Durerile de sâni sunt sau nu periculoase?

1 durere sani jpg jpeg

├Än cele mai multe cazuri, durerile de s├óni sunt asociate cu ciclul menstrual. Acest simptom poate avea ├«ns─â ┼či alte cauze precum chisturile sau infec┼úiile, iar uneori poate ├«nso┼úi cancerul.

Multe femei experimenteaz─â durerea de s├óni (mastodinie sau mastalgie), la un moment dat sau de mai multe ori de-a lungul vie┼úii. Exist─â 2 tipuri de dureri de s├ón: ciclice ┼či non-ciclice. Cele ciclice sunt resim┼úite adesea ├«nainte de menstrua┼úie ┼či dispar dup─â aceast─â perioad─â. Apar frecvent la femeile fertile ┼či dispar dup─â instalarea menopauzei. Afecteaz─â ambii s├óni, mai ales partea superioar─â a acestora ┼či pot iradia la subra┼ú. Se intensific─â ├«n cele 2 s─âpt─âm├óni ├«nainte de declan┼čarea menstrua┼úiei ┼či se amelioreaz─â dup─â aceast─â perioad─â. Se caracterizeaz─â printr-o senza┼úie de umflare ┼či ├«ngreunare a s├ónilor. Durerile de s├óni non-ciclice nu au leg─âtur─â cu modific─ârile asociate ciclului menstrual, sunt constante sau intermitente, se resimt ca o senza┼úie de str├óngere, de durere sau de ├«n┼úep─âtur─â. De obicei, apar doar la un singur s├ón, ├«ntr-o anumit─â zon, ┼či pot surveni ┼či la menopauz─â. 

Care sunt principalele cauze   

Modific─ârile hormonale asociate ciclului menstrual sunt cea mai frecvent─â cauz─â a durerilor de s├óni ┼či pot face parte din a┼ča-numitul sindrom premenstrual, care mai este ├«nso┼úit ┼či de simptome precum balonarea ┼či schimb─ârile de dispozi┼úie.  

┼óesutul fibrochistic este o problem─â frecvent─â ┼či const─â ├«n prezen┼úa de chisturi microscopice ┼či ┼úesut cicatriceal fibros. Sub ac┼úiunea hormonilor, poate ap─ârea durerea la nivelul s├ónilor.

Chisturile mamare, s─âcule┼úi plini cu lichid, pot exercita presiune, ceea ce duce la apari┼úia durerii.   

Unele infec┼úii, mastita (inflama┼úia glandelor mamare), m─ârimea mare a s├ónilor, traumatismele locale, dezechilibrul acizilor gra┼či, administrarea unor medicamente (precum cele pentru infertilitate, antidepresivele ┼či anticoncep┼úionalele), opera┼úiile mamare ┼či consumul excesiv de cafea sunt alte cauze posibile asociate cu apari┼úia durerilor de s├óni. Acest simptom poate s─â apar─â ┼či ├«n primul trimestru de sarcin─â, ├«n perioada al─âpt─ârii, precum ┼či ├«n anii de dinaintea instal─ârii menopauzei.  

Pot fi simptom al cancerului?

Foarte rar, mastodinia ├«nso┼úe┼čte cancerul de s├óni. Durerea local─â poate s─â apar─â ├«n cancerul mamar, cel mai frecvent ├«n stadii avansate, sau ├«n mastita carcinomatoas─â, o form─â de cancer care apare mai ales la femeile tinere.  

Chiar dac─â durerea de s├óni are, ├«n cele mai multe situa┼úii, alte cauze dec├ót cancerul mamar, este bine s─â nu neglijezi acest simptom.  

Când trebuie să mergi la medic  

Consult─â medicul dac─â durerile de s├óni apar zilnic sau se men┼úin s─âpt─âm├óni la r├ónd, se manifest─â doar ├«ntr-o anumit─â zon─â a s├ónilor, se ├«nr─âut─â┼úe┼čte cu timpul, te ├«mpiedic─â s─â ├«┼úi desf─â┼čori activit─â┼úile zilnice sau dac─â te treze┼čte din somn. De asemenea, mergi la medic dac─â apar ┼či alte simptome precum ro┼čea┼úa, aspectul de coaj─â de portocal─â sau scurgerile mamelonare. Pentru aflarea cauzei, medicul va face o examinare a s├ónilor (palpare) ┼či va cere efectuarea unor teste suplimentare: ecografie ┼či/sau mamografie.  

 Cite┼čte ┼či:

├Än multe cazuri, durerea de s├óni nu necesit─â tratament anume. Pentru ameliorarea durerilor de s├óni, po┼úi purta un sutien ferm (dar nu st├ómt), redu consumul de cafea, de ciocolat─â ┼či evit─â gr─âsimile animale, ├«n favoarea celor vegetale (ulei de m─âsline). Po┼úi aplica local un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturb─â efectuarea treburilor zilnice, pot fi calmate cu ajutorul unor analgezice.

Dr. Laura Musta┼ú─â,  

medic ginecolog,

, Bucure┼čti

├Än general, durerile de s├ón apar la femeile tinere, active hormonal ┼či au ca principal factor declan┼čatorÔÇ»modific─ârile ciclice hormonale. De aceea, apar ├«n special ├«n perioada premenstrual─â, c├ónd exist─â ┼či o m─ârire ├«n volum a s├ónilor tot datorat─â modific─ârilor hormonale fiziologice premenstruale. ├Än cazuri mai rare apar ┼či la femeile la menopauz─â, ├«ns─â, de cele mai multe ori, ele nu au un substrat patologic. ├Än alte situa┼úii durerile de s├ón pot s─â fie consecin┼úa unor noduli mamari, care modific─â planurile anatomice din interiorul glandei mamare - cum ar fi cre┼čterea ├«n volum a unui chist mamar. De re┼úinut ar fi faptul c─â nodulii cu caracter malign nu dau dureri dec├ót ├«n stadii avansate, tardive, ┼či nu se recomand─â a┼čteptarea unor simptome pentru a efectua controale periodice pentru screening de cancer mamar.ÔÇ»Tratamentul cel mai frecvent ia ├«n calcul tratarea cauzei, dac─â vorbim de situa┼úii c├ónd exist─â chiste mamare sau fibroadenoame mamare; spre exemplu chistele mamare pot fi aspirate cu un ac de sering─â ┼či simptomatologia se remite spontan; iar pentru fibroadenoamele voluminoase, simptomatice, de asemenea, se recomand─â excizie chirurgical─â. Celelalte op┼úiuni sunt tratamentele simptomatice, cel mai frecvent fiind tratament oral cu antialgice, cum ar fi paracetamol la 8 - 12 ore ┼či aplicarea local─â de gel antiinflamator.