Masajul scalpului; de ce prebuie practicat cât mai des. Zona ce trebuie evitată

masaj jpg

Ești una dintre acele persoane care se relaxează atunci când cineva le masează scalpul și le trece ușor cu degetele prin păr? Atunci știi cât de relaxant poate fi un astfel de moment! Însă, e posibil să nu te fi gândit niciodată câte beneficii pot deriva dintr-un masaj al scalpului.

Masajul scalpului este cea mai veche tehnică terapeutică cunoscută

Multă vreme renumită și practicată în medicina tradițională chineză, această tehnică se bazează în mare măsură pe existența curenților de energie accesibili prin atingere. Conform acestui concept, douăsprezece vase meridiane formează căi prin corpul uman și acestea pot fi percepute de simțuri. Ele leagă larg organele, dar și suprafața întregului corp. Interesant: calea fiecărui vas traversează zona din jurul craniului nostru până la zona occipitală. Vasele sunt toate implicate în gestionarea circulației fluidelor în corpul nostru. Concret, masajul se bazează pe principiul general că toate informațiile primite de un individ sunt transmise prin organism. Scopul masajului? Acela de a promova unitatea și coordonarea între minte și corp, iar modul în care creierul percepe această informație depinde de senzațiile fizice.

 „Scalpul este stratul epitelial pe care este implantat părul, iar masarea acestuia îi permite oxigenarea. Așadar, masajul scalpului face părul mai frumos, mai strălucitor și mai sănătos. Și nu doar atât! Acesta are, de asemenea, multe alte beneficii. Însă pentru a obține beneficii, este important ca masajul să fie făcut constant și destul de des.”, spune Carmen Oproiu, medic balneolog

Va trebui să aloci câteva minute unui masaj al scalpului, dar beneficiile sunt multe:

Ajută la creșterea părului

Masajul scalpului favorizează creșterea firului de păr. Așadar, poate fi foarte util în cazul căderii părului, care este adesea sursa multor stări de anxietate. Totuși, este important de știut că este normal să pierzi unele fire zilnic (între 50 și 100), mai ales atunci când are loc schimbarea anotimpurilor, dar și în perioadele de stres sau de modificări hormonale.

Un alt aspect important: Pentru a optimiza beneficiile masajului, este indicat să folosești un ulei care ajută la creștere (ceea ce înseamnă că întărește și face ca părul să fie mai fortificat și mai gros, prevenind ruperea acestuia) precum uleiul de ricin și cel de nucă de cocos. De altfel, aceste două uleiuri sunt foarte utile și pentru prevenirea căderii părului, uneori din cauza pielii prea uscate sau prea grase, ai cărei pori sunt înfundați.

Contribuie la relaxare

Masajele scalpului sunt, de asemenea, o sursă excelentă de relaxare și ajută la eliberarea tensiunii și a stresului acumulat, deoarece acționează asupra sistemului nervos prin ameliorarea tensiunii. Și încă ceva: nu-i așa că te simți relaxată atunci când mergi la coafor și ești spălată pe cap? În plus, cea care se îngrijește de părul tău alocă câteva minute pentru a masa scalpul, tot pentru a asigura o senzație de bine. Dacă masarea centrului capului oferă relaxare și bunăstare, stimularea zonelor din spatele urechilor permite eliberarea tensiunii. În schimb, este de preferat să eviți să te concentrezi pe zona tâmplelor, bogată în terminații nervoase, al căror masaj trebuie rezervat experților și profesioniștilor.

Calmează scalpul iritat

În acest caz este important să folosești uleiul și șamponul potrivite (fără sulfați). Dacă scalpul este iritat, trebuie efectuat un masaj delicat, pentru a nu ataca prea mult pielea sensibilă. În acest sens, uleiul de măsline are proprietăți hrănitoare și, prin urmare, poate fi ideal. Dincolo de bunăstarea senzorială pe care o oferă, un simplu masaj poate avea un efect profund asupra sănătății scalpului și frumuseții părului.

În acest caz, se folosesc mișcări de sus în jos, care reduc stresul rezidual, fără a provoca o scădere a energiei. Tehnica ajuă la reglarea excesului de energie și fluxurile circulatorii. Întărește acțiunea liniștitoare și calmantă a uleiurilor esențiale din produsele de tratament și acționează ca o baie răcoroasă, calmantă și răcoritoare pentru scalpul tău! Frigul favorizează vasoconstricția, igienizează, descongestionează, calmează și ameliorează orice semn de iritație.

Cum revitalizăm scalpul

Pentru a revigora scalpul, cel mai bine este să se opteze pentru o tehnică care folosește mișcări de jos în sus. Scopul este de a energiza sistemul vascular capilar, fluxurile circulatorii și organismul în general. Căldura masajului favorizează pătrunderea ingredientelor active, stimulează microcirculația, înmoaie scalpul și ameliorează tensiunea la nivelul terminațiilor nervoase. Poate suna surprinzător, dar este un automasaj energizant și relaxant în același timp! În plus, dacă tratamentul ales include uleiuri esențiale, masajul va da scalpului un adevărat impuls vital.”, adaugă specialistul.

Ce tehnici de masaj alegem

În funcție de scopul profesionistului sau al beneficiarului, un masaj al scalpului poate folosi o varietate de tehnici: effleurage, frecare, presiune (shiatsu), modelare, drenaj etc. Masajul acționează țintit asupra scalpului și oferă o reală ameliorare a stresului. Diversele tehnici de automasaj eliberează tensiunea, calmează și reglează fluxul circulator. Acestea stimulează microcirculația și contribuie la irigarea corectă a bulbilor de păr. De asemenea, masajele pot favoriza creșterea părului”, punctează medicul balneolog.

Direcția tehnicii de masaj este, de asemenea, importantă. Astfel, masarea de jos în sus a capului crește energia și stimulează circulația.

În schimb, atunci când tehnica folosește direcția de sus în jos, aceasta reglează excesul de energie și reduce activitatea scalpului hiperactiv.

Este important să fii blând cu tine, cu scalpul tău, deoarece prea multă frecare ar putea avea efectul opus. Ar putea provoca ruperea părului fragil și iritația pielii, precum și formarea unei cantități mai mari de mătreață.

În ceea ce privește sincronizarea, nu este nevoie de masaj pentru o perioadă lungă de timp: 3 minute sunt suficiente. Iar dacă obișnuiești să asculți muzică la duș, poți folosi o melodie cu rol de „cronometru”.

Scalpul necesită o atenție specială în funcție de starea sa. Un automasaj îl poate înviora și calma. Acesta stimulează microcirculația sanguină și ajuta la creșterea volumului părului.