Sun─âtoarea, antidepresivul din farmacia naturii

1 sunatoare jpg jpeg

Iubitoare de zone ├«nsorite, sun─âtoarea cre┼čte ┼či la noi ├«n ┼úar─â ┼či este folosit─â din timpuri str─âvechi ca remediu pentru depresie, agita┼úie, oboseal─â ┼či insomnie. Femeile o mai folosesc ┼či pentru a u┼čura simptomele menopauzei, precum bufeurile ┼či schimb─ârile de dispozi┼úie.

Anxietatea ┼či oboseala determinate de o stare depresiv─â pot fi ├«nl─âturate cu ajutorul acestei plante cu floricele galbene ├«n form─â de stea. Medicii sunt de acord c─â, ├«n cazul depresiilor moderate, sun─âtoarea poate reprezenta un adjuvant demn de luat ├«n seam─â. Anumite studii efectuate ├«n mai multe ┼ú─âri au ar─âtat c─â efectele pe care le-a avut sun─âtoarea asupra persoanelor suferind de depresie moderat─â au fost similare cu cele conferite de antidepresive clasice. ├Än plus, pacien┼úii care s-au tratat cu sun─âtoare s-au confruntat cu mai pu┼úine efecte adverse, ceea ce le-a crescut complian┼úa la acest tratament.

Sun─âtoarea diminueaz─â nervozitatea ┼či agresivitatea ┼či cre┼čte capacitatea organismului de a face fa┼ú─â stresului, prin sc─âderea nivelului de cortizol. ├Än plus, pentru persoanele care sufer─â de insomnie, ac┼úioneaz─â ca somnifer natural, induc├ónd un somn lini┼čtit.

├Än ceea ce prive┼čte menopauza, s-a constatat c─â o combina┼úie de sun─âtoare ┼či coho┼č negru ajut─â la reducerea valurilor de c─âldur─â ┼či a st─ârilor de triste┼úe asociate cu aceast─â perioad─â.

Faptul c─â este un remediu natural nu ├«nseamn─â c─â poate fi administrat ├«n orice cantitate ┼či pe orice perioad─â de timp. Sun─âtoarea nu trebuie utilizat─â ├«n cantit─â┼úi mai mari dec├ót cele recomandate, deoarece supradozarea poate cauza reac┼úii adverse.

Cum se administreaz─â

Infuzie: Pentru a ob┼úine un ceai de sun─âtoare, toarn─â 250 ml de ap─â fierbinte peste 1 lingur─â de plant─â uscat─â ┼či las─â la infuzat 15 minute. Strecoar─â ┼či bea pe stomacul gol, 1 can─â de 3 ori pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mas─â.

Macerat la rece: Pune 250 ml apă rece peste peste 1 lingură cu plantă, lasă amestecul 8 ore la temperatura camerei, apoi strecoară. Bea câte 1 cană de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.

Pulbere: Macin─â cu r├ó┼čni┼úa electric─â o cantitate de plant─â uscat─â. Ia c├óte 1 linguri┼ú─â de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. ┼óine pulberea sub limb─â un sfert de or─â, dup─â care o po┼úi ├«nghi┼úi ├«mpreun─â cu un pahar cu ap─â.

Comprimate: Se g─âsesc la magazinele naturiste ┼či  se elibereaz─â f─âr─â re┼úet─â. Se ia c├óte 1 comprimat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, ├«ntr-o cur─â care e bine s─â dureze aproximativ 3 luni.

Bulină: Sunătoarea este contraindicată în tulburările psihice severe, precum psihozele sau tendinţa de suicid.

Sfatul specialistului:

Dr. Maria Olingheru, medic specialist medicin─â de familie, competen┼ú─â apifitoterapie, homeopatie ┼či acupunctur─â, Centrul Medical Alexis, Bucure┼čti

Simpla administrare de sun─âtoare nu este suficient─â ├«n depresie. De┼či este cel mai eficient remediu natural pentru aceast─â afec┼úiune, nu este de ajuns pentru vindecare. ├Än depresie, din cauza riscului de tendin┼úe suicidare, pacientul trebuie ascultat, sprijinit ┼či ap─ârat de propriile impulsuri pe care nu le mai poate controla. ├Än ceea ce prive┼čte riscurile automedica┼úiei, sun─âtoarea are efect asupra nivelului de serotonin─â ┼či asupra metabolismului medicamentelor ├«n ficat. Deoarece interac┼úioneaz─â cu un num─âr mare de medicamente, c─ârora le poate sc─âdea efectul sau le poate cre┼čte toxicitatea, este necesar sfatul unui specialist ├«nainte de administrare. Sun─âtoarea trebuie evitat─â pe perioada expunerii la soare, din cauza riscului de fotosensibilitate. Durata tratamentului este foarte important─â: se administreaz─â ├«n cure de 2-3 luni, cu pauze. Administrarea ├«ndelungat─â, f─âr─â pauze, poate s─â genereze simptome nepl─âcute precum: colici, nevralgii, tulbur─âri de somn, migrene, ame┼úeli, gur─â uscat─â, alergii cutanate.