Cele 6 simptome ale cancerului colorectal. Sfatul medicului
Cel mai frecvent tip de neoplasm din România este cancerul colorectal. Potrivit datelor Globocan, în 2020, 98.886 de români au fost diagnosticaţi cu această boală.
Cancerul colorectal apare prin acumularea de anomalii genetice, pe care, fie le moştenim genetic, fie apar sub influenţa factorilor de mediu.
Dr. Ştefan Tucă, medic primar chirurgie generală, ne spune care sunt simptomele cancerului colorectal şi cât contează alimentaţia în apariţia bolii.
Vezi şi: Cancerul colorectal la tineri: Sfaturile unor medici de la Yale
Care sunt simptomele sugestive de cancer colorectal
Există mai multe simptome ale cancerului colorectal. Printre cele mai sugestive se află:
1. Sânge în scaun
Sângele poate fi vizibil în scaun sau poate fi doar prezent în mod microscopic. Sângele poate fi de culoare roșie sau neagră.
2. Durere sau disconfort abdominal
Poate fi vorba de durere sau crampe abdominale, sau disconfort în zona epigastrica sau pe flancurile abdominale.
3. Schimbări în tranzitul intestinal
Poate exista constipație sau diaree frecventă sau alternanța între cele două.
4. Scădere în greutate neintenționată
Pierderea în greutate fără a încerca, poate fi un semn al cancerului colorectal.
5. Oboseală
Oboseala poate fi un simptom al cancerului colorectal, în special dacă este asociată cu alte simptome.
6. Stare generală de rău
Oamenii pot prezenta o stare generală de rău sau simptome nespecifice, cum ar fi pierderea apetitului sau greața.
Vezi şi: Sânge în scaun? Iată despre ce poate fi vorba!
Cât contează alimentaţia în aparitia cancerului colorectal
Alimentația joacă un rol important în dezvoltarea cancerului colorectal. Anumite alimente și stiluri de viață pot crește riscul de apariție a cancerului colorectal, în timp ce altele pot reduce acest risc.
Factorii de risc alimentari includ consumul excesiv de carne roșie sau carne procesată, cum ar fi cârnații și baconul. De asemenea, un consum scăzut de fructe, legume, cereale integrale și fibre poate crește riscul de cancer colorectal.
Pe de altă parte, un regim alimentar bogat în fructe, legume, cereale integrale și fibre poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal. De asemenea, o dietă sănătoasă poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, care este, de asemenea, importantă pentru reducerea riscului de cancer colorectal.
Stilul de viață sedentar și obezitatea sunt, de asemenea, factori de risc pentru cancerul colorectal. Prin urmare, este important să mențineți un stil de viață activ și sănătos, care să includă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.
Un regim alimentar sănătos și un stil de viață activ și echilibrat pot reduce riscul de apariție a cancerului colorectal și pot contribui la menținerea sănătății în general.