Vezi de ce trebuie să ții cont pentru îngrijirea bebelușului tău

Să ai un bebeluș este, poate, cel mai așteptat moment al vieții tale. Pe lângă timpul special petrecut împreună, cu bucurii, dar și cu mult stres, trebuie să ai la îndemână câteva produse esențiale pentru starea de bine a acestuia.

image

Curăță-i fața

Curățarea ochilor, a nasului, a gurii și chiar a urechilor se face prin intermediul unor comprese pe care se aplică ser fiziologic. Acesta are mai multe utilizări decât ne putem închipui, fiind esențial atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Serul fiziologic este un amestec de apă cu clorură de sodiu. Cea din urmă substanță chimică este, de fapt, sarea de bucătărie pe care o consumăm în alimentația de zi cu zi.

Prin urmare, pentru igiena feței sugarului, serul fiziologic trebuie să se găsească negreșit atât în locuința ta, dar și atunci când pleci într-o călătorie.

Ai grijă de pielea delicată

Pentru pielea ușor iritabilă aflată sub scutecul bebelușului, după o curățare prealabilă cu apă sau cu șervețele umede speciale pentru cei mici, aplică o cremă, precum sudocrem, care formează un strat protector împotriva iritațiilor neplăcute.

Restul corpului trebuie și el protejat și hidratat intensiv cu o cremă dermatologică specială pentru bebeluși sau una care se potrivește întregii familii. În privința iritațiilor specifice pielii bebelușului, mai poți testa apă termală cu efect de calmare, ce are și un rol de răcorire în timpul verii.

Apelează la antiseptice

Prevenirea infecțiilor nedorite se poate face cu soluții antiseptice din farmacie, așa cum este betadina sau baneocinul. Pot fi utilizate, conform indicațiilor din maternitate sau primite de la pediatru, pentru bontul ombilical, în urma realizării găurilor în urechi, răni etc.

Sunt produse care acționează blând cu pielea delicată a bebelușului, ajutând la prevenirea și reducerea riscurilor de infecție.

Dă-i porția zilnică de Vitamina D

Vitamina D este absolut necesară bebelușului tău pentru a preveni o boală denumită rahitism, ce poate duce la probleme de sănătate cu sistemul osos. Cum bebelușii nu mănâncă alimente bogate în vitamina D și nici nu sunt expuși la soare, va trebui să îi administrezi tu această vitamină, sub formă de picături. Cel mai probabil te-ai familiarizat deja cu termenul de Vigantol, ce se dă sugarului încă din a două săptămână din viață. Așadar, nu uita de porția zilnică de vitamina D!  

Ameliorează efectele colicilor

Tratamentele existente pe piața farmaceutică pentru ameliorarea colicilor bebelușului sunt din ce în ce mai diversificate. Se administrează în mai multe zile consecutiv, de regulă înainte de fiecare masă, având în vedere indicațiile de pe prospect sau ale medicului pediatru.

Colicii pot apărea din mai multe cauze, de la dezvoltarea lentă a sistemului digestiv, hrănire incorectă, regimul alimentar al mamei, până la temperamentul bebelușului. Prin urmare, dacă îl vezi mai tot timpul agitat, dacă plânge des fără alte motive și își duce, însoțite de scâncete, piciorușele la abdomen, cel mai probabil vorbim de existența colicilor. Este timpul să încerci ameliorarea acestor neplăceri cu kebene.

Mai poți apela inclusiv la sunete albe, băi calde, masaje ușoare sau alinare și poziționare pe burtica ta. Va trece această perioadă stresantă pentru bebe, cât și pentru tine.

Ajută-l cu constipația

O altă posibilă problemă, de altfel, destul de comună în rândul sugarilor, este apariția constipației. Este bine să știi faptul că nu trebuie să aibă scaun în fiecare zi, mai ales dacă hrănirea se face preponderent cu lapte matern.

Dacă trec trei sau mai multe zile, va fi necesar să îi ușurezi misiunea. Apelează la microclisme sau supozitoare speciale pentru bebeluși, care au un efect destul de rapid și astfel bebelușul tău va scăpa de acest stres.

Ca sfat, testează pe cât posibil mai multe formule de lapte praf, în condițiile în care te folosești de acesta pentru a îl hrăni. Este foarte probabil ca acesta să fie cauza principală a constipației.

În concluzie, bebelușul tău trebuie să aibă propriul său kit de îngrijire, precum și alte tratamente convenite în urma discuțiilor avute cu medicul pediatru la care vă duceți periodic.

Sursa foto: Shutterstock.com