Ar trebui să urinezi înainte și după sex?

Ce se întâmplă când nu faci pipi înainte și după sex? Există un risc asociat cu acest obicei?

Când vine vorba de menținerea sănătății sexuale și reproductive, trebuie să luăm măsuri prevenitive. Activitatea sexuală ne poate expune adesea la un risc crescut de boli cu transmitere sexuală și la infecții virale și bacteriene.

Deși există mai multe mituri și concepții greșite în jurul sexului și sănătății sexuale, un lucru pe care l-am auzit frecvent este că bărbații și femeile, în special femeile, ar trebui să facă pipi înainte și după sex.

Motivele pentru care este indicat să urinezi „după” sex sunt explicate de Times.

Pentru femei, posibilitatea de apariție a infecțiilor este mult mai mare în timpul activităților sexuale, una dintre cele mai dese astfel de probleme fiind infecțiile urinare, care nu transmit pe cale sexuală, dar pot fi declanșate din cauza actului sexual.

sex jpg

Sexul este un factor de risc important în infecțiile urinare. Foto: Shutterstock

O infecție care afectează orice parte a sistemului urinar, inclusiv rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra este o infecție urinară, iar acest lucru se întâmplă atunci când bacteriile care colonizează pielea sau rectul intră în uretră și infectează tractul urinar.

Dacă ai urină în vezică atunci când faci sex, bacteriile împinse înăuntru s-ar putea dezvolta și multiplica, dacă nu urinezi după actul sexual.

Pe lângă prevenirea infecțiilor urinare, multe femei aleg să facă pipi înainte de sex, pentru a putea susține un act sexual prelungit și un nivel satisfăcător de plăcere. Orgasmul joacă un rol cheie în atingerea culmii plăcerii, iar o vezică plină poate să  distragă atenția și, prin urmare, să afecteze negativ actul sexual.

 Ar trebui să te grăbești la toaletă imediat după sex?

Deocamdată, nu există o regulă clară legată de cât de repede după sex ar trebui să mergi să urinezi, dar cu cât mai devreme, este cu atât mai bine.  Urinarea după sex ajută la eliminarea germenilor și bacteriilor, menținând tractul urinar curat și neafectat.

Infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, deoarece uretra femeii, care este tubul de la vezică spre exterior, este mai scurtă decât cea a bărbatului. Acest lucru face ca bacteriile să ajungă mai ușor în vezică, ducând la infecții.

Infecțiile urinare pot fi extrem de neplăcute, mai ales dacă apar în mod repetat. Unii oameni sunt mai predispuși la infecții repetate ale tractului urinar. Infecțiile urinare recurente sunt cauzate de reinfecția cu același agent patogen sau bacterii.

Sexul frecvent se spune că este unul dintre cei mai mari factori de risc. Deci dacă sunteți o persoană care se confruntă constant cu infecții urinare după sex, este important un consult medical.

Vezi și Ce boală are Bruce Willis?