Cum recunoşti miopia la copil. Sfatul medicului
Ai observat că micuţul tău îşi mijește ochii când priveşte către ecranul televizorului sau are probleme să-şi dea seama ce scrie pe tabla de la școală? Este posibil să sufere de miopie, una dintre cele mai frecvente probleme de vedere din copilarie.
Miopia poate afecta activitățile zilnice ale copilului tău. Lăsată netratată, incapacitatea de a vedea clar obiectele îndepărtate se poate agrava odată cu vârsta. De aceea, boala trebuie diagnosticată şi tratată cât mai devreme posibil. Controlul evoluţiei bolii poate îmbunătăți sănătatea ochilor pe termen lung și reduce riscul de apariție a unor afecțiuni oculare mai grave la maturitate. Dacă eşti îngrijorat că ar putea suferi de miopie, află ce simptome dă această boală, care sunt cauzele şi opțiunile de tratament!
Recunoaşte miopia de la primele simptome
Miopia este o afecțiune de vedere întâlnită frecvent. Potrivit medicului specialist oftalmolog Călin Edward Florian, este o boală în care „obiectele din apropiere sunt văzute clar, dar cele mai îndepărtate sunt neclare. Aceasta apare atunci când ochiul focalizează razele de lumină în mod incorect, în fața retinei, în loc să le focalizeze pe retină‟. Medicul atrage atenţia că simptomele includ vederea încețoșată când copilul priveşte la depărtare, necesitatea de a închide parțial pleoapele pentru a vedea clar, durerile de cap cauzate de oboseala oculară. Un copil cu miopie stă mai aproape de ecrane, preferă un loc în fața tablei la şcoală, ignoră obiectele îndepărtate, clipeşte sau îşi freacă ochii frecvent.
De ce apare
Un proces cunoscut sub numele de emetropizare duce la dezvoltarea precisă a puterii corecte de focalizare a corneei și a cristalinului, astfel încât întregul ochi să fie într-o focalizare perfectă. Mecanismele care perturbă acest proces în miopie rămân încă obscure. Medicul Călin Edward Florian a explicat: „Ochiul are 2 structuri transparente, care funcționează asemenea unor lentile, cu rol în focalizarea imaginilor pe retină: corneea și cristalinul. Corneea are o formă curbată și formează suprafața anterioară a ochiului. Cristalinul se află în interiorul ochiului. Într-un ochi cu formă normală, imaginile sunt focalizate pe retină. Atunci când globul ocular este mai lung decât în mod normal sau când suprafața corneei are o curbură mai mare, imaginile se vor focaliza necorespunzător, în fața retinei, iar obiectele îndepărtate apar neclare. Miopia este o eroare de refracție asemenea hipermetropiei sau astigmatismului‟.
Cum se previne şi tratează miopia?
Experții oftalmologi sugerează că expunerea moderată la lumina soarelui are un impact pozitiv asupra miopiei și asupra sănătății generale a ochilor. Un studiu recent realizat la Universitatea din Waterloo arată că acei copii care au petrecut o oră în plus în aer liber săptămânal și-au redus riscul de a dezvolta miopie cu 14%. Dacă este diagnosticată miopia, medicul Călin Florian a susţinut că „scopul tratamentului este de a îmbunătăți vederea fie prin utilizarea lentileor de corecție, care contracarează lungimea crescută a ochiului sau curbura mărită a corneei (ochelari de vedere sau lentile de contact), fie prin intervenții de chirurgie refractivă‟.
Citeşte şi: Cum se tratează corect un urcior
Sfatul specialistului
Dr. Călin Edward Florian, medic specialist oftalmologie
Pentru copii și adolescenți, Academia Americană de Oftalmologie recomandă examene oculare la 6 luni și la 3 ani, în primul an școlar și la fiecare 2 ani în timpul anilor de școală. Miopia poate fi diagnosticată printr-un examen oftalmologic care include o evaluare a acuității vizuale și a refracției oculare. Acesta poate administra picături pentru dilatarea pupilelor și evaluarea globală a stării de sănătate a ochiului sau pentru determinarea cu precizie a erorii refractive (în cazul copiilor, adolescenților și adulților tineri). O afecțiune rară, întâlnită frecvent la pacienții cu miopie mare, este decolarea de retină. Aceasta este o urgență medicală în care timpul de intervenție este critic. Se manifestă prin flash-uri luminoase, apariția bruscă a multiple pete plutitoare în câmpul vizual, o umbră ca o perdea suprapusă peste câmpul vizual.