Cum îți poate da gastrita viața peste cap. Semnele care îi anunță apariția

stomac jpg

Gastrita este un atac inflamator, acut  sau cronic  la nivelul mucoasei care căptușește pereții stomacului. Poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool, de stres sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare.

“Atunci când un aliment nu este bine procesat de organism, în special dacă avem un dezechilibru la nivel intestinal, fragmente din el trec de bariera intestinală și ajung în sânge. Durerile abdominale recurente, în special după mese, balonarea, tulburările de tranzit intestinal, constipația sau diareea, migrenele și stările de vomă, retenția de apă sunt toate simptome care pot indica o stare de inflamație în organism, care în timp poate conduce la instalarea unor afecțiuni grave precum sindromul de intestin iritabil, boala Crohn sau chiar boli autoimune”, spune medicul de familie Cezarina Matei.

Gastrita: simptome

Chiar dacă la multe persoane apare pe neaşteptate şi nu are semne prevestitoare, gastrita are în general următoarele simptome.

·       Greață;

·       Vărsături;

·       Indigestie;

·       Senzaţie de saţietate după masă;

·       Dureri abdominale;

Consultați un medic dacă:

·       aveți simptome de indigestie care durează de o săptămână sau mai mult şi vă provoacă dureri severe sau disconfort.

·       vărsați sânge sau aveți scaun cu sânge.

Gastrita: ce o cauzează

De obicei, gastrita este cauzată de:

·       Helicobacter pylori: o bacterie care trăiește în mucoasa stomacului.  Fără tratament, infecția poate duce la ulcer sau chiar la cancer la stomac;

·       Infecții cauzate de bacterii și viruși;

·       Alimente şi băuturi care cresc accidul gastric;

·       Consumul de alcool;

·       Anumite medicamente: administrarea regulată de aspirină, ibuprofen sau alte analgezice clasificate ca antiinflamatoare;

·       Un eveniment stresant - cum ar fi un accident grav, o boală critică sau o intervenție chirurgicală majoră;

·       O reacție autoimună - atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit propriile celule și țesuturi ale corpului (în acest caz, mucoasa stomacului);

Dacă gastrita este lăsată netratată, aceasta poate duce la o pierdere severă de sânge și poate crește riscul de a dezvolta cancer la stomac. Pentru a stabili diagnosticul, medicul va studia istoricul medical personal și de familie, va efectua o evaluare fizică amănunțită și va recomanda:

·       Endoscopia. Medicul va introduce în stomac un tub subțire care conține o cameră mică în vârf şi va vedea dacă există semne de inflamaţie. Specialistul va efectua, de asemenea, şi o biopsie, o mică probă de țesut este îndepărtată și apoi trimisă la laborator pentru analiză.

·       Analize de sânge. Medicul va verifica cu ajutorul analizelor numărul celulelor roșii din sânge, asta pentru a a vedea dacă aveți anemie. Cu ajutorul testelor poate fi detectată, de asemenea, şi infecția cu Helicobacter pylori.

·       Coprocultura. Acest test verifică prezența sângelui în scaun, un posibil semn de gastrită.

Gastrita: cum se desfăşoară tratamentul

Tratamentul pentru gastrită se bazează de obicei de antiacide, care neutralizează acidul din stomac, și pe inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol). Vor fi evitate, de asemenea, alimentele calde și condimentate.

Pentru gastrita cauzată de infecția cu Helicobacter pylori, medicul va recomanda un regim, antibiotice, dar şi pastile care să vă scape de arsurile la stomac. Dacă gastrita este cauzată de anemie, se vor administra vaccinurile cu vitamina B12. Ba mai mult, vor fi eliminate din dieta ta de viaţă alimentele iritante, cum ar fi lactatele sau produsele care conţin gluten.

Dacă tratamentul este început rapid, gastrita poate da semne de ameliorare. Dacă nu, poate dura şi ani.