Cum tratezi fibromul uterin fără operaţie. Embolizarea salvează uterul

Statisticile arată că, la nivel global, aproximativ între 20% până 80% dintre femei vor suferi de fibrom uterin la un moment dat, informează womenshealth.gov.

image

Fibromul uterin reprezintă o formaţiune benignă (non-canceroasă), care se dezvoltă în stratul muscular al peretelui uterin. Afectează mai ales femeile peste 35 de ani, însă nu este exclus să apară și la cele aflate sub 30 de ani. Vestea bună este că fibromul uterin poate fi tratat cu ajutorul unei proceduri minim invazive, numită embolizare.

Ce este și când se recomandă embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă, recomandată pentru tratarea fibromului uterin și a simptomelor neplăcute cauzate de această problemă medicală: ciclu menstrual abundent, urinări frecvente, dureri pelvine puternice.

Totuși, multe femei cu fibrom sunt asimptomatice. ,,Majoritatea femeilor cu fibrom nu au deloc simptome. De aceea, fibroamele sunt adesea descoperite accidental în timpul unui control de rutină’’, spune Michelle Louie, chirurg ginecologic de la Mayo Clinic. De altfel, embolizarea fibromului uterin nu este singura procedură la care se poate apela, în caz de fibrom uterin. Femeile care suferă de această problemă medicală pot să apeleze și la terapie hormonală conform unei prescripții medicale sau la operație pentru îndepărtarea fibroamelor sau, în anumite cazuri, chiar a întregului uter, scrie yalemedicine.org.

Totuși, fiind o procedură minim invazivă, embolizarea fibromului este mai avantajoasă din acest punct de vedere. Se recomandă și femeilor care suferă de fibrom uterin și nu-și doresc o sarcină, însă nu vor să recurgă la histerectomie. De asemenea, este bine de știut că după embolizarea fibromului uterin, femeia poate rămâne mai greu însărcinată, iar în cazul în care rămâne însărcinată după intervenție, riscul de avort spontan crește.

Vezi şi: Câte zile de sângerare sunt normale în timpul menstruației?

Cum funcționează procedura

Înainte de procedură, se efectuează un set complet de analize de sânge și o ecografie pelvină. În ziua intervenției pacienta se prezintă la spital și face un test de sarcină pentru ca medicii să se asigure că aceasta nu este însărcinată. Embolizarea fibromului uterin implică raze X, care sunt dăunătoare pentru făt, informează yalemedicine.org. Apoi, pacienta este sedată și i se administrează un antibiotic pentru a o feri de infecții. Embolizarea se realizează printr-o puncție cu ac minuscul sub piele, de obicei la încheietura mâinii. Un ac subțire este introdus într-o arteră, apoi acul este schimbat cu un tub mic din plastic, care injectează colorant în fluxul sangvin. Pacienta este poziționată sub un aparat de raze X, unde substanța de contrast introdusă în sânge ,,luminează’’ traseul arterei și sângele care curge spre uter.

Medicul injectează bucăți minuscule de plastic sau gelatină. Aceste particule străine sunt introduse pentru a bloca fluxul de sânge și oxigen către uter. Acest blocaj este, de obicei, temporar, vasele de sânge se dechid din nou după câteva ore, dar fibroamele mor de regulă înainte ca fluxul sangvin să fie restabilit.

Procedura durează aproximativ o oră. După procedură, ți se va recomanda repaosul la pat și ți se vor monitoriza pulsul, tensiunea și temperatura. De asemenea, vei rămâne sub supraveghere până cel puțin a doua zi și vei bea cel puțin doi litri de apă pentru a elimina substanța de contrast. Este normal ca după procedură să resimți crampe abdominale asemănătoare cu cele dintr-o perioadă menstruală intensă. Pentru a scăpa de aceste crampe, ți se vor administra analgezice. De asemenea, poți încerca să pui comprese calde pe zona pelvină pentru a domoli durerea. Sângerările nu sunt neobișnuite și pot dura până la o lună sau, în unele cazuri, chiar mai mult. Dacă, însă, observi că acestea au aspect ciudat și miros neplăcut, prezintă-te la medic, fiindcă poate fi vorba de o infecție. În ceea ce privește alimentația, nu sunt prevăzute restricții alimentare după procedura de embolizare a fibromului uterin, scrie stanfordhealthcare.org. Dar, evită să mănânci alimente prea grase, căci te poți confrunta cu stări de greață.

Vezi şi: Sângerările dintre menstruaţii nu sunt normale. Ce pot arăta

Posibile riscuri

După procedura de embolizare a fibromului uterin poți suferi schimbări de ciclu menstrual, în sensul că te poți confrunta fie cu o sângerarea mai abundentă fie cu una mai puțin abundentă. De asemenea, trebuie să fii atentă în cazul în care îți dorești o sarcină, întrucât este posibil să rămâi mai greu gravidă după procedură, iar riscul de avort spontan este mai crescut. De altfel, potrivit unui studiu din 2016, după procedura de embolizare a fibromului uterin, calitatea ovulelor poate să scadă, informează healthline.com.

de Anca-Teodora Popa