Fibrom uterin? Iată la ce opţiuni de tratament poţi apela!

1 2 jpg jpeg

Histerectomie vs. Miomectomie vs. Embolizare

Histerectomia reprezintă îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, fapt ce exclude din start orice posibilitate de sarcină ulterioară a pacientei.

Miomectomia reprezintă înlăturarea chirurgicală a fibromului uterin cu menţinerea uterului. Aceasta nu rezolvă însă cazurile de polifibromatoză, fiind imposibilă îndepărtarea tuturor fibroamelor simultan cu reconstruirea uterului astfel încât acesta să îşi păstreze fertilitatea. De asemenea, în cazul miomectomiei rata de recidivă este destul de mare - de 25-60%.

Embolizarea este terapia de primă intervenţie in fibromatoză uterină deoarece: este minim invazivă, nu presupune anestezie sau incizii, implică o recuperare de câteva zile, o spitalizare de 24 de ore şi, poate cel mai important aspect, păstrarea integrităţii anatomice şi menţinerea funcţiei reproducătoare.

9 din 10 femei corect informate asupra tuturor opţiunilor terapeutice disponibile optează pentru embolizare.

Ce înseamnă mai exact embolizarea fibromului uterin?

,,Embolizarea presupune întreruperea cu sânge a fibroamelor prin metode ce ţin de radiologia intervenţională. Aceasta presupune injectarea de material emboligen în arterele ce asigură <<hrănirea>> cu sânge a fibroamelor. Anestezia este doar locală şi presupune injectare de soluţie cu xilină la locul puncţiei. Astfel, pacienta poate pleca din spital în 24 de ore de la intervenţie”, a explicat dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog cu competenţă în radiologie intervenţională în cadrul Centrelor de Excelenţă ARES.

Ce condiţii trebuie să întrunească pacientele care apelează la embolizare: acestea nu trebuie să depăşească 50 de ani, nu se află în menopauză, nu sunt însărcinate şi uterul per ansamblu nu depăşeşte 20 cm.

Cât costă un astfel de tratament?

,,Costurile embolizării sunt uşor mai reduse decât cele ale unei terapii clasice dacă luăm în calcul şi perioada de recuperare necesară după intervenţia chirurgicală. Problema principală rămâne însă cine plăteşte tratamentul în condiţiile în care în România prea puţine persoane au o asigurare privată de sănătate. În prezent statul (CAS-ul) plăteşte mai mult pentru o procedură mai veche, mai agresivă şi mai riscantă. În America toate asigurările de sănătate preferă embolizarea fiind mai ieftină, cu recuperare mult mai rapidă şi cu un risc mult mai mic de complicaţii”, a explicat Iulian Plescan, manager de Operaţiuni, Centrele de Excelenţă ARES.

Cum depistăm existenţa fibromului uterin?

Depistarea fibromului uterin este posibilă uneori şi prin control clinic (tuseu vaginal), dar recomandarea este aceea de efectuare a unei ecografii abdominale, transvaginale sau a unui RMN pelvin pentru confirmarea prezenţei, numărului, dimensiunilor, poziţiei şi gradului de vascularizaţie a formaţiunilor.

Nu este indicata efectuarea de CT abdominal – investigaţia nu este relevantă în cazul fibromului uterin, iar doza de radiaţii primită în timpul testări nu este una de neglijat.

1 din 4 cazuri de fibrom uterin este simptomatic, manifestându-se prin sângerări semnificative atât în timpul menstruaţiei, cât şi între menstre, ce în timp duc la scăderea nivelului de hemoglobină din sange, iar apoi chiar la instalarea anemiei.

Infertilitatea este o altă consecinţă a netratării în timp a fibromatozei uterine, precum şi presiunea pe organele interne aflate în vecinătatea fibromului, presiune ce provoacă urinări frecvente, constipaţie, dureri abdominale sau lombare cu iradieri în membre.