Cum alegi medicamentul potrivit contra durerilor

Când durerile sunt prea greu de suportat sau te împiedică să îţi duci la bun sfârşit treburile zilnice, analgezicele sau antalgicele sunt soluţia pentru a scăpa de disconfort.

Analgezicele sunt medicamentele utilizate cel mai des în tratarea durerii. Acestea acţionează direct asupra sistemului nervos, pentru a întrerupe circuitului durerii. Este bine de ştiut că analgezicele nu acţionează asupra cauzei durerii. În cazul durerilor de origine inflamatorie, se recomandă medicamentele antiinflamatoare.

image

Tratamentul în trepte al durerii

Unul dintre criteriile importante de care se ține cont în recomandarea analgezicelor sau antiiflamatoarelor nesteroidiene este gradul de intensitate a durerii (ușoară, moderată, severă). Iată o clasificare a Organizației Mondiale a Sănătății:

· Antialgice de treapta 1 – paracetamol și antiinflamatoarele nesteroidiene - AINS (diclofenac, aspirină, ibuprofen) etc.). Sunt prima opțiune în caz de dureri ușoare sau moderate. Printre cele mai frecvente efecte secundare sunt cele gastrice. Dacă ai probleme gastrice (ulcer), astm, tulburari renale, gută, risc de hemoragie sau dacă ești însărcinată, cere acordul medicului.

· Antialgicele de treapta 2 - antialgice opioide slabe (tramadol, codeină). Sunt prescrise în caz de dureri medii-intense. Medicamentele din această clasă acționează asupra receptorilor specifici responsabili de reducerea durerii. Printre efectele lor adverse se numără: constipația, somnolența, vărsăturile, dificultățile respiratorii și, uneori, dependența fizică.

· Antialgicele  de treapta 3 - opioide puternice (morfina), pentru durerile intense. Au aceeași acțiune ca și medicamentele din primele trepte, dar sunt mult mai puternice. Se pot lua doar cu rețetă. Una dintre cele mai importante indicații ale morfinei sunt durerile care însoțesc cancerul.  

Citeşte şi: De ce nu este bine să iei aspirină zilnic

Ce alte medicamente au efect calmant

În afară de antialgice, mai există şi alte substanţe folosite pentru combaterea durerii: anestezicele locale (lidocaină), antispasmodicele (utilizate în colica renală sau biliară şi în diverse alte afecţiuni însoţite de spasme ale musculaturii tractului gastrointestinal sau urinar), antidepresivele (pentru durerea neuropată), miorelaxantele (pot fi folosite pentru durerea de spate, având efect relaxant muscular), dar nu mai mult de 2 săptămâni, şi antiepilepticele (în nevralgii rebele şi dureri neuropate).

Citeşte şi: Top remedii pentru durerile de oase

SFATUL MEDICULUI

Dr. Silviu Bănățeanu, medic specialist medicină generală/medicină de familie și medic specialist gastroenterologie 

În durerea acută, scopul intervenției este ameliorarea durerii, până la dispariția ei. În durerea cronică non-neoplazică, obiectivele terapiei sunt îmbunătățirea capacității funcționale de zi cu zi a pacientului, încetinirea ratei deteriorării fizice, atenuarea perceperii durerii, creșterea senzației de bine, cu păstrarea unor relații sociale și familiale bune și cu o dependență cât mai mică de terapia medicamentoasă.

Analgezicul este o substanță medicamentoasă care se administrează pentru reducerea, calmarea sau stoparea durerii. Substanța poate acționa asupra durerii local sau la nivelul sistemului nervos.

Analgezicele sunt clasificate în: analgezice antipiretice (neopioide și nenarcotice), respectiv analgezice morfinomimetice (opioide, opiacee, euforizante).

Analgezicele antipiretice sunt medicamente care nu induc dependență fizică și psihologică, nu afectează alte simțuri în afara percepției durerii, au efect antipiretic (reduc febra), sunt antialgice (calmează durerea), nu modifică respirația. Paracetamolul (acetaminofenul) și algocalminul (metamizolul) sunt cele mai utilizate din această categorie de substanțe.

Unele analgezice antipiretice sunt indicate în dureri ușoare și moderate, precum dureri articulare, musculare, dureri de cap, în timp ce altele sunt calmante puternice, fiind indicate în cazul unor dureri acute sau chiar cronice cauzate de dureri de spate, traume, dureri post-chirurgicale sau artrite reumatice. Nu sunt indicate persoanelor cu alergii, afecțiuni hepatice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt un grup de medicamente analgezice antipiretice care, spre deosebire de paracetamol (acetaminofen), au efecte antiinflamatoare, un medicament foarte cunoscut fiind aspirina (acidul acetilsalicilic). AINS sunt derivați de: acid salicilic (aspirina), acid acetic (indometacin, diclofenac), acid propionic (ibuprofen, ketoprofen, naproxen, piroxicam etc.), pirazolonă (fenilbutazona). Aceste medicamente sunt folosite în oncologie, în cazul durerilor post-traumatice sau după intervențiile chirurgicale. Sunt utilizate pentru durerile de spate, dureri cauzate de inflamații, artrite, febră. Au indicații terapeutice pentru afecțiuni reumatice articulare acute și cronice, entorse, acțiuni inflamatorii ORL și stomatologice. Unele analgezice antiinflamatoare puternice pot fi eliberate fără rețetă.

Antiinflamatoarele nesteroidiene nu sunt indicate persoanelor cu alergie la aspirină, copiilor sub 12 ani în boli virale, persoanelor cu afecțiuni hepatice, renale, persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui, gravidelor în ultimul trimestru de sarcină. Medicamentele pot avea efecte adverse precum alergii, dureri de cap, greață, anemie, diaree, hemoragii gastrointestinale şi pot conduce la toxicitate renală.

Analgezicele morfinomimetice sunt o clasa de medicamente care inhibă durerea prin activarea unor receptori specifici - opioizi. Efectul de suprimare a durerii este însoțit de alte fenomene produse la nivelul organismului, precum deprimarea respirației până la apnee, scăderea pulsului sub valorile normale, greață, constipație, probleme urinare, stări de euforie, confuzie. Aceste medicamente induc dependență, astfel că eliberarea produselor se face numai pe baza unei prescripții medicale.

Analgezice opioide sunt indicate în dureri cronice oncologice, nevralgii, dureri acute postoperatorii, dar și în diaree sau ca remediu antitusiv. Ele sunt contraindicate persoanelor cu hipersensibilitate la substanțe opioide, afecțiuni pulmonare, colică biliară, traumatisme craniene, insuficiență hepatică. Dintre acestea, codeina este foarte cunoscută, fiind folosită pentru tratarea tusei și a răcelii, dar și ca analgezi, împreună cu substanțe analgezice antipiretice neopioide.

Medicamentele analgezice sunt contraindicate unor categorii de persoane conform precizărilor inscripționate pe fiecare produs comercializat.

Administrarea de medicamente analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reacții adverse grave (tulburări gastro-duodenale, erupții cutanate, insuficiență renală, retenție hidrosalină), mai ales când sunt administrate pe o perioadă lungă, și se recomandă utilizarea cu prudență, doar cu prescripția medicului.