Sunătoarea, antidepresivul din farmacia naturii
Iubitoare de zone însorite, sunătoarea creşte şi la noi în ţară şi este folosită din timpuri străvechi ca remediu pentru depresie, agitaţie, oboseală şi insomnie. Femeile o mai folosesc şi pentru a uşura simptomele menopauzei, precum bufeurile şi schimbările de dispoziţie.
Anxietatea şi oboseala determinate de o stare depresivă pot fi înlăturate cu ajutorul acestei plante cu floricele galbene în formă de stea. Medicii sunt de acord că, în cazul depresiilor moderate, sunătoarea poate reprezenta un adjuvant demn de luat în seamă. Anumite studii efectuate în mai multe ţări au arătat că efectele pe care le-a avut sunătoarea asupra persoanelor suferind de depresie moderată au fost similare cu cele conferite de antidepresive clasice. În plus, pacienţii care s-au tratat cu sunătoare s-au confruntat cu mai puţine efecte adverse, ceea ce le-a crescut complianţa la acest tratament.
Sunătoarea diminuează nervozitatea şi agresivitatea şi creşte capacitatea organismului de a face faţă stresului, prin scăderea nivelului de cortizol. În plus, pentru persoanele care suferă de insomnie, acţionează ca somnifer natural, inducând un somn liniştit.
În ceea ce priveşte menopauza, s-a constatat că o combinaţie de sunătoare şi cohoş negru ajută la reducerea valurilor de căldură şi a stărilor de tristeţe asociate cu această perioadă.
Faptul că este un remediu natural nu înseamnă că poate fi administrat în orice cantitate şi pe orice perioadă de timp. Sunătoarea nu trebuie utilizată în cantităţi mai mari decât cele recomandate, deoarece supradozarea poate cauza reacţii adverse.
Cum se administrează
Infuzie: Pentru a obţine un ceai de sunătoare, toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de plantă uscată şi lasă la infuzat 15 minute. Strecoară şi bea pe stomacul gol, 1 cană de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Macerat la rece: Pune 250 ml apă rece peste peste 1 lingură cu plantă, lasă amestecul 8 ore la temperatura camerei, apoi strecoară. Bea câte 1 cană de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.
Pulbere: Macină cu râşniţa electrică o cantitate de plantă uscată. Ia câte 1 linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Ţine pulberea sub limbă un sfert de oră, după care o poţi înghiţi împreună cu un pahar cu apă.
Comprimate: Se găsesc la magazinele naturiste şi se eliberează fără reţetă. Se ia câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură care e bine să dureze aproximativ 3 luni.
Bulină: Sunătoarea este contraindicată în tulburările psihice severe, precum psihozele sau tendinţa de suicid.
Sfatul specialistului:
Dr. Maria Olingheru, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, homeopatie şi acupunctură, Centrul Medical Alexis, Bucureşti
Simpla administrare de sunătoare nu este suficientă în depresie. Deşi este cel mai eficient remediu natural pentru această afecţiune, nu este de ajuns pentru vindecare. În depresie, din cauza riscului de tendinţe suicidare, pacientul trebuie ascultat, sprijinit şi apărat de propriile impulsuri pe care nu le mai poate controla. În ceea ce priveşte riscurile automedicaţiei, sunătoarea are efect asupra nivelului de serotonină şi asupra metabolismului medicamentelor în ficat. Deoarece interacţionează cu un număr mare de medicamente, cărora le poate scădea efectul sau le poate creşte toxicitatea, este necesar sfatul unui specialist înainte de administrare. Sunătoarea trebuie evitată pe perioada expunerii la soare, din cauza riscului de fotosensibilitate. Durata tratamentului este foarte importantă: se administrează în cure de 2-3 luni, cu pauze. Administrarea îndelungată, fără pauze, poate să genereze simptome neplăcute precum: colici, nevralgii, tulburări de somn, migrene, ameţeli, gură uscată, alergii cutanate.