De ce metoda „retragerii”, considerată contraceptivă, nu funcționează. Explică medicul ginecolog Diana Mihai

Metoda retragerii este cea mai utilizată metodă contraceptivă declarată de femeile care vin la un consult ginecologic, a spus medicul ginecolog Diana Mihai, în cadrul unui eveniment pentru a marca Ziua Internațională a Contracepției, 26 septembrie. 

Potrivit medicului, această practică ce constă în retragerea penisului din vaginul femeii înaintea momentului ejaculării nu este sigură. Iată de ce.

image

Ziua Internațională a Contracepției este marcată pe 26 septembrie. Foto: Shutterstock

„Această practică nu este deloc sigură, fiindcă, inclusiv înainte de a se produce ejacularea, se elimină o cantitate suficientă de spermatozoizi încât să se obţină o sarcină dacă femeia este la ovulație. De asemenea, este de menționat și faptul că în interiorul vaginului poate să rămână lichid seminal și că spermatozoizii conținuți de aceste fluide pot supraviețui în vagin de la 3 până la 5 zile, deci dacă femeia urmează să aibă ovulația peste una, doua, trei, patru sau peste 5 zile, atunci poate să rămână însărcinată datorită unui contact sexual avut loc anterior momentului ovulației și spermatozoizilor care au supraviețuit”, a explicat medicul ginecolog Diana Mihai, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Contracepției.

Potrivit medicului, această metodă a „retragerii” este perpetuată din cauza lipsei de informații și a faptului că tinerii nu au acces la servicii de prevenție și de planificare sexuală. Ea a nominalizat faptul că „sexualitatea este considerată un subiect tabu” în educație și că mai ales părinții se tem de educația sexuală a copiilor.

„Părinții cred că dacă copiii lor au informații vor începe viața sexuală mai devreme, vor avea mai mulți parteneri sexuali, lucru greșit, pentru că odată ce tinerii înțeleg riscurile care pot să apară și cum să se protejeze de ele, pot să ia o decizie în cunoștință de cauză”, a spus dr. Diana Mihai.

De asemenea, medicul a insistat și asupra faptului că circulă printre tineri și informații eronate  despre ce cum se desfășoară o consultație în cabinetul medicului ginecolog.

„Tinerele trebuie să știe că pot veni la ginecolog pentru a obține informații, nu doar după ce au început viața sexuală, sau pentru a trata o boală. De asemenea, că o vizită la ginecolog nu presupune neapărat să se dezbrace (consult genital), ci poate fi o discuție în care să obțină informațiile de care au nevoie chiar înainte a-și începe viața sexuală, pentru a se proteja de boli și de o sarcină nedorită”, a adăugat medicul Diana Mihai.

Specialistul a discutat și despre presiunea socială a mediului și efectul psihologic asupra adolescentelor. „Multe dintre adolescentele care nu sunt pregătite pentru a-și începe viața sexuală tind să facă acest lucru pentru a nu fi excluse social, respinse, de aceea este foarte important să știe faptul că este în regulă să spună NU”, a avetizat medicul.

Citește și Scleroza multiplă, cu ce alte boli poate fi confundată