6 tipuri de cancer depistate târziu. Care este motivul

În ciuda faptului că medicina a făcut progrese importante în depistarea timpurie a multor boli, inclusiv a cancerului, în unele situaţii, diagnosticarea se face târziu. Principalul motiv este lipsa simptomelor, care întârzie prezentarea la medic.

image

1. Cancerul de pancreas

Dat fiind faptul c─â tumora este situat─â ├«ntr-un organ-gland─â profund ├«n abdomen, pancreasul, ┼či pentru c─â simptomele acestui tip de cancer apar adesea foarte t├órziu sau deloc, boala este diagnosticat─â de multe ori t├órziu. Doar 10 - 15% din astfel de tumori sunt rezecabile ├«n momentul diagnostic─ârii.

Cite┼čte ┼či: Simptomele posibile ale cancerului de pancreas. Nu le ignora!

2. De rinichi

Cancerul renal poate trece neobservat, chiar ┼či la cei care ├«┼či fac testele medicale de rutin─â. Persoanele afectate se pot prezenta la medic cu simptome precum durerile lombare, oboseal─â cronic─â, pierdere ├«n greutate inexplicabil─â ┼či s├ónge ├«n urin─â, ├«ns─â manifest─ârile se observ─â c├ónd boala a avansat.

3. Cancerul pulmonar f─âr─â celule mici

Acest tip de cancer se diagnosticheaz─â cu dificultate ┼či de multe ori, ├«n momentul depist─ârii, este vorba de stadiul cu metastaze. Astfel, statisticile arat─â c─â trei sferturi dintre cancerele de pl─âm├ón sunt diagnosticate c├ónd exist─â deja metastaze. Uneori, persoanele afectate devin simptomatice ├«n momentul ├«n care tumora a atins o dimensiune care determin─â apari┼úia unor manifest─âri precum tusea, respira┼úia greoaie sau pneumonia.

4. Ovarian

De┼či cancerul de ovare nu reprezint─â dec├ót 3% din totalul tumorilor maligne, boala se afl─â pe locul 5 ├«n topul cancerelor care produc cele mai multe decese. Doar ├«n jur de 20% dintre cancerele ovariene sunt depistate ├«n stadiu precoce. Adesea, diagnosticarea are loc c├ónd pacientele se afl─â ├«n stadiul 3 sau 4, c├ónd s-a r─âsp├óndit ┼či la alte organe din cavitatea abdominal─â.     

5. Sarcomul

Relativ rar la adul┼úi, sarcomul este unul dintre tipurile de cancer frecvente la copii (15% - 20%). Sarcomul, care este ├«mp─âr┼úit ├«n tumori osoase ┼či tumori ale ┼úesutului moale, pot da simptome abia c├ónd tumora se m─âre┼čte. Nu este depistat la testele de rutin─â ┼či doar biopsia pune diagnosticul.

6. Cancerul hepatic

Deoarece nu prezint─â simptome dec├ót ├«n stadiu avansat, ┼či acest tip de cancer este diagnosticat ├«n stadiu avansat. ├Än cele mai multe cazuri, acest tip de cancer este descoperit ├«n stadii avansate, c├ónd tumorile sunt inoperabile. Atunci c├ónd transplantul nu este o op┼úiune de tratament, se poate recurge la diverse proceduri precum chemoembolizarea, care m─âresc speran┼úa de via┼ú─â.  

INFO

Ciroza este un factor important de risc pentru cancerul hepatic.