Logoped: Dacă în jurul vârstei de 2 ani copilul nu vorbește, e nevoie de consult de specialitate

Cel mic are peste 2 ani și încă nu vorbește? Familia se amuză pentru că el încurcă r cu l, s cu ș și c cu t? Are dificultăți de comunicare? Sau poate doar ți se pare ție, iar o mătușă te liniștește spunându-ți că este normal, unii dintre copii sunt mai tăcuți.

image

 Specialiștii atrag atenția că azi, 40-50% dintre copiii de grupa mijlocie prezintă tulburări de pronunție, iar părinții trebuia să apeleze la logoped pentru corectarea cât mai rapidă.

Care sunt semnalele pe care părintele  trebuie să le urmărească la copil și care impun o evaluarea logopedică?

În ediția live din Click Sănătate,  De ce este necesară evaluarea logopedică a copilului, realizată și moderată de Antoaneta Banu, invitata  Anda Băcanu, consultant programe ABA, logoped și psiholog arată de ce important  ca părintele să monitorizeze cu atenție dezvoltarea copilului.

 Majoritatea tulburărilor de limbaj apar la copii de vârstă preșcolară. Dacă acestea sunt tratate cu superficialitate de familie, dacă nu sunt corectate în timp util, ele se vor reflecta mai târziu și în scris și citit, iar pe termen lung consecințele pot deveni grave pentru evoluția copilului.

Anda Băcanu arătă  care sunt cele mai importante semnale pe care părinții trebuie să le urmărească la copil:

-dacă în jurul vârstei de 2 ani copilul nu vorbește,

-în jurul vârstei de 2 ani, este important ca cel mic să ceară 5,6 obiecte și să spună 10-15 cuvinte,

-dacă înțelege ceea ce i se spune, dar nu poate să verbalizeze,

-dacă pronunță greșit cuvintele,

-dacă în jurul vârstei de 3 ani se menține rostirea incorectă a cuvintelor, adică nu a avut loc auto-corecția,

- dacă există tulburări de ritm și fluența in exprimare,

- dacă se bâlbâie și  mai ales în ce situatii,

În acest caz, părinții trebuie să solicite o evaluare logopedică a copilului, în urmă căreia specialistul va constata dacă este un episod trecător sau sunt și alte cauze care determină aceste probleme. În funcție de rezultatul evaluării, logopedul poate solicita și o evaluare complexă,  unde intervine și psihologul.

Citeşte şi: Cum recunoşti miopia la copil. Sfatul medicului

Care sunt consecințele, in lipsa unei evaluări logopedice a copilului?

Specialistul arată în cadrul ediției live că întârzierea în dezvoltarea limbajului la copil vine la pachet și cu alte comportamente mai puțin funcționale.  

„ Apare frustrarea! Copilul știe atât de multe, înțelege,  dar nu se poate exprima. Nu se poate juca în parc, deci nu se poate integra și comunica, astfel devenind izolat. Părintele trebuie să fie atent la toate aceste semnale. Mai mult, copilul se bâlbâite și este clar că sunt cauze emoționale la mijloc. Sigur că sunt situații în care balbismul, poate să fie și o tulburare  trecătoare care se corectează cu ajutorul logopedului. Dar poate să fie și una la care este necesară intervenția psihologului" spune Anda Băcanu.

Logopedul atenționează că nu trebuie ca părintele să râdă sau să-l  certe pe cel mic, atunci când acesta se bâlbâie. Ea indică folosirea metodei numită Stop&Go, care funcționează astfel: Il oprești pe copil. Îl rogi să respire și îl pui să repete, exact ceea ce a dorit el să spună. Citeşte şi: Febra: de ce apare și ce anunță: “Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră” 

Este important să se intervină cât mai rapid atât din punct de vedere evaluare, cât și din punct de vedere terapie logopedică pentru corectarea.

Când este necesară o evaluarea logopedică complexă?

Anda Băcanu subliniază că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său dar, părinții sunt cei care au rolul de a monitoriza dezvoltarea acestuia. Defectele de vorbire nu se vor corecta nici la grădiniță și nici la școală. Terapia de corecție pe care o realizează specialistul în logopedie este cea care ajută copilul să scape de anumite defecte, care pot sa fie unele minore, dar pot deveni majore dacă nu se intervine în timp util.

Mai mult, specialistul spune că părinții trebuie să fie atenți și la modul cum se joacă cel mic.

 „ În mod normal, un copil de 2,3 ani când are o mașinuță, cum se joacă cu ea? O parchează,  îi face garaj. Ei, sunt copii care nu fac așa. Îi învârt roțile, le analizează, adică se joacă nefiresc. Dacă acest tip de comportament are loc doar o dată, părintele nu trebuie să se îngrijoreze. Dar, dacă acesta devine repetitiv, atunci este necesară nu doar evaluarea logopedică ci și de psihoterapie, pentru că putem avea cazul unui copil cu autism" spune  logopedul.

Urmărește integral ediția Click Sănătate,  realizată și moderată de Antoaneta Banu și află și mai multe detalii de ce este importantă evaluarea logopedică a copilului.

Anda Băcanu este consultant programe ABA, logoped, psiholog. Anda este licențiată în Psihologie Specială și a absolvit masterul de Terapie Logopedică și cel de Psihologia Muncii, Transporturilor și Serviciilor, ambele în cadrul Universității din București. Din dorința de perfecționare, a urmat cursul de Analiză Aplicată a Comportamentului, în cadrul programului Clemson. Lucrează în analiza comportamentală aplicată din anul 2010, în calitate de terapeut și logoped, și este consultant de programe ABA pentru persoanele diagnosticate cu autism și alte tulburări de dezvoltare. Colaborează cu numeroase grădinițe și școli în calitate de logoped și psiholog, iar în sfera de coordonare programe ABA oferă servicii in  București, cât și familiilor din țară.