Imunitatea depinde şi de sistemul limfatic

1 2 jpg jpeg

Conectat printr-o reţea de vase, sistemul limfatic ajută la circulaţia limfei, un lichid derivat din sânge la nivel tisular (în ţesuturi) şi care are 2 funcţii principale: acela de a adăposti mecanismele de apărare ale organismului împotriva bolilor şi de a transporta grăsimile şi alte substanţe.

Limfa este un lichid limpede şi incolor – de aici şi denumirea, provenită din latinescul limfaticus (referitor la apă) - care conţine celulele albe (leucocite). Acestea ajută organismul să scape de toxine, deşeuri şi alte produse nedorite. Reţeaua limfatică este o parte a sistemului circulator şi are o serie de funcţii, printre care îndepărtarea fluidului interstiţial, lichidul extracelular care curge în majoritatea ţesuturilor. De asemenea, transportă celulele albe din sânge la şi de la ganglionii limfatici.

Ţesutul limfatic se găseşte în peretele intestinal, în organe ca amigdalele sau splina, în întreg sistemul respirator şi în ganglionii limfatici, mici noduli în formă de boabe de fasole, care apar singuri sau grupaţi la intervale variabile de-a lungul vaselor limfatice. Susţine sistemul imunitar Ganglionii limfatici au un rol dublu în cadrul sistemului imunitar, prin producerea de anticorpi (molecule care recunosc celulele străine, cum sunt microorganismele infestate pe care încearcă să le distrugă) şi prin înglobarea particulelor care reprezintă potenţiale ameninţări, cum sunt bacteriile sau alte particule străine. Ei au dimensiuni variabile, de la o gămălie de ac până la o măslină. Într-un ganglion limfatic pătrund mai multe vase limfatice, dar limfa filtrată părăseşte ganglionul printr-un singur vas aferent.

În ţesutul ganglionului limfatic sunt prezente leucocitele. Majoritatea microbilor care invadează organismul sunt bacterii ce încearcă să elibereze toxine care generează infecţii şi boli. Leucocitele au rolul de a identifica şi ataca aceşti invadatori chiar în momentul în care apar.

Citeşte şi: La ce ajută drenajul limfatic

- Limfedemul este o umflare cronică a membrelor, cauzată de acumularea de lichid limfatic. Apare dacă sistemul limfatic este deteriorat sau nu funcţionează corect. Afectează mai ales membrele, dar şi faţa, gâtul sau abdomenul. Mulţi oameni dezvoltă această tulburare în urmara terapiei împotriva cancerului, inclusiv a cancerului de sân, în cazul în care ganglionii limfatici din axile sunt îndepărtaţi sau după infecţii recurente, răni sau intervenţii chirurgicale vasculare.

- Limfoamele sunt cancere ale sistemului limfatic, care apar când celulele albe din sânge sunt deteriorate. Celulele numite limfocite cresc rapid, haotic şi, din cauza faptului că se pot mişca uşor în acest sistem, cancerul se poate răspândi repede în alte zone ale corpului, cum sunt ficatul, splina şi măduva osoasă. Limfoamele sunt împărţite în limfoame Hodgkin şi non-Hodgkin, în funcţie de celulele implicate. Limfomul Hodgkin este un cancer asociat frecvent cu infecţii virale cronice precum cea cu virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infecţioasă. Limfomul non- Hodgkin se dezvoltă în ţesutul limfatic. Unele cazuri de limfom pot apărea după tratamentul pentru cancer prin radioterapie sau chimioterapie.

- Limfadenopatia este un termen general pentru afectarea ganglionilor limfatici.

- Limfadenita constă în inflamarea unuia sau mai multor ganglioni limfatici.

- Leucemia limfoblastică acută este un tip un tip de cancer care afectează limfocitele şi celulele producătoare de limfocite din măduva osoasă.

- Limfagita este inflamaţia vaselor limfatice.

2 jpg jpeg

Dr. Ana Maria Nenciu, specialist recuperare medicală

Aproximativ 4 litri de fluid curg prin sistemul limfatic zilnic, în condiţii normale. Sistemul limfatic joacă un rol important în sistemul imunitar. Masajul limfatic activeaza circulaţia limfei de-a lungul vaselor limfatice. Aceste vase sunt responsabile pentru colectarea şi eliminarea toxinelor din ţesuturi.

Se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor, care funcţionează pe principiul compresiei pneumatice, presoterapie, adică utilizează presiune înaltă ce activează drenajul limfatic. Efectele acestui masaj se simt imediat, prin dinamizarea circulaţiei limfatice, întărirea sistemului imunitar şi eliminarea toxinelor din corp.