Prof. Dr. Alina Tănase: Celulele din cordonul ombilical al copilului nu pot fi folosite în caz de leucemie
Celulele stem din cordonul ombilical, recoltate la naștere sunt prezenate viitorilor părinți drept panaceul sănătății, dar tot mai multe voci de experți din sistemul medical atrag atenția asupra faptului că acestea sunt tot mai rar utilizate și au indicații tot mai puține, din cauza problemelor multiple pe care le pun.
Prof. dr. Alina Tănase, șefa Secției de transplant medular, Fundeni. Foto: Revista Galenus
În situația nefericită în care copilul s-ar îmbolnăvi de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane, spune prof. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog, președintele comisiei de terapii celulare din Ministerul Sănătății și șefa Secției de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, într-un articol acordat Hotnews.
Prof. dr. Alina Tănase explică: „Nu poți folosi celulele proprii ale copilului, dacă acesta dezvoltă leucemie, pentru că sunt celule autologe. Principiul tratamentului, transplantului alogeneic, este să pui alte celule, care să aibă efect imunologic împotriva celulelor de cancer. Nu folosești aceleași celule”. Mai mult, transplantul cu celule recoltate la naștere și păstrate în bănci publice, deci nu celulele propria, a scăzut foarte mult în toată lumea în ultimii ani, deoarce este o procedură greoaie și prezintă risc de complicații mari, potrivit medicului Alina Tănase: „Celulele recoltate la naștere, în principiu, nu se pot folosi. Transplantul cu celule cordonale a scăzut foarte mult în ultimii ani în toată lumea, fiindcă posibilitatea să găsești un donator în familie este foarte mare.”, a adăugat medicul pentru Hotnews.
Nu în ultimul rând, complicațiile transplantului cu celule recoltate din cordonul ombilical sunt mult mai mari, subliniază medicul Alina Tănase, „pentru că sunt foarte puține celule și atunci, până grefează, este un timp mult mai lung, iar pacientul este într-o perioadă în care are complicații mult mai mari”.
„Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la naștere, nu pot ajuta copilul respectiv, dacă el face o leucemie acută. Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, este concluzia medicului, citată de Hotnews.
Profesor dr. Alina Tănase a adăugat și informația conform căreia, în România nu a fost realizată nicio procedură de transplat din celule stem din cordonul ombilical la adulți, iar la „copil s-a încercat, dar rezultatele nu au fost bune”.
Citește și Vezi de ce trebuie să ții cont pentru îngrijirea bebelușului tău