Dr. Elena Claudia Teodorescu: „După 30 de ani, o ecografie mamară anuală este bine-venită”
Cele mai recente date oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, arată că în anul 2020, cancerul de sân a reprezentat a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România, cu peste 12.000 de cazuri noi.
Din păcate foarte multe cazuri sunt depistate în stadii avansate, pentru că femeile nu acordă încă, atenția și importantă investigațiilor medicale necesare.
De ce nu merg femeile să facă o mamografie sau o ecografie de sân? Sunt câteva „argumente" clasice.
De exemplu, omniprezentul gând „Ei, nu o să mi se întâmple tocmai mie". Apoi, este vorba de ....timp și de priorități. Există o listă unde mamografie nu își găsește loc, pentru că mereu este ceva mai important decât sănătatea noastră. Iar aceste tipare de gândire se regăsesc la foarte multe femei, indiferent de nivelul de educație, statut social sau financiar.
La nivel mondial, dar și la noi, cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor Anual, aproximativ 500.000 de femei din întreaga lume mor, răpuse de această maladie, despre care dr. Elena Claudia Teodorescu spune ca este „una foarte parșivă”.
Ce trebuie să știm despre cancerul de sân?
A fi informată este primul pas. Apoi următorul este reprezentat de alegerea formelor de screening, ceea ce face diferența.
Dr.Teodorescu oferă un tablou complet despre ceea ce trebuie să știm despre cancerul de sân.
Contează sau nu factorul genetic in cancerul de sân? Ei bine, doar 10-15% are relevanță dacă in familie există cineva care a dezvoltat această formă de cancer. Marea majoritate a cazurilor nu prezintă o „moștenire" din familie, dar nici nu trebuie să ne bazăm pe faptul că nu avem pe nimeni care ne-ar putea transmite ereditar acest risc
Care sunt cei mai importanți factori de risc?
-înaintarea în vârstă,
-starea hormonală, in mod special estrogenii, cu cât menstruația apare mai devreme iar menopauza este mai târzie,
-tratamentele hormonale, anticoncepționalele, ori tratamentele de substituție,
-obezitatea, alcoolul, consumul excesiv de dulciuri,
Care sunt formele de screening recomandate?
Autopalparea: in fiecare lună, după menstruație, trebuie efectuat acest control, fiind cea mai relevantă tehnică de a ne cunoaște sânii, de la consistență, mărime, formă. Respectarea acestui ritual lunar ne ajută să observăm orice modificare neobișnuită apărută precum: schimbarea culorii pielii, a unor inflamații, o reacție, o scurgere mamară.
Nu trebuie să intrăm în panică dacă descoperim acesta semne. Marea majoritate a unor formațiuni, investigate se demonstrează a fi ceva benign.
Controlul de rutină, prin mamografie și ecografie.
Recomandarea este să le efectuăm, anual. Sunt doua investigații diferite care ajută la o clarificare asupra stării de sănătate a sănilor.
Aceste două investigații sunt foarte importante de făcut, fără a avea iun simptom anume. Este foarte important să înțelegem că sunt forme de cancer asimptomatice, in stadii incipiente care au fost descoperite, investigate și tratate tocmai pentru că pacientele au mers la un control de rutină
„Din păcate in România cancerul de sân este descoperit în stadii avansate. Neprezentarea la controlul de rutină nu aparține doar femeilor mai puțin informate, sau care vin dintr-o zonă pauperă . Am avut paciente cu nivel de educație ridicat, cu statut financiar excelent și care pur și simplu nu și-au făcut aceste controale, deși simptomele erau evidente. Pur si simplu au refuzat să creadă că pot avea un cancer mamar. După 30 de ani, o ecografie mamară este bine-venită ” spune medicul Claudia Teodorescu.
In cea mai nouă ediție din Click Sănătate Online, medicul Claudia Teodorescu oferă cele mai importante informații despre cancerul de sân și explică trei dintre miturile care s-au construit in jurul cancerului de sân:
Sunt deodorantele un factor de risc, în cancerul de sân?
Ce rol au naștere sau absența lor in cancerul de sân?
Implanturile mamare pot declanșa cancerul de sân?
Dr. Elena Claudia Teodorescu este medic primar Radiologie și Imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale, cu peste 15 ani de Supraspecializare în Senologie Imagistică, peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare și RMN sân) efectuate, participând la aprox. 200 de cursuri și congrese naționale și internaționale, membru în Comisia de Examinare pentru Competența de Imagistica Sânului.