Care sunt fructele pe care e bine să le consumi mai des iarna
Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din nicio alimentație sănătoasă. Iarna, când sistemul imunitar este mai expus virozelor de sezon, este bine să introducem în dieta zilnică cât mai multe fructe bogate în vitamine, astfel șansele de a ne îmbolnăvi scad considerabil.
Portocalele și grepfrutul previn infecțiile de sezon
Portocalele, mandarinele şi grepfrutul sunt fructele-vedetă ale iernii. Acestea au un conținut ridicat de vitamina C, carotenoide și sunt bogate în fibre solubile și insolubile, motiv pentru care sunt recomandate în prevenirea infecțiilor sezoniere, bolilor oculare și contra constipației. Mai mult decât atât, portocalele sunt bogate în calciu și potasiu, iar unele studii le recomandă împotriva îmbătrânirii premature și în prevenția cancerului, informează webmd.com. La fel ca portocalele, grepfrutul este bogat în vitamina C și întărește sistemul imunitar. De asemenea, grepfrutul are acțiune antioxidantă, păstrează colesterolul în limitele normale și menține sănătatea digestivă. Atenție, însă! Portocalele și grepfrutul nu sunt indicate persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice (gastrită, ulcer). De altfel, grepfrutul poate interfera cu unule medicamente.
Perele sunt o sursă importantă de fibre și ajută în procesul de slăbire
Mesele îmbelșugate de sărbători, axate mai ales pe dulciuri și preparate din carne, pot duce la constipație. De aceea, este bine să ai o alimentație cât mai variată în timpul iernii și să nu te rezumi doar la preparate grase și greu digerabile. O pară de mărime medie conține 5,58 grame de fibre și ajută la reglarea digestiei. Marie Ruggles, dietician și nutritionist și autoarea a mai multor cărți ce au ca temă alimentația sănătoasă, recomandă consumul de pere și pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, perele pot ajuta și în procesul de slăbire, fiindcă induc senzația de sațietate.
Vezi şi: Leacuri neştiute cu citrice. Află cum te ajută în lupta cu bolile!
Ananasul este bogat în antioxidanți și în vitamina C
Sursă important de antioxidanți și de vitamina C, ananasul contribuie la prevenția gripelor și răcelilor sezoniere. Mai mult decât atât, consumul de ananas îmbunătățește digestia, ajută la recuperarea mușchilor după exerciții fizice intense și unele studii îl recomandă chiar și în prevenția cancerului. Potrivit healthline.com, ananasul conține anumiți compuși, printre care și bromelaina, care ar putea reduce riscul de dezvoltare al cancerului prin reducerea stresului oxidativ și reducerea inflamațiilor.
Merișoarele previn bolile cardiovasculare
Diverse studii recomandă merișoarele pentru prevenția bolilor cardiovasculare, potrivit everydayhealth.com. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în vitamina C, previn afecțiunile gastrointestinale și pe cele ale tractului urinar.
Curmalele, sursă importantă de vitamina A
Curmalele sunt fructe bogate în vitamina A și ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenția mai multor afecțiuni, grație conținutului de antioxidanți. De asemenea, curmalele pot ajuta și la controlul glicemei, dar și la stimularea digestiei lente, mulțumită unui conținut ridicat de fibre.
de Anca-Teodora Popa