Candidoza: cum o po╚Ťi controla ╚Öi ce gre╚Öeli in tratament trebuie s─â evi╚Ťi. Explica╚Ťiile medicului

candidoza jpg

 Te-ai iritat ├«n zona intim─â ╚Öi ai un disconfort la urinat? S-ar putea s─â ai candidoz─â. Iat─â ce alte simptome sup─âr─âtoare mai are afec╚Ťiunea!

Candidoza este o infec╚Ťie fungic─â determinat─â de o ciuperc─â din specia Candida, cea mai cunoscut─â fiind Candida albicans. Ea se reg─âse╚Öte ├«n mod normal ├«n corpul uman - cum ar fi gura, g├ót, intestine, vagin, sau pe piele, f─âr─â a produce infec╚Ťii fungice. Candidoza vaginal─â apare atunci c├ónd ciuperca care se reg─âse╚Öte ├«n mod normal ├«n secre╚Ťia vaginal─â, ├«ncepe s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â necontrolat din cauza alter─ârii florei vaginale normale. Nu este considerat─â boal─â cu transmitere sexual─â, pentru c─â ea se poate dezvolta chiar ╚Öi la femeile care nu sunt active sexualÔÇŁ, spune Dr. Cristina Stoian, medic ginecolog, pentru Click S─ân─âtate.

Simptomele asociate candidozei vaginale sunt: prurit, secre╚Ťii anormale, groase, albe, f─âr─â miros, cu aspect br├ónzos, durere la contact sexual, ├«nro╚Öire ╚Öi inflama╚Ťie a zonei vulvare, durere sau disconfort la urinat.

Factorii de risc

Consumul de antibiotice, prin alterarea florei vaginale normale

Dezechilibrul hormonal ÔÇô la  gravide - este cea mai frecvent─â infec╚Ťie care apare ├«n sarcin─â f─âr─â s─â afecteze f─âtul sau sarcina, paciente care folosesc contraceptive orale, perioada premenstrual─â prin modificarea ph-ului vaginal prin cre╚Öterea nivelului de estrogeni.

Persoane imunodeprimate

Diabetul zaharat

Cum poate fi prevenit─â?

Da, ea poate fi prevenit─â prin:

Purtarea de lenjerie intima din fibre naturale

Evitarea sp─âl─âturilor vaginale frecvente

Evitarea folosirii de produse de igiena intim─â - geluri, tampoane interne parfumate

Folosirea antibioticelor f─âr─â recomandarea medicului

Men╚Ťinerea unei glicemii ├«n limite normale la pacientele cu diabet zaharat

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

ÔÇťNu este o preg─âtire special─â, recomand─ârile sunt cele generale legate de vizita la ginecolog: Evit─â contactul sexual ╚Öi sp─âl─âturile vaginale cu 24-48 ore ├«nainte, s─â nu fie la menstrua╚Ťie, ╚Öi foarte important s─â nu efectueze nici un tratament local prin automedicatie. Diagnosticul se pune ├«n baza consultului ginecologic ╚Öi analizei de secre╚Ťie vaginal─â prin ├«ns─âm├ón╚Ťare pe medii de culturi speciale ├«n laboratorÔÇŁ.

dr stoian jpg

Ce implic─â tratamentul

De obicei tratamentul se efectueaz─â cu ovule antifungice aplicate local, intravaginal pe o perioad─â de c├óteva zile sau chiar ├«n doz─â unic─â. ÔÇť├Än cazurile de candidoz─â recurent─â este posibil ca tratamentul s─â se efectueze pe o perioad─â mai lung─â de timp. Tratamentul se stabile╚Öte ├«n baza antifungigramei efectuate ├«n urma examenului de secre╚Ťie vaginal─â. Nu este nevoie de efectuarea tratamentului la partener, ├«n cele mai multe cazuriÔÇŁ, mai spune medicul Cristina Stoian.

Tratamentul naturist

ÔÇťPutem vorbi mai degrab─â de o modificare a stilului alimentar prin consumul de iaurt, evitarea consumului excesiv de zah─âr, consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata, broccoli, consumul de pe╚Öte ╚Öi de carne slab─â, sc─âderea consumului de carbohidra╚ŤiÔÇŁ.

Ce complica╚Ťii poate da

Tratat─â corespunz─âtor ╚Öi la timp, candidoza este o boal─â care nu prezint─â un pericol major pentru s─ân─âtate. ÔÇťExist─â ├«ns─â ╚Öi cazuri, rare, ├«n care infec╚Ťia poate p─âtrunde ├«n s├ónge ╚Öi invadeaz─â organele vitale cum ar fi pl─âm├ónii, inima, creierul sau ochiiÔÇŁ.

Greșeli în tratament

ÔÇťTratamentul cu un antifungic necorespunz─âtor sau pe o perioad─â insuficient─â de timp poate duce ├«n timp la apari╚Ťia unei candidoze recurente. Sfatul este ca atunci c├ónd pacientele au modific─âri ale secre╚Ťiei vaginale s─â se prezinte pentru un consult ginecologicÔÇŁ, sus╚Ťine specialistul.