Cum recuno┼čti miopia la copil. Sfatul medicului

Ai observat c─â micu┼úul t─âu ├«┼či mije╚Öte ochii c├ónd prive┼čte c─âtre ecranul televizorului sau are probleme s─â-┼či dea seama ce scrie pe tabla de la ╚Öcoal─â? Este posibil s─â sufere de miopie, una dintre cele mai frecvente probleme de vedere din copilarie.

image

Miopia poate afecta activit─â╚Ťile zilnice ale copilului t─âu. L─âsat─â netratat─â, incapacitatea de a vedea clar obiectele ├«ndep─ârtate se poate agrava odat─â cu v├órsta. De aceea, boala trebuie diagnosticat─â ┼či tratat─â c├ót mai devreme posibil. Controlul evolu┼úiei bolii poate ├«mbun─ât─â╚Ťi s─ân─âtatea ochilor pe termen lung ╚Öi reduce riscul de apari╚Ťie a unor afec╚Ťiuni oculare mai grave la maturitate. Dac─â e┼čti ├«ngrijorat c─â ar putea suferi de miopie, afl─â ce simptome d─â aceast─â boal─â, care sunt cauzele ┼či op╚Ťiunile de tratament!

Recunoa┼čte miopia de la primele simptome

Miopia este o afec╚Ťiune de vedere ├«nt├ólnit─â frecvent. Potrivit medicului specialist oftalmolog C─âlin Edward Florian, este o boal─â ├«n care ÔÇ×obiectele din apropiere sunt v─âzute clar, dar cele mai ├«ndep─ârtate sunt neclare. Aceasta apare atunci c├ónd ochiul focalizeaz─â razele de lumin─â ├«n mod incorect, ├«n fa╚Ťa retinei, ├«n loc s─â le focalizeze pe retin─âÔÇč. Medicul atrage aten┼úia c─â simptomele includ vederea ├«nce╚Ťo╚Öat─â c├ónd copilul prive┼čte la dep─ârtare, necesitatea de a ├«nchide par╚Ťial pleoapele pentru a vedea clar, durerile de cap cauzate de oboseala ocular─â. Un copil cu miopie st─â mai aproape de ecrane, prefer─â un loc ├«n fa╚Ťa tablei la ┼čcoal─â, ignor─â obiectele ├«ndep─ârtate, clipe┼čte sau ├«┼či freac─â ochii frecvent.

De ce apare

Un proces cunoscut sub numele de emetropizare duce la dezvoltarea precis─â a puterii corecte de focalizare a corneei ╚Öi a cristalinului, astfel ├«nc├ót ├«ntregul ochi s─â fie ├«ntr-o focalizare perfect─â. Mecanismele care perturb─â acest proces ├«n miopie r─âm├ón ├«nc─â obscure. Medicul C─âlin Edward Florian a explicat: ÔÇ×Ochiul are 2 structuri transparente, care func╚Ťioneaz─â asemenea unor lentile, cu rol ├«n focalizarea imaginilor pe retin─â: corneea ╚Öi cristalinul. Corneea are o form─â curbat─â ╚Öi formeaz─â suprafa╚Ťa anterioar─â a ochiului. Cristalinul se afl─â ├«n interiorul ochiului. ├Äntr-un ochi cu form─â normal─â, imaginile sunt focalizate pe retin─â. Atunci c├ónd globul ocular este mai lung dec├ót ├«n mod normal sau c├ónd suprafa╚Ťa corneei are o curbur─â mai mare, imaginile se vor focaliza necorespunz─âtor, ├«n fa╚Ťa retinei, iar obiectele ├«ndep─ârtate apar neclare. Miopia este o eroare de refrac╚Ťie asemenea hipermetropiei sau astigmatismuluiÔÇč.

Cum se previne ┼či trateaz─â miopia?

Exper╚Ťii oftalmologi sugereaz─â c─â expunerea moderat─â la lumina soarelui are un impact pozitiv asupra miopiei ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii generale a ochilor. Un studiu recent realizat la Universitatea din Waterloo arat─â c─â acei copii care au petrecut o or─â ├«n plus ├«n aer liber s─âpt─âm├ónal ╚Öi-au redus riscul de a dezvolta miopie cu 14%. Dac─â este diagnosticat─â miopia, medicul C─âlin Florian a sus┼úinut c─â ÔÇ×scopul tratamentului este de a ├«mbun─ât─â╚Ťi vederea fie prin utilizarea lentileor de corec╚Ťie, care contracareaz─â lungimea crescut─â a ochiului sau curbura m─ârit─â a corneei (ochelari de vedere sau lentile de contact), fie prin interven╚Ťii de chirurgie refractiv─âÔÇč.

Cite┼čte ┼či: Cum se trateaz─â corect un urcior

Sfatul specialistului

Dr. C─âlin Edward Florian, medic specialist oftalmologie 

Pentru copii ╚Öi adolescen╚Ťi, Academia American─â de Oftalmologie recomand─â examene oculare la 6 luni ╚Öi la 3 ani, ├«n primul an ╚Öcolar ╚Öi la fiecare 2 ani ├«n timpul anilor de ╚Öcoal─â. Miopia poate fi diagnosticat─â printr-un examen oftalmologic care include o evaluare a acuit─â╚Ťii vizuale ╚Öi a refrac╚Ťiei oculare. Acesta poate administra pic─âturi pentru dilatarea pupilelor ╚Öi evaluarea global─â a st─ârii de s─ân─âtate a ochiului sau pentru determinarea cu precizie a erorii refractive (├«n cazul copiilor, adolescen╚Ťilor ╚Öi adul╚Ťilor tineri). O afec╚Ťiune rar─â, ├«nt├ólnit─â frecvent la pacien╚Ťii cu miopie mare, este decolarea de retin─â. Aceasta este o urgen╚Ť─â medical─â ├«n care timpul de interven╚Ťie este critic. Se manifest─â prin flash-uri luminoase, apari╚Ťia brusc─â a multiple pete plutitoare ├«n c├ómpul vizual, o umbr─â ca o perdea suprapus─â peste c├ómpul vizual.

image