Cum se tratează corect gripa - când e nevoie de antivirale. Sfatul specialistului

1 pacienta femeie la doctor shutterstock 49064557 jpg jpeg

Gripa comună, necomplicată, are o evoluţie bună la adulţii sănătoşi, cu tratament la domiciliu. La unele persoane, la care boala are un prognostic nefavorabil, medicul prescrie medicamente antivirale.

La cele mai multe persoane cu o stare fizică bună, gripa trece în cel mult 7 zile. Pentru a grăbi vindecarea, este nevoie de:

  • Odihnă. În timpul gripei, stai acasă la pat şi odihneşte-te. Somnul ajută corpul să se refacă mai repede în caz de boală. Totodată, izolarea la domiciliu previne transmiterea bolii celorlalţi.
  • Consumul multor lichide – apă, ceaiuri, sucuri naturale.
  • Dacă ai astm bronşic sau BPOC, tratamentul gripei este individualizat; vorbeşte cu medicul pneumolog.

Tratamentul, în funcţie de simptome

La fel ca şi în răceală, formele necomplicate de gripă pot beneficia de tratament simptomatic. La începutul gripei, când tusea este uscată, se recomandă antitusive (codeină); când tusea devine productivă sau apare suprainfecţia bacteriană, este nevoie de expectorante. Febra se tratează cu antipiretice (paracetamol sau acetaminofen); dacă temperatura depăşeşte 39,5 ºC, mergi la medic. Durerile asociate gripei, cum sunt cele de cap, pot fi reduse cu ajutorul analgezicelor. Pentru reducerea secreţiilor nazale se recomandă descongestionantele sub formă de spray oral sau nazal, care reduc edemul (umflarea) în pasajele nazale, iar pentru igiena gurii sunt utile gargarele cu ceai de muşeţel. Copiilor nu li se dă aspirină, din cauza riscului de apariţie a unei complicaţii, sindromul Reye (care să complicaţii neurologice şi hepatice).   

Când este nevoie de terapie antivirală

La persoanele la care gripa poate fi periculoasă, se recomandă tratamentul cu antivirale.

„Medicaţia antivirală în gripă este prescrisă de medicul infecţionist. Este indicată  în formele severe de boală sau la pacienţii cu factori de risc (boli cardiovasculare, pulmonare cronice, obezitate, cancere, vârste extreme - peste 65 si sub 3 ani). Efectul este de oprire a replicării virale şi este mai eficient în primele 48-72 ore de la debutul bolii. Administrarea se face pe parcursul a 5 zile, sau mai mult în formele severe”, afirmă conf. dr. Simin Aysel Florescu, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

Medicamentele antivirale ameliorează simptomele gripei şi scurtează boala cu 1-2 zile. Totodată, previn apariţia simptomelor grave ale gripei.

Este bine de ştiut că antiviralele pot fi luate şi de copii şi de gravide.

În suprainfecţiile bacteriene, e nevoie de antibiotice

Printre cele mai frecvente complicaţii ale gripei se numără suprainfecţiile bacteriene, care apar pe fondul imunităţii slăbite. Astfel, când starea persoanei afectate pare că s-a îmbunătăţit, revin simptomele care sugerează o suprainfecţie cu bacterii. Pacienţii cu astm bronşic sau cu bronşită cronică sunt susceptibili a dezvolta astfel de complicaţii. Pneumonia cauzată de bacterii se tratează cu antibioticele prescrise de medic. Tratamentul trebuie urmat conform indicaţiilor medicului din punctul de vedere al dozei şi duratei; în caz contrar, poate apărea rezistenţa germenelui la antibiotic.