Procedura care tratează hemoroizii interni. Medicul explică în ce constă

image

În funcţie de stadiile bolii hemoroidale, medicii recomandă diverse tratamente, unele minim-invazive.

Primele măsuri pe care medicii le recomandă sunt măsurile igieno-dietetice, pentru ca apoi să se continue cu administrare locală sau orală de flebotonice, laxative, antiinflamatoare nesteroidiene sau anestezice locale. Pentru a calma durerea uşoară, mâncărimile şi umflăturile locale, poţi lua de la farmacie produse fără reţetă precum cele care au în componenţă oxid de zinc, acid hialuronic, cortizon sau lidocaină.

„Tromboza hemoroidală, în marea majoritate a cazurilor, se tratează conservator, fără să fie necesară intervenția chirurgicală. Pe lângă măsurile igieno-dietetice, se mai recomandă și tratament local cu creme și supozitoare care ameliorează durerea, precum și cu flebotonice, medicamente care scad presiunea sângelui din plexurile hemoroidale și grăbesc vindecarea. În cazurile cu predominanța constipației, se poate administra chiar și medicație laxativă”, explică dr. Răzvan Stavri, medic specialist chirurgie generală.

Vezi şi: Leacuri blânde care ajută la tratarea hemoroizilor

În ce constă procedura Longo

Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală, explică mai multe despre una dintre procedurile indicate în tratarea hemoroizilor

"Hemoroidectomia chirurgicală este cel mai eficient tratament pentru hemoroizi. Tehnica Longo constă în folosirea unui stapler circular care este introdus prin anus pentru a realiza excizia hemoroizilor. Hemoroidectomia cu stapler este cunoscută și sub numele de procedura pentru prolaps și hemoroizi a fost inventată la începutul anilor ‘90 de către un chirurg italian, dr. Antonio Longo.

Acesta a folosit un stapler circular în tratamentul bolii hemoroidale, pentru a exciza țesutul hemoroidal și o parte din mucoasa anorectală, și sutura mecanic restul de ţesut hemoroidal cu agrafe de titan. Acestea se elimină singure pe măsură ce are loc vindecarea ţesutului. Tehnica de capsare circulară întrerupe, de asemenea, și alimentarea cu sânge către plexul hemoroidal ceea ce va reduce volumul hemoroizilor.

Tehnica Longo este o tehnică minim-invazivă standardizată care folosește un capsator circular de 33 mm de unică folosință, derivat din capsatorul folosit in chirurgia esofago-gastrică și colorectală, fără a fi necesară vreo incizie. Procedura se efectuează de obicei sub anestezie locoregională sau generală.

Tehnica Longo este tratamentul de elecție pentru pacienții cu hemoroizi interni de gradul III (alunecă în exterior permanent, însă pot fi reintroduși înapoi manual), şi de gradul IV (prolaps hemoroidal permanent, fără posibilitatea reducerii). Tehnica Longo este indicată și în cazul pacienților cu prolaps hemoroidal reductibil cu durere cronică, și care nu au răspuns la terapia medicamentoasă sau chirurgicală clasică.

În comparație cu hemoroidectomia convențională, hemoroidectomia cu stapler este asociată cu mai puțină durere postoperatorie, aspect estetic îmbunătățit neexistând incizii, recuperare mai rapidă, rata redusă de complicații și, de asemenea, risc mai mic de recidivă.

În urma hemoroidectomiei, este posibil ca pacientul să acuze minima durere sau disconfort în zona rectală, constipație precum și unele sângerări rectale", explică medicul Ştefan Tucă.