─âpuse de aceast─â maladie, despre care  dr. Elena Claudia Teodorescu spune ca este ÔÇ×una foarte par╚Öiv─âÔÇŁ.

Ce trebuie să știm despre cancerul de sân?

A fi informat─â este primul pas. Apoi urm─âtorul este reprezentat de alegerea formelor de screening,  ceea ce face diferen╚Ťa.

Dr.Teodorescu oferă un tablou complet despre ceea ce trebuie să știm despre cancerul de sân.

Conteaz─â sau nu factorul genetic in cancerul de s├ón? Ei bine, doar 10-15% are relevan╚Ť─â dac─â in familie exist─â cineva care a dezvoltat aceast─â form─â de cancer. Marea majoritate a cazurilor nu prezint─â  o ÔÇ×mo╚Ötenire" din familie, dar nici nu trebuie s─â ne baz─âm pe faptul c─â nu avem pe nimeni care ne-ar putea transmite ereditar acest risc

Care sunt cei mai importan╚Ťi factori de risc?

-înaintarea în vârstă,

-starea hormonal─â, in mod special estrogenii, cu c├ót menstrua╚Ťia apare mai devreme iar menopauza este mai t├órzie,

-tratamentele hormonale, anticoncep╚Ťionalele, ori tratamentele de substitu╚Ťie,

-obezitatea, alcoolul, consumul excesiv de dulciuri,

Care sunt formele de screening recomandate?

Autopalparea: in fiecare lun─â, dup─â menstrua╚Ťie,  trebuie efectuat acest control, fiind cea mai relevant─â tehnic─â de a ne cunoa╚Öte s├ónii, de la consisten╚Ť─â,  m─ârime,  form─â. Respectarea acestui ritual lunar ne ajut─â s─â observ─âm orice modificare neobi╚Önuit─â ap─ârut─â  precum: schimbarea culorii pielii, a unor inflama╚Ťii,  o reac╚Ťie, o scurgere mamar─â.

Nu trebuie s─â intr─âm ├«n panic─â dac─â descoperim acesta semne. Marea majoritate a unor forma╚Ťiuni, investigate se demonstreaz─â a fi ceva benign.

Controlul de rutin─â,  prin mamografie ╚Öi ecografie.

Recomandarea este  s─â le efectu─âm,  anual. Sunt doua investiga╚Ťii diferite care ajut─â la o clarificare asupra st─ârii de s─ân─âtate a s─ânilor.

Aceste dou─â investiga╚Ťii sunt foarte importante de f─âcut,  f─âr─â a avea iun simptom anume. Este foarte important s─â ├«n╚Ťelegem c─â sunt forme de cancer asimptomatice, in stadii incipiente care au fost descoperite, investigate ╚Öi tratate tocmai pentru c─â pacientele au mers la un control de rutin─â

ÔÇ×Din p─âcate in Rom├ónia cancerul de s├ón este descoperit ├«n stadii avansate. Neprezentarea la controlul de rutin─â nu apar╚Ťine doar femeilor mai pu╚Ťin informate, sau care vin dintr-o zon─â pauper─â . Am avut paciente cu nivel de educa╚Ťie ridicat, cu statut financiar excelent ╚Öi care pur ╚Öi simplu nu ╚Öi-au f─âcut aceste controale, de╚Öi simptomele erau evidente. Pur si simplu au refuzat s─â cread─â c─â pot avea un cancer mamar. Dup─â 30 de ani, o ecografie mamar─â este bine-venit─â ÔÇŁ spune medicul Claudia Teodorescu.

In cea mai nou─â edi╚Ťie din Click S─ân─âtate Online, medicul Claudia Teodorescu ofer─â cele mai importante informa╚Ťii despre cancerul de s├ón ╚Öi explic─â trei dintre miturile care s-au construit in jurul cancerului de s├ón:

Sunt deodorantele un factor de risc, în cancerul de sân?

Ce rol au na╚Ötere sau absen╚Ťa lor in cancerul de s├ón?

Implanturile mamare pot declanșa cancerul de sân?

Dr. Elena Claudia Teodorescu este medic primar Radiologie ╚Öi Imagistic─â medical─â, Doctor ├«n ╚śtiin╚Ťe Medicale, cu  peste 15 ani de Supraspecializare ├«n Senologie Imagistic─â, peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare ╚Öi RMN s├ón) efectuate, particip├ónd  la aprox. 200 de cursuri ╚Öi congrese na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale, membru ├«n Comisia de Examinare pentru Competen╚Ťa de Imagistica S├ónului.