Iată semnul care arată că un copil are scolioză!

Curbarea coloanei copiilor apare, în general, în preadolescență. De multe ori, copiii nu se plâng de dureri și de aceea, nici părinții nu se alarmează.

Potrivit pediatrului David Gurd, citat de revista clinicii Cleveland, există o modalitate în care părinții pot verifica dacă există motive de îngrijorare în privința stării scheletului copiilor lor.

image

Foto: Shutterstock

„Scolioza poate apărea la orice vârstă, dar aproximativ 80% se întâmplă în jurul vârstelor de 11 până la 13 ani”, spune dr. Gurd. Cauza exactă este necunoscută, dar genetica este implicată, spune el, iar problema aceasta de sănătate afectează și băieții și fetele.

Copilul dumneavoastră ar putea avea scolioză dacă un umăr stă mai sus decât celălalt atunci când copilul se află în poziție dreaptă, spune dr. Gurd.

Iată cum ar trebui să verifici:

Pune-ți copilul să stea drept, cu genunchii întinși.

Pune-l să se aplece spre mijloc, încercând să bage capul în înterior, către buric, ca și când s-ar pregăti pentru o rostogolire.

„Dacă copilul dumneavoastră are scolioză, atunci când îl puneți să facă testul de îndoire înainte, veți vedea că o parte a coastelor – de obicei partea dreaptă nu este simetrică, ci este mai sus în comparație cu cealaltă”, spune dr. Gurd.

Totuși, nu ar trebui să puneți singuri diagnosticul, ci bănuiala de scolioză trebuie confirmată sau infirmată de un medic. Ulterior, opțiunile de tratament pot varia de la menținerea sub observație până la corsetaj și intervenții chirurgicale. Alegerea variantei potrivite de tratament ține de cât de gravă este curbura, de vârsta copilului la diagnosticare și de cât anume va mai crește. Exercițiile fizice care întind și întăresc musculatura centrală și a spatelui, precum și yoga, pot fi de folos, dar numai dacă sunt discutate cu medicul.

Citește și Atenție la vene de păianjen, vizibile prin piele! Au legătură cu expunerea la soare!