Iată cum prepari acasă cafeaua turcească! De ce se servește cu apă
Cafeaua a pătruns în Imperiul Otoman în jurul anului 1540, fiind adusă în Istanbul de comercianții sirieni. Cu timpul, cafelei i s-a atribuit o simbolistică aparte în cultura turcă.
În mod tradițional, atunci când o fată îi invită pentru prima oară pe viitorii socrii la casa părintească, aceasta trebuie să le servească cea mai bună cafea turcească, pentru a-și arăta îndemânarea și abilitățile în fața părinților mirelui. Pe lângă simbolurile culturală, cafeaua turcească prezintă și beneficii importante, fiind de ajutor în caz de dureri de cap, menține sănătatea pielii și este recomandată chiar și în prevenția maladiei Alzheimer, a bolii Parkinson și a demenței, informează medicinenet.com.
Așa prepari corect cafeaua turcească!
În mod tradițional, cafeaua turcească se prepara pe jar de cărbune. Acum, fiindcă acest obicei nu prea se mai practică se va utiliza aragazul. Ai nevoie de: 2 lingurițe de cafea turcească per persoană, zahăr după preferință, apă îmbuteliată și nu de la robinet, întrucât clorura din apa de la robinet poate afecta gustul și mirosul cafelei și o oală de cafea (ibric). În trecut se utilizau oale de cafea din cupru (cezve), dar acum acestea pot fi fabricate și din alte materiale, precum aluminiul și oțelul, scrie theistanbulinsider.com.
Mod de preparare:
Pui mai întâi cafeaua și zahărul în oală, apoi adaugi apa, setând flacăra la foc mic, apoi amesteci. Lași un minut să fiarbă, până ce observi că se formează un strat de spumă la suprafață. Când spuma devine mai groasă ca textură și mai închisă la culoare, iei o parte din aceasta folosind cupe. Imediat ce cafeaua începe să crească rapid, oprești focul și torni în cești, adăugând, la final, spuma pe care strâns-o în cupe. Cafeaua turcească se savurează alături de delicii dulci precum prăjituri, bomboane sau rahat turcesc.
De ce se servește cu apă
În trecut, apa era adăugată în cafeaua turcească pentru a se evita deshidratarea. Mai mult decât atât, oamenii simțeau nevoia să bea un pahar cu apă după ce consumau o ceașcă de cafea. Acum, însă, preparea cafelei turcești cu apă reprezintă un aspect legat de gust, considerându-se că această băutură este mult mai plăcută la gust când este preparată cu apă. Unii medici recomandă consumul cafelei cu apă în loc de lapte persoanelor hipertensive sau celor care suferă de probleme cardiovasculare, deoarece apa diluează cantitatea de cofeină din sânge.
Vezi şi: Ce beneficii are cafeaua pentru organism.12 motive pentru care e bine să o bei
Ce beneficii are pentru sănătate
Cafeaua turcească conține mai mulți compuși benefici față de cafeaua obișnuită, acest aspect datorându-se faptului că, spre deosebire de cea obișnuită, cafeaua turcească nu este filtrată, informează healthline.com. Boabele de cafea turcească conțin compuși benefici ca acizii clorogenici, care au acțiune puternic antioxidantă. Specialiștii susțin că acizii clorogenici reduc inflamațiile, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. De asemenea, cafeaua turcească este indicată și în curele de slăbire și poate crește performanțele fizice. Unii specialiști o recomandă chiar și pentru prevenirea cancerului. Totuși, cafeaua turcească consumată în exces poate duce la agitație, înrăutățirea stărilor de anxietate (în cazul persoanelor care suferă deja de anxietate) și probleme de somn.
de Anca-Teodora Popa