Operatia de fibrom: ce nu stiai despre tehnicile moderne

1 operatia de fibrom jpg jpeg

Afectiunea apare, conform statisticilor, la 1 din 5 femei si cele mai multe cazuri sunt inregistrate la paciente cu varsta peste 30 de ani. De ce apare, nu se stie cu exactitate, dar un lucru este sigur: cauzeaza infertilitate. Sotutia: operatia de fibrom.

Aceasta tumoare benigna poate fi indepartata prin tratamente moderne, cum ar fi histerectomia, embolizarea, miomectomia, insa fiecare trebuie inteleasa corect, asa ca medicul trebuie sa-ti explice exact ce presupune operatia de fibrom uterin.

Fibromul ia forma unei mingii si se dezvolta dintr-o singura celula uterina, care incepe sa se divida haotic, ajungand sa formeze un grup mare de celule, cu textura dura, ca de cauciuc, scrie Marilyn Glenville in „Cartea sanatatii femeii“.

Desi nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei tumorii, printre factorii suspectati se numara anticonceptionalele si kilogramele in plus. Dimensiunile fibromului uterin variaza, de la foarte mici la foarte mari, in unele cazuri putand avea greutatea unui fat de 7 luni!

Atentie, pot aparea in acelasi timp mai multe fibroame, riscul fiind de trei ori mai mare la femeile care nu au nascut!

Semn important – menstruatia abundenta

De obicei, fibromul nu doare si nu prezinta simptome care sa te trimita la medic, dar cand tumoarea s-a marit apare senzatia de tensiune si greutate in partea inferioara a abdomenului. Atunci e posibil sa apara si alte simptome, mai clare, cum ar fi sangerarile abundente si de lunga durata in perioada menstruatiei. Daca apare acest semn, cel mai probabil tumoarea si-a marit volumul ingrijorator. Si daca te doare cand faci sex poate fi un simptom de luat in considerare. E bine sa iei in calcul si disconfortul creat de un abdomen balonat, de constipatie sau de nevoia de a urina frecvent.

Cum se face operatia de fibrom uterin

In functie de localizare, pot fi fibroame care se dezvolta pe uter, care sunt situate in peretele uterului sau care au crescut sub endometru, in interiorul uterului. Din fericire, in ultimii ani a evoluat tehnica medicala si in tratamentul fibromului. Iata ce optiuni sunt pentru indepartarea acestei tumori.

Miomectomia

In cadrul acestei interventii se indeparteaza fibroamele, in functie de marime si pozitionare. De exemplu, se opteaza pentru miomectomie histeroscopica, utlizandu-se chirurgia cu laser, daca fibromul are un diametru de pana in 2.5 centimetri. Miomectomia permite inlaturarea chirurgicala a fibromului uterin cu mentinerea uterului. Operatia se efectueaza sub anestezie generala.

Histerectomia

Aceasta interventie este cea mai extrema dintre toate operatiile efectuate pentru tratarea fibroamelor. Din pacare, sunt cazuri cand se impune indepartarea uterului, cu tot cu fibrom, si atunci se opteaza pentru histerectomie. Este foarte important sa stii daca este necesar sa fii asa drastica atunci cand vorbesti despre corpul tau.

Ablatia si rezectia endometriala

Daca nu doresti sa concepi un copil, iar fibromul iti produce sangerari abundente si menstruatie dureroasa, ti se poate sugera efectuarea ablatiei si rezectiei endometriala. In cadrul acestei operatii, medicul introduce in uter un laser sau un fir cu cateter, pentru a distruge mucoasa uterina. Tratamentul este ireversibil si impiedica ovulul fertilizat sa se mai implanteze in uter.

Embolizare

Una dintre tehnicile noi folosite in tratamentul fibromului uterin este embolizarea. Interventia se efectueaza sub anestezie locala. Cu ajutorul unui dispozitiv se introduce un tub subtire, din plastic (cateter), intr-o artera de la nivelul bratului. Vasele de sange care alimenteaza cu sange fibromul se vor inchide cu un material special, iar tumoarea ajunge sa se resoarba treptat. Aceasta tehnica este recomandata femeilor care vor sa-si pastreze uterul intact, iar ovarele sa aiba activitate normala. Embolizarea reda fertilitatea femeilor care nu pot ramane insarcinate din cauza existentei unuia sau a mai multor fibroame. Acestea pot fi indepartate simultan cu prilejul aceleiasi interventii de embolizare.