Te supără crampele? Află de ce apar şi cum le poţi preveni!

Cu siguranță te-ai trezit măcar o dată noaptea din cauza durerilor ascuțite în gambe sau în glezne. Însă, ce le cauzează și cum oprești repede durerea?

image

Pe lângă durere, crampele, cunoscute și sub numele de cârcei, se pot manifesta și prin formarea unor noduli în musculatură. În cele mai multe cazuri, durerea trece de la sine după câteva minute și în puține cazuri este necesar să ceri ajutor medical. Însă, dacă crampele sunt însoțite de edemul picioarelor, înroșirea pielii sau alte modificări de culoare, slăbiciune musculară sau dacă frecvența lor este ridicată este mai bine să apelezi la un specialist.

Crampele sunt mișcări bruște, involuntare și dureroase ale musculaturii, ce se manifestă în special în zona gambelor sau a tălpilor. Uneori, crampele sunt însoțite și de spasme musculare.

Vezi şi: Simptome ale picioarelor pe care nu trebuie să le neglijezi

De ce apar

Deși în multe cazuri cauza apariției crampelor musculare este necunoscută, ele pot fi provocate de activitatea fizică intensă sau dimpotrivă, de sedentarism. Menținerea aceleiași poziții a corpului timp îndelungat poate fi o cauză a apariției crampelor musculare. Totodată, circulația deficitară a sângelui, cauzată de îngustarea arterelor, duce la declanșarea cârceilor, mai ales în timpul exercițiilor sportive. Presarea nervilor de de-a lungul coloanei vertebrale nu cauzează doar durere de spate, ci și cârcei. Durerea apare de obicei în timpul mersului și se ameliorează dacă mergi cu glezna ușor flexată. O cauză frecventă a crampelor sunt și dezechilibrele de minerale. Prea puțin potasiu, calciu sau magneziu în dieta ta duce la cârcei.

Ești în categoria de risc?

Pe lângă cauzele care duc la declanșarea cârceilor, există și câțiva factori care cresc riscul apariției lor.

· Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă se pierde și din masa musculară, ceea ce duce la suprasolicitarea lor și la aparița frecventă a cârceilor.

· Deshidratarea. Aceasta apare mai ales după activitate fizică intensă, cum este în cazul celor care fac sport constant.

· Sarcină. Femeile însărcinate se confruntă mai des cu crampe musculare.

· Afecțiunile cronice. Diabetul, afecțiunile ficatului și cele ale tiroidei cresc riscul cârceilor.

Aşa le previi!

Unele dintre cauzele apariției crampelor pot fi prevenite, ceea ce duce la scăderea frecvenței apariției lor. Un truc simplu este să te hidratezi suficient. Poți spune cu exactitate câtă apă ai băut azi? Cantitatea diferă în funcție de sex, vârstă, alimentație, nivelul de activitate fizică sau eventuale medicamente pe care le iei. Hidratarea ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze și din acest motiv trebuie să bei suficientă apă chiar și după ce ai terminat activitatea fizică. Și stretchingul, adică întinderea musculaturii, ajută la prevenirea cârceilor, mai ales dacă faci aceste exerciții înainte de a merge la culcare.

Ce e de făcut?

Pentru ca episodul dureros să treacă mai repede poți masa musculatura în locul afectat sau te poți forța să faci câtiva pași, ceea ce va duce la întinderea musculaturii. Totodată, poți aplica fie comprese reci, cu gheață, fie fierbinți, în ambele cazuri compresele nu trebuie să intre în contact direct cu pielea. Evită să dormi pe burtă, deoarece această poziție puse presiune pe mușchii gambei, provocând cârcei pe parcursul nopții.

INFO

Diureticele pot provoca crampe musculare.