Candidoza: cum o poți controla și ce greșeli in tratament trebuie să eviți. Explicațiile medicului

candidoza jpg

 Te-ai iritat în zona intimă și ai un disconfort la urinat? S-ar putea să ai candidoză. Iată ce alte simptome supărătoare mai are afecțiunea!

Candidoza este o infecție fungică determinată de o ciupercă din specia Candida, cea mai cunoscută fiind Candida albicans. Ea se regăsește în mod normal în corpul uman - cum ar fi gura, gât, intestine, vagin, sau pe piele, fără a produce infecții fungice. Candidoza vaginală apare atunci când ciuperca care se regăsește în mod normal în secreția vaginală, începe să se înmulțească necontrolat din cauza alterării florei vaginale normale. Nu este considerată boală cu transmitere sexuală, pentru că ea se poate dezvolta chiar și la femeile care nu sunt active sexual”, spune Dr. Cristina Stoian, medic ginecolog, pentru Click Sănătate.

Simptomele asociate candidozei vaginale sunt: prurit, secreții anormale, groase, albe, fără miros, cu aspect brânzos, durere la contact sexual, înroșire și inflamație a zonei vulvare, durere sau disconfort la urinat.

Factorii de risc

Consumul de antibiotice, prin alterarea florei vaginale normale

Dezechilibrul hormonal – la  gravide - este cea mai frecventă infecție care apare în sarcină fără să afecteze fătul sau sarcina, paciente care folosesc contraceptive orale, perioada premenstruală prin modificarea ph-ului vaginal prin creșterea nivelului de estrogeni.

Persoane imunodeprimate

Diabetul zaharat

Cum poate fi prevenită?

Da, ea poate fi prevenită prin:

Purtarea de lenjerie intima din fibre naturale

Evitarea spălăturilor vaginale frecvente

Evitarea folosirii de produse de igiena intimă - geluri, tampoane interne parfumate

Folosirea antibioticelor fără recomandarea medicului

Menținerea unei glicemii în limite normale la pacientele cu diabet zaharat

Cum te pregătești pentru vizita la medic?

“Nu este o pregătire specială, recomandările sunt cele generale legate de vizita la ginecolog: Evită contactul sexual și spălăturile vaginale cu 24-48 ore înainte, să nu fie la menstruație, și foarte important să nu efectueze nici un tratament local prin automedicatie. Diagnosticul se pune în baza consultului ginecologic și analizei de secreție vaginală prin însămânțare pe medii de culturi speciale în laborator”.

dr stoian jpg

Ce implică tratamentul

De obicei tratamentul se efectuează cu ovule antifungice aplicate local, intravaginal pe o perioadă de câteva zile sau chiar în doză unică. “În cazurile de candidoză recurentă este posibil ca tratamentul să se efectueze pe o perioadă mai lungă de timp. Tratamentul se stabilește în baza antifungigramei efectuate în urma examenului de secreție vaginală. Nu este nevoie de efectuarea tratamentului la partener, în cele mai multe cazuri”, mai spune medicul Cristina Stoian.

Tratamentul naturist

“Putem vorbi mai degrabă de o modificare a stilului alimentar prin consumul de iaurt, evitarea consumului excesiv de zahăr, consumul de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata, broccoli, consumul de pește și de carne slabă, scăderea consumului de carbohidrați”.

Ce complicații poate da

Tratată corespunzător și la timp, candidoza este o boală care nu prezintă un pericol major pentru sănătate. “Există însă și cazuri, rare, în care infecția poate pătrunde în sânge și invadează organele vitale cum ar fi plămânii, inima, creierul sau ochii”.

Greșeli în tratament

“Tratamentul cu un antifungic necorespunzător sau pe o perioadă insuficientă de timp poate duce în timp la apariția unei candidoze recurente. Sfatul este ca atunci când pacientele au modificări ale secreției vaginale să se prezinte pentru un consult ginecologic”, susține specialistul.