Cancer pulmonar chiar dacă nu ai fumat? Este posibil!

Simptomele pot să lipsească și poți face cacner pulmonar chiar dacă nu ai fumat, scrie CDC.

Cancerul pulmonar poate fi cauzat de factori de risc, alții decât țigările, pipa sau trabucurilea. Exemplele includ expunerea la fumul altor persoane (numit fumat pasiv), la radon, poluarea aerului, antecedente familiale de cancer pulmonar și azbest.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată?

Simptomele cancerului pulmonar sunt aceleași, indiferent dacă ai fumat sau nu. Unii oameni au simptome generale, nu se simt bine sau se simt obosiți tot timpul. Unii oameni tușesc frecvent, tusesc cu sânge sau au dureri în piept, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.

1 cancer plamani jpg jpeg

Cancerul pulmonar poate apărea la nefumători. Foto: Shutterstock

Aceste simptome pot apărea și în alte boli, dar și împreună cu alte boli. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, discută cu medicul pentru a găsi cauza.

Cum poți reduce riscul?

Puteți contribui la reducerea riscului de cancer pulmonar, ferindu-vă de fumatul pasiv, gazele de eșapament și alți poluanți ai aerului, precum și evitând expunerea la azbest, arsen și crom. Este util, de asemenea, să știi nivelul polării cu radon în casa în care locuiești.

Unii factori de risc, cum ar fi antecedentele personale sau familiale de cancer pulmonar, nu pot fi modificați. Dacă ai avut cazuri de cancer pulmonar în familia ta, discută cu medicul despre acțiunile pe care le poți lua pentru a rămâne sănătos. Persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată pot avea o mutație ADN, cum ar fi o mutație a genei receptorului factorului de creștere epidermic (EGFR) sau a altor gene, iar aceste tipuri de cancere, cauzate de astfel de mutații pot fi tratate cu terapie țintită.

Ce tipuri de cancer pulmonar sunt diagnosticate la persoanele care nu au fumat niciodată?

Aproximativ 50% până la 60% dintre cancerele pulmonare găsite la persoanele care nu au fumat niciodată sunt adenocarcinoame (cancer care începe în celulele care căptușesc micii saci de aer ai plămânului și produc substanțe precum mucusul). Aproximativ 10% până la 20% sunt carcinoame cu celule scuamoase (cancer care se formează în celulele subțiri și plate care căptușesc interiorul plămânilor). Câteva (6% până la 8%) sunt cancere pulmonare cu celule mici, iar restul sunt alte tipuri de cancer pulmonar.

Citește și Clinică stomatologică versus cabinet