Cum se tratează corect gripa - când e nevoie de antivirale. Sfatul specialistului

1 pacienta femeie la doctor shutterstock 49064557 jpg jpeg

Gripa comun─â, necomplicat─â, are o evolu┼úie bun─â la adul┼úii s─ân─âto┼či, cu tratament la domiciliu. La unele persoane, la care boala are un prognostic nefavorabil, medicul prescrie medicamente antivirale.

La cele mai multe persoane cu o stare fizică bună, gripa trece în cel mult 7 zile. Pentru a grăbi vindecarea, este nevoie de:

  • Odihn─â. ├Än timpul gripei, stai acas─â la pat ┼či odihne┼čte-te. Somnul ajut─â corpul s─â se refac─â mai repede ├«n caz de boal─â. Totodat─â, izolarea la domiciliu previne transmiterea bolii celorlal┼úi.
  • Consumul multor lichide ÔÇô ap─â, ceaiuri, sucuri naturale.
  • Dac─â ai astm bron┼čic sau BPOC, tratamentul gripei este individualizat; vorbe┼čte cu medicul pneumolog.

Tratamentul, în funcţie de simptome

La fel ca ┼či ├«n r─âceal─â, formele necomplicate de grip─â pot beneficia de tratament simptomatic. La ├«nceputul gripei, c├ónd tusea este uscat─â, se recomand─â antitusive (codein─â); c├ónd tusea devine productiv─â sau apare suprainfec┼úia bacterian─â, este nevoie de expectorante. Febra se trateaz─â cu antipiretice (paracetamol sau acetaminofen); dac─â temperatura dep─â┼če┼čte 39,5 ┬║C, mergi la medic. Durerile asociate gripei, cum sunt cele de cap, pot fi reduse cu ajutorul analgezicelor. Pentru reducerea secre┼úiilor nazale se recomand─â descongestionantele sub form─â de spray oral sau nazal, care reduc edemul (umflarea) ├«n pasajele nazale, iar pentru igiena gurii sunt utile gargarele cu ceai de mu┼če┼úel. Copiilor nu li se d─â aspirin─â, din cauza riscului de apari┼úie a unei complica┼úii, sindromul Reye (care s─â complica┼úii neurologice ┼či hepatice).   

Când este nevoie de terapie antivirală

La persoanele la care gripa poate fi periculoas─â, se recomand─â tratamentul cu antivirale.

ÔÇ×Medica┼úia antiviral─â ├«n grip─â este prescris─â de medicul infec┼úionist. Este indicat─â  ├«n formele severe de boal─â sau la pacien┼úii cu factori de risc (boli cardiovasculare, pulmonare cronice, obezitate, cancere, v├órste extreme - peste 65 si sub 3 ani). Efectul este de oprire a replic─ârii virale ┼či este mai eficient ├«n primele 48-72 ore de la debutul bolii. Administrarea se face pe parcursul a 5 zile, sau mai mult ├«n formele severeÔÇŁ, afirm─â conf. dr. Simin Aysel Florescu, de la Spitalul Clinic de Boli Infec┼úioase ┼či Tropicale ÔÇ×Dr. Victor Babe┼čÔÇŁ.

Medicamentele antivirale amelioreaz─â simptomele gripei ┼či scurteaz─â boala cu 1-2 zile. Totodat─â, previn apari┼úia simptomelor grave ale gripei.

Este bine de ┼čtiut c─â antiviralele pot fi luate ┼či de copii ┼či de gravide.

În suprainfecţiile bacteriene, e nevoie de antibiotice

Printre cele mai frecvente complica┼úii ale gripei se num─âr─â suprainfec┼úiile bacteriene, care apar pe fondul imunit─â┼úii sl─âbite. Astfel, c├ónd starea persoanei afectate pare c─â s-a ├«mbun─ât─â┼úit, revin simptomele care sugereaz─â o suprainfec┼úie cu bacterii. Pacien┼úii cu astm bron┼čic sau cu bron┼čit─â cronic─â sunt susceptibili a dezvolta astfel de complica┼úii. Pneumonia cauzat─â de bacterii se trateaz─â cu antibioticele prescrise de medic. Tratamentul trebuie urmat conform indica┼úiilor medicului din punctul de vedere al dozei ┼či duratei; ├«n caz contrar, poate ap─ârea rezisten┼úa germenelui la antibiotic.