Prof. Dr. Alina Tănase: Celulele din cordonul ombilical al copilului nu pot fi folosite în caz de leucemie

Celulele stem din cordonul ombilical, recoltate la na╚Ötere sunt prezenate viitorilor p─ârin╚Ťi drept panaceul s─ân─ât─â╚Ťii, dar tot mai multe voci de exper╚Ťi din sistemul medical atrag aten╚Ťia asupra faptului c─â acestea sunt tot mai rar utilizate ╚Öi au indica╚Ťii tot mai pu╚Ťine, din cauza problemelor multiple pe care le pun.

image

Prof. dr. Alina T─ânase, ╚Öefa Sec╚Ťiei de transplant medular, Fundeni. Foto: Revista Galenus

├Än situa╚Ťia nefericit─â ├«n care copilul s-ar ├«mboln─âvi de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane, spune prof. dr. Alina T─ânase, medic primar hematolog, pre╚Öedintele comisiei de terapii celulare din Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi ╚Öefa Sec╚Ťiei de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucure╚Öti, ├«ntr-un articol acordat Hotnews.

Prof. dr. Alina T─ânase explic─â: ÔÇ×Nu po╚Ťi folosi celulele proprii ale copilului, dac─â acesta dezvolt─â leucemie, pentru c─â sunt celule autologe. Principiul tratamentului, transplantului alogeneic, este s─â pui alte celule, care s─â aib─â efect imunologic ├«mpotriva celulelor de cancer. Nu folose╚Öti acelea╚Öi celuleÔÇŁ. Mai mult, transplantul cu celule recoltate la na╚Ötere ╚Öi p─âstrate ├«n b─ânci publice, deci nu celulele propria, a sc─âzut foarte mult ├«n toat─â lumea ├«n ultimii ani, deoarce este o procedur─â greoaie ╚Öi prezint─â risc de complica╚Ťii mari, potrivit medicului Alina T─ânase: ÔÇ×Celulele recoltate la na╚Ötere, ├«n principiu, nu se pot folosi. Transplantul cu celule cordonale a sc─âzut foarte mult ├«n ultimii ani ├«n toat─â lumea, fiindc─â posibilitatea s─â g─âse╚Öti un donator ├«n familie este foarte mare.ÔÇŁ, a ad─âugat medicul pentru Hotnews.

Nu ├«n ultimul r├ónd, complica╚Ťiile transplantului cu celule recoltate din cordonul ombilical sunt mult mai mari, subliniaz─â medicul Alina T─ânase, ÔÇ×pentru c─â sunt foarte pu╚Ťine celule ╚Öi atunci, p├ón─â grefeaz─â, este un timp mult mai lung, iar pacientul este ├«ntr-o perioad─â ├«n care are complica╚Ťii mult mai mariÔÇŁ.

ÔÇ×Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la na╚Ötere, nu pot ajuta copilul respectiv, dac─â el face o leucemie acut─â. A╚Öadar, crioprezervarea ├«n b─âncile private nu ajut─â la transplantul de celule stem hematopoieticeÔÇŁ, este concluzia medicului, citat─â de Hotnews.

Profesor dr. Alina T─ânase a ad─âugat ╚Öi informa╚Ťia conform c─âreia, ├«n Rom├ónia nu a fost realizat─â nicio procedur─â de transplat din celule stem din cordonul ombilical la adul╚Ťi, iar la ÔÇ×copil s-a ├«ncercat, dar rezultatele nu au fost buneÔÇŁ.

Cite╚Öte ╚Öi Vezi de ce trebuie s─â ╚Ťii cont pentru ├«ngrijirea bebelu╚Öului t─âu