Crioablaţia, opţiune de tratament în cancer. Este alternativă la operaţia chirurgicală

Crioablaţia pentru tratamentul tumorilor reprezentă un concept relativ nou în România. Procedura este minim invazivă și reprezintă o alternativă la intervenția chirurgicală clasică.

image

Ablația termică la rece sau crioablația îngheață țesuturile tumorale. @Shutterstoc

Medicii consideră crioablaţia o procedură sigură și eficientă care aduce rezultate imediate. Crioablația poate fi indicată pacienților care suferă de afecțiuni ale ficatului, cancer renal, mamar, de vezică, de pancreas, de prostată, pulmonar, afecțiuni ale oaselor sau aritmii cardiace.

,,Ablația prin frig nu este un concept nou. În țările dezvoltate, crioablația este o procedură folosită de mulți ani, însă în ultima perioadă a devenit utilizată și în România. În cazurile medicale în care aceasta poate fi realizată, eu o recomand pacienților mei. Pe scurt, un cateter, sau un ac pe înțelesul tuturor, conectat la o sursă de frig, ca și azotul lichid este introdus în piele sau în venă, iar prin acesta se îngheață țesutul afectat. Totul durează mai puțin de o oră, timpul de internare este unul mic, iar pacientul va fi pus sub anestezie locală sau sub sedare.’’, explică dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie-imagistică.

Vezi și: Ce este terapia cu frig. Beneficiile neștiute ale crioterapiei 

Avantajele procedurii de crioablație:

- procedura reprezinta o alternativa la interventia chirurgicala, este o solutie minim invaziva

- bulgărele de gheață ce se formează în timpul crioablatiei este foarte vizibil imagistic și este mult mai exact că și margine oncologică

- procedura se poate realiza fara risc de recidiva si in cazul formatiunilor tumorale care se gasesc pe lângã structuri vasculare mari, comparativ cu ablatia hipertermica, unde riscul de recidiva exista din cauza sangelului care raceste formatiunea tumorala si scade eficienta ablatiei la cald

- poate fi folosită și în patologii non-oncologice, cum ar fi în adenoamele suprarenale, dar și în leziuni oligometastatice sau tumori desmoide de perete abdominal 

- este o procedura non-chirurgicală, minim invazivă, cu un timp de internare mic și lipsa a complicațiilor deși durata variază în funcție de complexitate, nu se depășește o ora / leziune.

Vezi şi: Cele 6 simptome ale cancerului colorectal. Sfatul medicului

Se face sub anestezie sau sedare

Tratamentul tumorilor canceroase se realizează prin tehnici variate, cu eficiență diferită în funcție de organul afectat, de extinderea tumorii și de tipul celular identificat. În unele cazuri, crioablația se folosește și pentru a ameliora durerea determinată de metastazele osoase ori de alte tipuri de metastaze. De asemenea, procedura poate fi folosită în tratamentul tumorilor de mari dimensiuni, care nu pot fi rezecate chirurgical. 

Înainte de procedură, se va efectua un CT sau o ecografie pentru localizarea exactă a zonei afectate.