Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei alcool și fumezi?

Tutunul și alcoolul sunt, adesea, consumate împreună, scrie Health Digest.

Tutunul este o plantă originară din America, care este procesată pentru frunzele sale. Odată uscate, frunzele de tutun pot fi transformate într-o varietate de produse, cum ar fi trabucuri, țigări, tutun de mestecat și tutun.

image

Tutunul și alcoolul sunt adesea consumate împreună, iar impactul asupra corpului este major. Foto: Shutterstock

Substanța cheie din produsele din tutun este nicotina, care dă dependență. În special, produsele mai recente utilizează nicotină în țigările electronice, pungi și pastile orale cu nicotină. Nicotina afectează creierul și corpul. Determină eliberarea de adrenalină și stimulează sistemul nervos central, care, la rândul său, poate crește ritmul cardiac, respirația și chiar tensiunea arterială.

Această stimulare a sistemului nervos central este adesea asociată cu senzația de zgomot pe care o poate provoca consumul de nicotină.

Nicotina afectează și creierul prin declanșarea dopaminei, care poate juca, de asemenea, un rol în crearea de dependențe.

Potrivit American Lung Association, efectele secundare ale nicotinei includ anxietate, amețeli, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greață, tremor sau vărsături. În special, consumul de tutun poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, cancer bucal și alte boli respiratorii.

Cum este afectat organismul?

Alcoolul este rezultatul unui proces de fermentare a amidonului, zahărului și drojdiei. Alcoolul poate fi găsit în băuturi precum berea, vinul și lichiorul și are un impact de mare anvergură asupra organismului.

El poate afecta majoritatea organelor, deoarece intră în fluxul sanguin prin stomac și intestinul subțire și apoi este capabil să circule în tot corpul. Este un deprimant al sistemului nervos central care încetinește ritmul activității creierului tău, conform MedlinePlus. Deoarece alcoolul este procesat în ficat, consumul excesiv de alcool poate afecta negativ sănătatea ficatului. Consumul de alcool poate crește și riscul de cancer de gură sau gât.

Deși toată lumea are niveluri diferite de toleranță la alcool, consumul acestuia poate duce la intoxicație. Pe măsură ce te îmbeți, vasele de sânge încep să se dilate, ceea ce îți poate da o falsă senzație de căldură, chiar dacă de fapt pierzi căldura corpului.

Efectul alcoolului asupra creierului poate duce, de asemenea, la pierderea abilităților motorii, vorbire neclară, timp de reacție mai lent și decizii proaste.

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism, din America, persoanele care consumă alcool sunt mai susceptibile de a fuma tutun și invers. De fapt, consumul de tutun este asociat cu consumul de alcool. De exemplu, persoanele dependente de alcool au riscuri de trei ori mai mari să fumeze tutun, iar persoanele dependente de tutun au riscuri de patru ori mai mari să fie dependente de alcool.

Acest lucru poate avea de-a face cu faptul că atât alcoolul, cât și tutunul declanșează sistemele neuronale și substanțele neurochimice precum sistemul dopaminergic. Atunci când sunt luate împreună, alcoolul și tutunul pot face experiența mai plăcută, datorită dopaminei.

Literatura de specialitate în privința dependențelor notează atât efectele pe termen scurt, cât și pe termen lung ale consumului de alcool și fumatului. Deoarece alcoolul este un deprimant al sistemului nervos, iar tutunul este un stimulent, efectele lor asupra organismului pot fi mascate unul de celălalt, ceea ce te poate determina să bei mai mult decât în mod normal.

Pe termen lung, consumul de alcool și fumatul pot afecta sănătatea și pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum cancerul de gât și esofag.

Foarte interesant este că, în mod incredibil, alcoolul poate descompune substanțele chimice canceroase din fumul de tutun la nivelul țesuturilor gâtului, ceea ce face ca aceste substanțe chimice să devină mai puțin periculoase.

Citește Cum prepari cafeaua turcească?