Cum se fac băile de șezut şi ce probleme tratează

Pentru ameliorarea disconfortului cauzat de hemoroizi, poți încerca băile de șezut! Acestea se folosesc și după operaţii în zona anală sau femeilor după naştere.

image

Băile de şezut aduc alinare în hemoroizi şi nu numai

Băile de șezut, numite și băi de șold, sunt proceduri terapeutice care ameliorează disconfortul din regiunea perineală, care este zona din corpul uman situată între organele genitale și anus. În cadrul lor, se utilizează apă caldă, care relaxează sfincterul anal, ceea ce ajută la creșterea fluxului sangvin prin țesăturile anale, prin urmare promovează vindecarea, ajută la relaxarea musculară, reduce durerea, mâncărimea și iritația provocate de anumite probleme de sănătate.

Cum se face o baie de şezut

O baie de șezut presupune scufundarea zonei anale într-un vas cu apă caldă, de 40°C. Apa nu trebuie să fie fierbinte, deoarece va cauza arsuri. Se poate utiliza inclusiv apă caldă de la robinet. Baia se poate face fie deasupra toaletei, folosind un recipient special conceput pentru o astfel de procedură, fie în cadă ori într-un lighean încăpător. Dacă optezi pentru prima variantă, achiziționează un kit de înaltă calitate și urmează cu atenție instrucțiunile de folosire. Setul poate conține un bazin puțin mai mare decât vasul de toaletă, o pungă de plastic cu un tub lung și un termometru. Dacă alegi să faci baie în cadă, trebuie să o umpli cu apă caldă, să adaugi ingrediente suplimentare și să te așezi confortabil în șezut, timp de 10-20 minute sau în funcție de recomandările medicului. Indiferent de metoda folosită, spală și dezinfectează vasul atât înainte, cât și după. După ce termini baia de șezut, usucă-te cu un prosop moale, dar nu freca pielea, ci tamponează ușor, pentru a nu irita pielea sensibilă. În funcție de afecțiunea tratată și de severitatea simptomelor, se pot face 3-4 băi pe zi.

În ce probleme ajută

Băile de șezut sunt recomandate de specialiști într-o varietate de afecțiuni, care vizează zona intimă.

1. Hemoroizi - Apa caldă reduce durerea și disconfortul cauzat de hemoroizi și promovează vindecarea. O baie de șezut ajută și la reducerea disconfortului postoperator.  

2. Fisuri anale - Această procedură relaxează mușchii, ceea ce înseamnă că reduce durerea resimțită și promovează vindecarea fisurii anale.

3. Iritații anale - Apa caldă curăță și hidratează zona anală, implicit ajută la calmarea și vindecarea iritațiilor.

4. Recuperare postpartum - Băile de șezut ameliorează durerea și umflătura apărute în zona perineală în urma nașterii, fie naturală sau cezariană.

5. Vulvovaginită - Calmează simptomele inflamației vulvei sau a vaginului, survenită pe fondul unei alergii, boli cu transmitere sexuală sau altei afecțiuni ginecologice.

Vezi și: Abcesul anorectal: ce este şi cum se manifestă

Plante benefice

Efectele terapeutice pot fi maximizate prin adăugarea unor substanțe benefice în apă. Printre acestea se numără: mușețelul, cu proprietăți antiinflamatoare și calmante; lavanda, care relaxează și reduce tensiunea musculară; aloe vera, cu rol hidratant și gălbenelele care accelerează procesul de vindecare. Recomandate sunt și: sarea Epsom, crețișoara, pelinul, salvia, fruzele de zmeur și coada-șoricelului.

@Shutterstock