Ce trebuie să ştii despre antiviralele indicate în COVID-19

1 favipiravir jpg jpeg

Există numeroase întrebări legate de tratamentul cu antivirale în COVID-19 şi este bine să ştii în ce situaţii se recomandă aceste medicamente, ce avantaje prezintă, dar şi ce contraindicaţii au.

Antiviralele orale sunt parte din tratamentul COVID-19. Acestea acţionează prin blocarea activităţii şi replicării noului coronavirus. Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au oferit câteva explicaţii referitoare la tratamentul cu antivirale orale. Ceea ce este important de reţinut este că astfel de medicamente trebuie recomandat doar de medic. De asemenea, trebuie ştiut că aceste medicamente trebuie administrate cât mai repede după infectarea cu noul coronavirus, pentru a nu cauza leziuni ale organelor şi ţesuturilor. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19.

Favipiravir

Acest antiviral este recomandat adulţilor cu forme uşoare sau medii de COVID-19 şi este indicat atât pacienţilor spitalizaţi, cât şi în ambulator. Favipiravirul poate reduce durata şi intensitatea simptomelor bolii. Este însă contraindicat în insuficienţă renală şi hepatică severă. Dacă, în timpul administrării acestui antiviral apar simptome precum oboseala, lipsa poftei de mâncare sau disconfortul în partea dreaptă a abdomenului, poate fi vorba de afectare hepatică indusă medicamentos, de aceea trebuie oprit tratamentul. Favipiravir prezintă risc de creştere a enzimelor hepatice şi se recomandă prudenţă şi în cazul pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută. Favipiravir nu este indicat gravidelor sau celor care au suspiciuni de sarcină şi nici femeilor care alăptează.

Molnupiravir

Pot beneficia de tratament cu molnupiravir pacienţii cu vârsta peste 18 ani, care au forme uşoare până la moderate de COVID-19, cu risc de progresie către forme severe sau deces. Nu este autorizat pentru tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul molnupiravir nu a fost observat la persoanele cu forme severe de COVID19. Molnupiravir nu trebuie utilizat mai mult de 5 zile consecutive. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Paxlovid

Acest antiviral este indicat doar pentru tratamentul formelor uşoare sau moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă şi deces, şi care nu necesită oxigen suplimentar, potrivit specialiştilor din Ministerul Sănătăţii. Printre posibilele reacţii adverse ale acestui antiviral se numără diareea, tulburările de gust, creşterea tensiunii arteriale şi durerile musculare. La fel ca în cazul majorităţii antiviralelor prescrise în COVID-19, paxlovid poate interacţiona cu alte tratamente, de aceea pacientul trebuie să spună medicului ce alte medicamente mai ia. Posibilele interacţiuni pot duce la apariţia unor simptome grave sau chiar pot pune viaţa în pericol.

Citeşte şi: Ce este COVID de lungă durată şi care sunt simptomele frecvente

Arbidolul nu are eficienţă demonstrată

Antiviral activ în gripă folosit în Rusia şi China, arbidol (umifenovir) nu are o eficienţă dovedită prin studii de specialitate în caz de COVID-19. Acest medicament nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de Agenţia Naţională a Medicamentului din ţara noastră, prin urmare nu poate fi comercializat în farmacii.

Atenţionările Ministerului Sănătăţii

Fiind o boală nouă, COVID-19 a fost tratat şi cu medicamente experimentale, dar acest lucru implică şi anumite riscuri. Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, IVERMECTINA, LOPINAVIR/RITONAVIR (KALETRA), HIDROXICLOROCHINA şi AZITROMICINA nu sunt eficiente în COVID-19 şi nu trebuie utilizate. Utilizarea acestora vă poate pune viaţa în pericol!”.

DE REŢINUT

Medicamentele antivirale NU sunt recomandate pentru prevenirea COVID-19!