Ce beneficii are drenajul limfatic

1 2 jpg jpeg

Sistemul limfatic este extrem de important, deoarece aici îşi desfăşoară activitatea sistemul imunitar, luptând totodată împotriva infecţiilor şi a virusurilor. Limfa este un lichid transparent sau alb-gălbui care are cu rolul de a transporta elementele nutritive şi oxigenul către celule.

La ce ajută

Are un efect benefic asupra întregului organism, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi din punct de vedere estetic. Drenajul limfatic poate scădea riscul de a te îmbolnăvi, în special în anotimpul rece şi te protejează de infecţii, stimulând producţia anticorpilor, combate retenţia de apă şi grăbeşte procesul de pierdere în greutate. Totodată, îmbunătăţeşte aspectul pielii, deoarece previne inflamaţiile, curăţă porii, reduce aspectul inestetic al vergeturilor şi te ajută să diminuezi celulita, datorită îmbunătăţirii circulaţiei sângelui.

Drenajul limfatic este indicat în special persoanelor care petrec ore în şir pe scaun sau care stau mult în picioare, care au un stil de viaţă sedentar, poartă haine strâmte, au probleme circulatorii sau celor cu edeme limfatice.

Cum se realizează

Vasele limfatice acoperă fiecare centimentru al pielii şi înconjoară fiecare organ în parte. Acestea colectează apă, grăsimi, celulele moarte, deşeurile, bacteriile, virusurile şi substanţele anorganice.

Prin efectuarea corectă a masajului, sistemul limfatic este stimulat, însă prin exercitarea unei presiuni prea mari efectul obţinut va fi cel opus. Drenajul limfatic se poate executa fie manual, fie cu ajutorul aparatelor speciale.

Primul se realizează de obicei într-o cameră încălzită, deoarece căldura este un factor important pentru stimularea fluxului limfatic. Constă în mişcări uşoare, specifice, în direcţii precise, care pun presiune pe ganglionii limfatici aflaţi la nivelul gâtului, axilelor, zonei din spatele urechilor şi a celei inghinale. Aceştia filtrează lichidul limfatic şi îl împing prin sistemul de vase proprii, ajutându-l astfel să circule prin întreg corpul.

Cel de-al doilea tip de drenaj se face cu ajutorul manşetelor pneumatice, care se ataşează pe fiecare membru inferior şi pe abdomen, umflându-se progresiv, conducând limfa blocată înspre ganglioni, fiind ulterior eliminată prin urină. Se poate face pe regiuni sau general.

Contraidicat cardiacilor

Înainte de a apela la masajul limfatic, este necesar să-i spui terapeutului care este starea ta generală de sănătate, dacă urmezi un tratament medicamentos, dacă te-ai operat de curând, dacă eşti răcit sau ai alergii. Deşi are o mulţime de efecte benefice, în unele situaţii, drenajul limfatic este contraindicat. Au contraindicaţii şi cei cu tumosi maligne, astm bronşic, epilepsie, femeile aflate în perioada ciclului menstrual şi cele însărcinate. Nici persoanelor care suferă de afecţiuni grave ale inimii nu le este recomandat, celor care au hemoragie internă, tromboză sau au fost operate recent.

Atenţie!

Drenajul limfatic trebuie efectuat doar de specialişti (kinetoterapuet sau fizioterapeut).

Sfatul specialist

Sergiu Alexandru, kinetoterapeut, Centrul Shakti

Toţi suntem conştienţi cât este de necesară menţinerea igienei corporale, însă trebuei avută în vedere şi curăţarea profundă, la nivel celular. Corpul nostru posedă un sistem natural de autoigienizare profundă la nivel tisular, şi anume sistemul limfatic - gardianul sănătăţii noastre. Acesta ajută la producerea limfocitelor, asigură echilibrul hidric şi împrospătează mediul interstiţial.

Dacă nu curăţăm limfa, mediul interstiţial se încarcă cu resturile celulelor moarte şi cu metaboliţi rezultaţi din procesele de digestie celulară. Aceste reziduuri intră într-un proces de descompunere, formând procese de fermentaţie care scad valoarea pH-ului de7,3- 7,5 - considerată normală, mediul interstiţial deveninând astfel acid, conducând la îmbătrânire patogenă a ţesuturilor.

Masajul de drenare limfatic, realizat întotdeauna de un specialist, ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea excesului de apă şi a grăsimilor, îmbunătăţeşte calitatea somnului şi îmbunătăţeşte circulaţia.