Abcesul anorectal: ce este şi cum se manifestă

image

În zona anală se află numeroase glande. Dacă una dintre aceste glande se infectează, se dezvoltă o acumulare de puroi. Un abces se poate localiza în diverse spații din jurul anusului sau rectului și poate fi superficial sau profund.

Prinicipala cauza a abcesului anorectal este infecția glandelor din regiunea anusului sau rectului. Infecția favorizează apariția unei cavități cu puroi. Cavitatea se inflamează, ceea ce duce la apritia durerii constante și a disconfortului local.  

Cine este mai expus abcesului anorectal

Printre factorii de risc care duc la apariţia abcesului anorecta, se numără:

· Sarcina

· Diabetul

· Boală Crohn, afecțiune inflamatorie intestinală

· Anumite tratamente medicamentoase, printre care chimioterapia

· Medicamentele imunosupresoare

· Introducerea unor obiecte în anus (în timpul contactelor sexuale)

· Fisurile anale repetate sau asociate cu constipația

· Bolile cu transmitere sexuală.

Dacă ești diagnosticat cu diabet, poți preveni riscul de a face abces anorectal tratând corect boală. Dacă ai afecțiuni precum boală Crohn, ia tratamentul prescris de medic. Poți preveni abcesul anorectal și evitând bolile cu transmitere sexuală.

Cum se manifestă abcesul anorectal

Principalele manifestări posibile ale abcesului anorectal sunt:

· Durerea sau disconfortul în regiunea anală

· Oboseală

· Febra

· Transpirațiile nocturne

· Constipația sau defecația dificilă

· Inflamatia sau roșeață în regiunea anală

· Durerea în regiunea de jos a abdomenului

· Drenarea de puroi din anus.

Se poate ajunge la complicaţii

Prezența simptomelor care ar putea indică prezența abcesului anorectal – durere, disconfort sau inflamație în zona anusului sau rectului - necesită prezentarea la medic. Abcesul anorectal necesită tratament imediat pentru a preveni apariția complicațiilor.

Aproape jumătate din persoanele cu abces anorectal dezvoltă fistulă anală. Această este o leziune infectată care se formează între piele și deschiderea musculară de la capătul anusului și care necesită adesea tratament chirurgical.

Alte complicații posibile sunt durerea, infecțiile și recidivele abcesului anorectal.

Cum se pune diagnosticul

În cele mai multe cazuri, medicul va diagnostica abcesul anorectal prin simplă examinare a anusului și prin tușeul rectal. În cadrul acestuia, medicul introduce degetul acoperit în mănușă în anus. Pentru o mai bună vizualizare, se poate folosi un specul.

Uneori, se poate recurge la rectosigmoidoscopie, o procedura endoscopica prin care se examinează pereții rectului, ai colonului și ai părții joase a colonului.

Alteori, poate fi nevoie de RMN, tomografie sau de ecografie pentru a se detecta localizarea abcesului anorectal.

În ce constă tratamentul

Tratamentul abcesului anorectal constă în drenarea puroiului printr-o incizie. Această permite eliberarea presiunii inconfortabile și vindecarea țesutului. Procedura poate fi efectuată în cabinetul medical. În cazul unui abces mare sau adânc, poate fi nevoie de spitalizare. În completare, în unele situații se impune o examinare anorectala completă efectuată sub anestezie în sala de operații, înainte de a se decide cel mai potrivit tratament. Medicul va putea monitoriza mai bine în spital evoluția abcesului anorectal drenat. Dacă ai sistemul imunitar slăbit sau ești predispus la infecții, vei avea nevoie de spitalizare. În astfel de situații, este nevoie de anestezie locală care să atenueze durerea. În jumătate din cazurile de abcese anorectale drenate, apare fistulă anală, care necesită tratament chirurgical.  

Totodată, medicul poate prescrie și tratament antibiotic.

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/digestive_disorders/anorectal_abscess_134,175

https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/anorectal-disorders/anorectal-abscess

https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Anorectal-Abscess.aspx