Tipuri de cancer care se previn prin vaccinare! Toți ar trebui să știe asta!

Sunt puțini oamenii care asociază infecțiile cu cancerul, dar aproape o cincime dintre toate cazurile de cancer din lume sunt cauzate de agenți infecțioși, inclusiv viruși și bacterii.

Printre cele mai importante infecții asociate cu cancerele sunt papilomavirusurile umane (HPV) care pot cauza majoritatea cancerelor de col uterin și a cancerelor anale, precum și o parte dintre cancerele orale și virusul hepatitei B (HBV) și virusul hepatitei C (HCV), care pot cauza cancer hepatic, potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului.

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a preveni o parte dintre aceste infecții. Vaccinuri foarte eficiente împotriva HBV sunt disponibile de câteva decenii și majoritatea țărilor includ vaccinarea HBV în programele lor de imunizare în timpul copilăriei; de asemenea, vaccinarea este extrem de eficientă în prevenirea infecției cu tipurile de virus papiloma uman (HPV), care cauzează majoritatea cancerelor de col uterin, precizează organismul international.

image

Vaccinurile pot fi o soluție împotriva cancerelor Foto: Shutterstock

De ce să te vaccinezi împotriva virusului hepatitei B

Virusul hepatitei B produce leziuni hepatice, iar cu cât infecția durează o perioadă mai lungă de timp, cu atât crește riscul de apariție a cancerului hepatic. Dacă suferi de hepatită cronică B, consumul de alcool sau co-infecția cu virusul hepatitic C îți crește foarte mult riscul de a dezvolta cancer hepatic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca nou-născuții să primească prima doză de vaccin în termen de 24 de ore de la naștere, dacă este posibil. Majoritatea țărilor Uniunii Europene (UE) au un program de vaccinare împotriva hepatitei B a tuturor nou-născuților.

Într-o serie de țări din UE (Marea Britanie și unele țări nordice) vaccinul împotriva hepatitei B este administrat numai nou-născuților cu risc mare (de exemplu, nou-născuții din mame infectate cu virusul hepatitic B).

Cum se transmite virusul hepatitic B?

Virusul hepatitei B se transmite de la o persoană la alta prin fluide ale corpului sau prin sânge contaminat. El nu se transmite niciodată prin aer, alimente sau apă. Un copil poate fi infectat la naștere dacă mama este infectată. De asemenea, infecția se poate transmite de la un copil la altul prin contact apropiat și de la un adult la altul prin contact sexual sau prin utilizarea de ace contaminate. Prevenirea transmiterii virusului de la mamă la făt și de la copil la copil este deosebit de importantă, întrucât infecția cronică cu virusul hepatitei B (cu risc crescut de cancer hepatic) este mult mai frecventă în cazul infectării în primii 5 – 10 ani de viață.

De ce să te vaccinezi împotriva HPV?

Papilomavirusul uman sau HPV produce o infecție frecventă cu transmitere pe cale sexuală. Există foarte multe tipuri diferite de HPV. Unele dintre acestea pot cauza negi. Alte tipuri, în particular tipurile 16 și 18, cauzează uneori cancer de col uterin și alte tipuri de cancer.

La femei, infecția cu HPV poate genera cancer de col uterin, de vulvă și de vagin. De asemenea, aceasta poate cauza cancer anal și cancer faringian, atât la bărbați, cât și la femei, precum și cancer de penis la bărbați.

Vaccinarea poate preveni infecția cu tipurile de HPV care cauzează aproximativ 70 % din cazurile de cancer de col uterin (mai mult de 2 cazuri din 3). Cu toate acestea, vaccinarea este eficientă numai pentru persoanele care nu au fost încă infectate cu virusul respectiv. Din acest motiv, este recomandată vaccinarea fetelor înainte ca acestea să devină active din punct de vedere sexual. Riscul de a contracta o infecție cu HPV crește cu numărul de parteneri sexuali. Utilizarea prezervativelor poate reduce, dar nu poate preveni complet, transmiterea HPV între partenerii sexuali.

Vârsta ideală pentru vaccinarea HPV

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca fetele să fie vaccinate împotriva HPV la vârste cuprinse între 9 și 13 ani. Aceasta se datorează faptului că activitatea sexuală începe, de obicei, la vârste mai mari, prin urmare, este puțin probabil ca majoritatea fetelor să fi fost deja infectate. În unele țări, fetele cu vârste mai mari și chiar femeile adulte tinere pot fi, de asemenea, vaccinate, dar eficiența vaccinului scade după cu începerea activității sexuale.

Și băieții se pot vaccina împotriva HPV

S-a demonstrat că vaccinarea băieților împotriva HPV previne infecțiile și leziunile genitale cauzate de HPV. În prezent, vaccinarea băieților nu este oferită în cadrul niciunui program de sănătate publică din Europa, din motive economice și din cauza incidenței reduse a cancerului de penis și a cancerului anal cauzate de infecția cu HPV în rândul populației masculine. În momentul de față, părinții pot decide să își vaccineze fii adolescenți pe cheltuiala lor, după consultarea medicului sau a furnizorului de servicii medicale.

Cercetările au arătat că vaccinurile împotriva HPV oferă protecție timp de cel puțin 10 ani.

Citește și Semne că ai colesterolul peste limite