Este sexul important în cuplu? Iată ce spun experții

Experții dezvăluie cât de important este sexul în relații și cum să ai o viață sexuală care să vă bucure și pe tine și pe partenerul tău.

Dragostea este una dintre principalele calități în relațiile de succes. Și o parte din asta include sex de calitate. Dar cât de important îl joacă sexul în viața ta amoroasă depinde de tine și de partenerul tău.

„Ceea ce se pare că știm este că, atunci când sexul merge bine, ceea ce înseamnă că îl ai în mod consecvent și nu ai probleme majore, atunci într-adevăr reprezintă doar aproximativ 15 până la 20% din satisfacția relației”, spune terapeuta Laurie Mintz, PhD, profesor de psihologie la Universitatea din Florida și autoarea cărții A Tired Woman's Guide to Passionate Sex.  „Consecvent” nu este un model unic. Poate însemna lucruri foarte diferite pentru relații diferite.

Totuși, când viața ta sexuală este în dezechilibru, aceasta poate compensa cea mai mare parte a nemulțumirii tale față de partenerul tău, adaugă specialista. De exemplu, poate că partenerul tău nu vrea sex atunci când vrei tu. Și, cum sexul este mult mai mult decât actul sexual, pot apărea probleme în relație.

1 sex shutterstock 378433924 jpg jpeg

Spargerea rutinei poate revitaliza viața sexuală. Foto: Shuttesrtock

Pornind de la definiții, sexul este tot ceea ce tu și partenerul tău faceți în mod consensual implicând atingere erotică și sexuală și plăcere, iar pentru majoritatea, aceasta implică plăcere genitală, explică Mintz. Vă faceți reciproc sex oral, de exemplu, sau vă faceți plăcere unul altuia cu vibratoare sau cu mâinile. Redefinirea sexului, deci este  necesară, deoarece mai largă decât actul sexual.

„Știm că uneori, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, actul sexual nu mai este pe masă, din cauza uscăciunii vaginale, a problemelor erectile și a altor probleme medicale”, spune ea. „Și așa că, dacă începem să prețuim toate modurile de a ne face plăcere nouă înșine șipartenerilor noștri, este mult mai probabil să reușim să îmbătrânim grațios și din punct de vedere sexual.”

Concentrarea asupra plăcerii reciproce care poate, sau nu, include actul sexual poate ajuta, de asemenea, cuplurile să treacă peste anxietatea de performanță, care distruge relația, spune Fleming.

„Sun persoane care prefera să nu simtă dezamăgirea sau supărarea, așa că nu mai inițiază comportament erotic, nici măcar îmbrățișări și săruturi, pentru că nu vor să transmit semnale confuze.”, spune psiholoaga.

Ajută sănătatea ta fizică

Există o mulțime de beneficii fizice pe care ți le poate aduce sexul, în special orgasmul. Poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare sau musculare și se pare că vindecă durerile de cap și crampele menstruale la unele femei. „Femeile care au orgasm frecvent au un risc mai mic de a dezvolta endometrioză și menstruații mai regulate”, spune Mintz. „Este bun și pentru controlul vezicii urinare, deoarece atunci când faci sex, mușchii podelei pelvine fac exerciții.”

De asemenea, menține inima sănătoasă, crescând chiar și speranța de viață după un atac de cord (cel puțin pentru bărbați), potrivit unui studiu publicat în 2020 în The American Journal of Medicine.

Alte cercetări din Journal of Health and Social Behavior au descoperit că sexul scade riscul de hipertensiune arterială la femeile de vârstă mijlocie și în vârstă. Sexul poate fi chiar bun pentru sistemul tău imunitar, sugerează un mic studiu din jurnalul Psychological Reports.

Este bun pentru bunăstarea ta emoțională

Creierul tău se modifică atunci când faci sex. „Modul în care arată creierul tău chiar înainte de orgasm este identic celui în care arată creierul tău în meditație profundă”, spune Mintz.

Cercetătorii au descoperit că intimitatea scade cortizolul, hormonul stresului, la bărbați și femei, potrivit cercetărilor dintr-un număr din 2019 al revistei Psychosomatic Medicine.

Sexul poate fi, de asemenea, o parte esențială vitalității, spune Fleming.

„Te face să te simți bine cu tine însuți într-un mod pe care câteva alte experiențe se pot egala.”

Este bun pentru relația ta

Mintz numește sexul lipiciul și uleiul unei relații. Fără asta, spune ea, cuplurile fie se destramă, fie devin colegi de cameră care împărtășesc treburi, griji și râs ocazional. „ÎAm spus că este uleiul, pentru că ajută la prevenirea frecării și te face mai puțin iritabil”, spune ea. „Întotdeauna glumesc cu clienții mei pe care încerc să-i ajut să aibă o viață sexuală mai bună, spunând că lucrurile care te irită despre partenerul tău înainte de sex ar putea fi chiar drăguțe după sex.”

De asemenea, poate elibera toți acei hormoni ai senzației de bine, inclusiv oxitocina și dopamina, ceea ce crește sentimentele de conexiune și intimitate, spune Fleming. Vrei să știi ce altceva crește aceste sentimente? Micile moduri în care aceste cupluri își fac partenerul să se simtă iubit.

