Să bei sau să nu bei apă înainte de culcare?

Dacă te-ai întrebat vreodată, cât de bine este să bei apă seara, înainte de culcare, să știi că nu ești singurul. Pentru că a rămâne hidratat pe toată durata zilei este extrem de important, de ce nu ar fi la fel de important să bei apă și înainte de somn, pentru a ajunta corpul de durata nopții?

pahar cu apa jpeg

Somnul este la fel de important ca hidratarea. Foto: Shutterstock

Apa, cu 2 ore înainte de somn

Momentul ideal în care ar trebui să bei apă, indiferent dacă faci parte din categoria celor care dorm bine, sau a celor care dorm rău, este cu două ore înainte de culcare. Suntem de acord ca nu știi întotdeauna dacă adormi sau nu în două ore, însă nu trebuie să fie o obsesie, ci doar o regulă de respectat în mare majoritate a timpului.  Specialistul în tulburări de somn, dr. Jessica Vensel Rundo, explică faptul că persoanele afectate de problemele cu somnul ar trebui să bea puțină apă înainte de somn, cât o ceșcuță de cafea, pentru că pot beneficia de pe urma hidratării și somnul poate fi mai bun. O cantitate mai mare le-ar putea crea dificultăți pentru că ar puta avea nevoie să meargă la toaletă pe durata nopții, adaugă specialista.

Un singur pahar este suficient

Să rămâi hidratat este important, dar somul este crucial pentru refacerea organismului. În timpul somnului corpul trece prin procese de regenerare profunde, iar adulții au nevoie de 7-8 ore de somn neîntrerupt, pentru ca toate activitățile pe care le rulează organismul în somn să dea rezultate optime. Din acest motiv, somnul întrerupt de mersul la toaletă este acceptabil doar accidental, dar nu în fiecare seară. Beneficiul unui somn odihnitor este mai mare decât acela al hidratării intense fiindcă lipsa somnului poate să doboare sistemul imunitar, generează hipertensiune, pe lângă faptul că produce tulburări de atenție și de concentrare.

De ce te simți deshidratat dimineața?

Starea de amețeală și de gură uscată pe care paote o simți dimineața dispare aproape imediat dacă bei un pahar mare de apă. Poate că vrei să previi apariția acestor stări și este adevărat că două trei guri de apă pot să te ajute să româi hidratat în timpul nopții, dacă le bei exact înainte de culcare. Dar specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că și alte lichide sunt d evitat seara, înainte de culcare: cafeaua, alcoolul și sucurile dulci. Cafeaua este un neuroexcitant și ne împiedică să adormim, alcoolul deshidratează și intervine în mod negative în procesele de reparare la care lucrează corpul pe durata somnului, iar sucurile dulci vin cu un aport de zahar care ne crește nivelul de energie și ne tulbură somnul.

Dacă reușești să găsești formula potrivită astfel încât să-ți poți păstra hidraterea pe timpul nopții, fără să îți strici somnul, atunci ai o mulțime de câștigat: întregul corp este hidratat, încheieturile beneficiază de apa de care au nevoie ca să se mențină lubrifiate, corpul elimină mai ușor toxinele și tot organismul se reface mult mai eficient,  decât dacă ai adormi deshidratat.

Citește și La ce pericole ne expunem când pornim aerul condiționat?