Fibrom uterin? Iată la ce opţiuni de tratament poţi apela!

1 2 jpg jpeg

Histerectomie vs. Miomectomie vs. Embolizare

Histerectomia reprezintă îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, fapt ce exclude din start orice posibilitate de sarcină ulterioară a pacientei.

Miomectomia reprezint─â ├«nl─âturarea chirurgical─â a fibromului uterin cu men┼úinerea uterului. Aceasta nu rezolv─â ├«ns─â cazurile de polifibromatoz─â, fiind imposibil─â ├«ndep─ârtarea tuturor fibroamelor simultan cu reconstruirea uterului astfel ├«nc├ót acesta s─â ├«┼či p─âstreze fertilitatea. De asemenea, ├«n cazul miomectomiei rata de recidiv─â este destul de mare - de 25-60%.

Embolizarea este terapia de prim─â interven┼úie in fibromatoz─â uterin─â deoarece: este minim invaziv─â, nu presupune anestezie sau incizii, implic─â o recuperare de c├óteva zile, o spitalizare de 24 de ore ┼či, poate cel mai important aspect, p─âstrarea integrit─â┼úii anatomice ┼či men┼úinerea func┼úiei reproduc─âtoare.

9 din 10 femei corect informate asupra tuturor opţiunilor terapeutice disponibile optează pentru embolizare.

Ce înseamnă mai exact embolizarea fibromului uterin?

,,Embolizarea presupune ├«ntreruperea cu s├ónge a fibroamelor prin metode ce ┼úin de radiologia interven┼úional─â. Aceasta presupune injectarea de material emboligen ├«n arterele ce asigur─â <<hr─ânirea>> cu s├ónge a fibroamelor. Anestezia este doar local─â ┼či presupune injectare de solu┼úie cu xilin─â la locul punc┼úiei. Astfel, pacienta poate pleca din spital ├«n 24 de ore de la interven┼úieÔÇŁ, a explicat dr. Rare┼č Nechifor, medic primar radiolog cu competen┼ú─â ├«n radiologie interven┼úional─â ├«n cadrul Centrelor de Excelen┼ú─â ARES.

Ce condi┼úii trebuie s─â ├«ntruneasc─â pacientele care apeleaz─â la embolizare: acestea nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 50 de ani, nu se afl─â ├«n menopauz─â, nu sunt ├«ns─ârcinate ┼či uterul per ansamblu nu dep─â┼če┼čte 20 cm.

Cât costă un astfel de tratament?

,,Costurile emboliz─ârii sunt u┼čor mai reduse dec├ót cele ale unei terapii clasice dac─â lu─âm ├«n calcul ┼či perioada de recuperare necesar─â dup─â interven┼úia chirurgical─â. Problema principal─â r─âm├óne ├«ns─â cine pl─âte┼čte tratamentul ├«n condi┼úiile ├«n care ├«n Rom├ónia prea pu┼úine persoane au o asigurare privat─â de s─ân─âtate. ├Än prezent statul (CAS-ul) pl─âte┼čte mai mult pentru o procedur─â mai veche, mai agresiv─â ┼či mai riscant─â. ├Än America toate asigur─ârile de s─ân─âtate prefer─â embolizarea fiind mai ieftin─â, cu recuperare mult mai rapid─â ┼či cu un risc mult mai mic de complica┼úiiÔÇŁ, a explicat Iulian Plescan, manager de Opera┼úiuni, Centrele de Excelen┼ú─â ARES.

Cum depistăm existenţa fibromului uterin?

Depistarea fibromului uterin este posibil─â uneori ┼či prin control clinic (tuseu vaginal), dar recomandarea este aceea de efectuare a unei ecografii abdominale, transvaginale sau a unui RMN pelvin pentru confirmarea prezen┼úei, num─ârului, dimensiunilor, pozi┼úiei ┼či gradului de vasculariza┼úie a forma┼úiunilor.

Nu este indicata efectuarea de CT abdominal ÔÇô investiga┼úia nu este relevant─â ├«n cazul fibromului uterin, iar doza de radia┼úii primit─â ├«n timpul test─âri nu este una de neglijat.

1 din 4 cazuri de fibrom uterin este simptomatic, manifest├óndu-se prin s├ónger─âri semnificative at├ót ├«n timpul menstrua┼úiei, c├ót ┼či ├«ntre menstre, ce ├«n timp duc la sc─âderea nivelului de hemoglobin─â din sange, iar apoi chiar la instalarea anemiei.

Infertilitatea este o alt─â consecin┼ú─â a netrat─ârii ├«n timp a fibromatozei uterine, precum ┼či presiunea pe organele interne aflate ├«n vecin─âtatea fibromului, presiune ce provoac─â urin─âri frecvente, constipa┼úie, dureri abdominale sau lombare cu iradieri ├«n membre.