Iată ce altceva poate face: creează încredere și amintiri împărtășite, pentru că îți împărtășești sinele cel mai profund cu partenerul tău, spune Mintz. „Poate spori angajamentul și aprecierea. Și cel mai interesant, cu cât faci mai mult sex, cu atât vrei mai mult”, adaugă ea. „Așadar, sexul bun este un ciclu pozitiv nu numai pentru mai multe dintre aceste beneficii, ci și pentru mai mult sex.”

De cât sex ai nevoie?

Potrivit cercetărilor din revista Social Psychological and Personality Science, ai toate aceste sentimente de bunăstare emoțională și conexiuni atunci când faci sex o dată pe săptămână.

Dacă pare mult, reține: „De fapt, este la latitudinea cuplului să decidă frecvența lor ideală”, spune Mintz. În terapia de cuplu, ea le spune clienților ei: „Orice ați rezolvat voi doi. Nu-mi pasă dacă este o dată pe săptămână sau o dată pe lună.” Dar iată o avertizare: ambii parteneri trebuie să fie mulțumiți de cantitate, ceea ce necesită comunicare și compromis - două caracteristici cheie ale unei relații sănătoase.

Fleming este de acord. „Dacă un cuplu nu face sex în mod frecvent – fie că este o dată pe lună sau o dată pe an – și nu este supărat de asta, atunci nu este o problemă”, spune ea. „Devine problematic dacă este supărător pentru unul și nu pentru celălalt. Apoi devine o problemă de relație.”

Concluzia: „Nu există o sexualitate universală”, spune Mintz. „Dacă faci sex cu adevărat distractiv și orgasmic și conectat o dată pe lună, s-ar putea să fii mai fericit decât oamenii care fac sex mediocru o dată pe săptămână.”

Cum să ai o viață sexuală de care sunteți amândoi fericiți

Multe relații au niveluri de dorință nepotrivite - de obicei, un partener cu libido mai mare cu unul cu libido scăzut, spun experții. Și, deși s-ar putea să crezi că partenerul tău dorește doar sex, poate fi lipsa de conexiune și intimidate, notează Fleming.

Chiar dacă diferențele de nevoie sexuală par definitive, ele sunt la fel de negociabile ca toate problemele asupra cărora trebuie să faci compromisuri - de la familia cui să o vizitezi de sărbători până la cum să-ți decorezi noua casă, spune Mintz.

„Vă ascultați unul pe celălalt, vorbiți unul cu celălalt în mod nedefensiv, adică auziți cu adevărat ce vrea cealaltă persoană și de ce este important pentru ea”, explică ea. „Și ajungi la o concluzie, la un compromis unic de cuplu.”

A face spațiu pentru aceste conversații ar putea însemna diferența dintre relațiile sănătoase și cele nesănătoase, fiindcă „Nu este vorba doar despre sex. Este vorba despre dragoste și parteneriat în general.”, explică psiholoaga.

Redescoperă senzualitatea

Majoritatea terapeuților vor face o serie de exerciții care se concentrează pe atingerea afectuoasă și devin din ce în ce mai sexuale. Ele se numesc exerciții de focalizare asupra senzațiilor, iar scopul este de a reintroduce senzualitatea, sexualitatea și atingerea fără cerere, spune Mintz.

Apoi, renunță la ideea că monogamia este egală cu monotonie. „Majoritatea cuplurilor se încadrează în ceea ce noi numim sex previzibil”, spune Fleming. „Îți cunosc pozțiile și atingerile preferate și le tot repeat, dar este nevoie de extinderea repertoriului”, spune Fleming.

Fii creativ

Gândește-te să adaugi câteva elemente de recuzită. Un lucru plăcut pe care Fleming îl sugerează clienților ei: o lumânare aromata, masajul, sau lenjerie diferită de ce de zi cu zi.

Dacă este nevoie de mai multă stimulare pentru excitare, poți încerca un vibrator sau un alt tip de jucărie sexuală pentru adulți.

Programează-ți actul sexual

Setați o dată și o oră pentru aceste sesiuni erotice. „Din punct de vedere cultural, credem că sexul ar trebui să fie spontan, dar realitatea este că, inclusive atunci când erai tânăr, era o chestiune de oportunitate, mai degrabă decât de  spontaneitate”, spune Fleming.

Spune „da”

Uneori, partenerul tău inițiază sex, iar primul tău impuls poate fi să spui „nu”, indiferent de motiv (ești epuizat, te confrunți cu un termen limită). Dar ar putea fi o idee bună să vă întâlniți cu partenerul la jumătatea drumului pentru a vedea dacă există un lucru mic căruia îi puteți spune da - cum ar fi un masaj pe spate, sfătuiește Fleming.

În acest fel, vă puteți conecta fizic și, dacă doriți să creșteți intimitatea, este posibil să simțiți că dorința intervine. Ideea este să fii deschis și receptiv și să vezi ce se întâmplă dacă dorești și apoi vezi mai departe.

Citește Cum prepari cafeaua turcească?