Suplimentele cu vitamina D ar putea reduce riscul de a face boala secolului

Suplimentarea cu vitamina D în lunile reci, când expunerea la soare este minimă este un lucru negociabil, deoarece această vitamină este implicată în procese multiple, de la menținerea oaselor sănătoase până la întărirea sistemului imunitar. Prin urmare, vitamina D joacă un rol crucial în sănătatea organismului, iar mai nou, cercetările sugerează că vitamina soarelui ar putea chiar să prevină cancerul.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard și-au propus să investigheze legătura dintre cancer și vitamina D într-un studiu randomizat, publicat în revista medicală internațională „JAMA Network Open”.

vitamina d shutterstock 465164366 jpeg

Vitamina D are un rol esențial în organism și ar putea reduce riscul de cancere. Foto: Shutterstock

Analizând 25.871 de persoane, echipa de cercetare a propus participanților să ia 2.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi. Aceasta este o cantitate mult mai mare decât este recomandat în mod current pentru prevenție, deoarece adulții au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi, ceea ce este echivalentul a 400 UI.

Participanții la studiu aveau vârsta de 50 de ani sau mai mult și nu aveau cancer la începutul studiului.

După ce a urmărit grupul de studiu timp de 5 ani, echipa de cercetare a descoperit că suplimentele au redus riscul de cancer metastatic sau fatal cu 17%.

Cancerul metastatic descrie cancerul care s-a răspândit în organism, pornind de la locul de formare și învadând celulele de jur, apoi organe și țesuturi aflate în zone mai îndepărtate ale corpului.

Mai mult, studiul a relevat faptul că riscul a scăzut și mai mult, cu 38 la sută, la persoanele care aveau o greutate normal, considerată a unei persoane sănătoase.

Cercetarea s-a concentrat exclusiv pe suplimentarea cu vitamina D3, care este produsă în mod natural de piele atunci când o expunem la lumina soarelui, fără administrarea de alte suplimente alimentare sau medicamente.

Citește și Doua pozitii simple de yoga te ajuta daca suferi de sciatica