Febra: de ce apare ╚Öi ce anun╚Ť─â: ÔÇťCopilul ├«ntre 6 luni ╚Öi 5 ani poate face convulsii ├«n caz de febr─âÔÇŁ

febra3 jpg

Febra ne d─â o stare de r─âu ├«n tot corpul ╚Öi ne ├«mprietene╚Öte cu mole╚Öeala. ├Än general, anun╚Ť─â c─â organismul se lupt─â cu o boal─â ╚Öi c─â undeva exist─â o infec╚Ťie. Medicul Vasi R─âdulescu ne explic─â totul despre acest simptom.

1. Febra este un semnal important c─â ceva r─âu se ├«nt├ómpl─â ├«n organism, de regul─â fiind vorba despre o infec╚Ťie.

2. ╚śi infec╚Ťiile virale pot da febr─â. ├Än r─âceli, o temperatur─â a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neav├ónd nicio valoare ├«n viroz─â.

3. Alte afec╚Ťiuni care dau febr─â sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoid─â sau anumite tipuri de cancere.

4. Temperatura normal─â a corpului variaz─â ├«ntre 36,1 ╚Öi 37,2 grade Celsius. Febra este considerat─â la valorile peste cea superioar─â. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebril─â.

5. Hipotalamusul este o por╚Ťiune veche a creierului care controleaz─â temperatura corpului. Uneori, el o fixeaz─â la o valoare mai ├«nalt─â, spre exemplu pentru a lupta mai bine ├«mpotriva unei infec╚Ťii.

6. Frisoanele apar tocmai pentru c─â organismul trebuie s─â produc─â acea diferen╚Ť─â ├«n plus p├ón─â la valoarea fixat─â de c─âtre hipotalamus. ├Än contrac╚Ťiile musculare rezult─â c─âldur─â.

7. O febr─â poate fi l─âsat─â ├«n pace, f─âr─â a se lua m─âsuri antitermice. Organismul controleaz─â mai bine infec╚Ťiile la o temperatur─â pu╚Ťin mai ├«nalt─â.

8. Se iau m─âsuri antitermice dac─â valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult.

9. Pruden╚Ť─â la copiii mici. Bebelu╚Öul de p├ón─â la 3 luni trebuie v─âzut de medic dac─â prezint─â febr─â de 38 grade Celsius ╚Öi are simptome de r─âceal─â, vars─â, e foarte agitat sau din contr─â, letargic. La v├órste de peste 3 luni, o temperatur─â de p├ón─â la 38,9 grade C necesit─â un consult dac─â sunt prezente ╚Öi simptomele amintite mai sus sau dac─â temperatura dep─â╚Öe╚Öte 38,9 grade C, indiferent dac─â sunt simptome asociate. Temperatura poate fi luat─â cu un termometru digital de ureche sau, ╚Öi mai bine, cu unul intrarectal.

10. Copilul ├«ntre 6 luni ╚Öi 5 ani poate face convulsii ├«n caz de febr─â. Trebuie v─âzut de medic. ├Än primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate ap─ârea cel pu╚Ťin unul.

11. M─âsurile antitermice ├«nseamn─â paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o ├«mpachetare rece, o aplicare de prosop ud sau pung─â cu ghea╚Ť─â pe frunte sau alte zone ale corpului. ├Ämpachet─ârile reci se vor evita la bebelu╚Öi ╚Öi copii (se pot folosi prosoape ├«mbibate cu ap─â la temperatura camerei, pentru un schimb termic mai bl├ónd), put├ónd fi aplicate f─âr─â probleme la adul╚Ťi.

12. Antibioticul va participa la sc─âderea febrei ├«n infec╚Ťiile bacteriene, c├ónd infec╚Ťia ├«ncepe s─â fie controlat─â ╚Öi ameliorat─â.

13. Gripa d─â de regul─â febr─â ├«nalt─â, instalat─â brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcat─â, dureri musculare intense. Pruden╚Ť─â ├«n grip─â la copiii mici, v├órstnici, persoanele cu boli de inim─â sau pl─âm├óni, cu boli de imunitate.

14. Nu administra╚Ťi aspirin─â la copii! Pute╚Ťi folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele ├«n acela╚Öi timp, ci trec├ónd de pe unul pe altul ├«n caz c─â r─âspunsul la medicament nu este potrivit.

15. Merge╚Ťi la medic dac─â febra nu r─âspunde la m─âsurile antitermice clasice. Merge╚Ťi imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru c─â pot leza ireversibil unele organe, ├«ndeosebi creierul.