Studiu: Bărbații care nu sunt interesați de sex pot avea risc de deces prematur

Un nou studiu efectuat în rândul bărbaților care trăiesc în Japonia a constatat că lipsa interesului sexual poate fi legată de un risc crescut de deces prematur. Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul PLOS One.

Relația exactă dintre mortalitate și libido nu este sigură deocamdată. Cercetătorii speculează că o reducere a apetitului sexual ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate.

Studiul a implicat 8.558 de bărbați, precum și 12.411 femei, în vârstă de 40 de ani sau mai mult, care au avut făcut controale anuale timp de 6 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Yamagata au analizat inițial nivelul de interes sexual al subiecților pe baza unui chestionar auto-raportat și a unui sondaj de urmărire realizat ani mai târziu. Din cei 20.969 de subiecți inițiali, 503 au murit până la momentul sondajului de urmărire.

Lipsa sex , probleme in cuplu FOTO Shutterstock

Lipsa de interes sexual poate indica riscul de deces prematur. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au raportat o lipsă de interes sexual prezentau un risc mai mare de mortalitate prin cancer, și de mortalitate de orice cauză. Este important de menționat că asocierea a avut loc chiar și după luarea în considerare a unor factori precum vârsta, educația, starea civilă, fumatul, consumul de alcool, indicele de masa corporală, frecvența râsului, suferința psihologică, precum și hipertensiunea arterială și diabetul.

Deoarece studiul este pur observațional, nu există nicio modalitate de a concluziona care  este cauza și care este efectul.

La femei nu există această asociere

Interesant este că cercetătorii nu au găsit nicio asociere semnificativă între libidoul scăzut și mortalitatea la femei, în comparație cu bărbații. De asemenea, este de remarcat faptul că femeile au fost mai predispuse să raporteze o lipsă de interes sexual decât bărbații. 16% dintre participanții de sex feminin au raportat în acest studiu, comparativ cu 8% dintre participanții de sex masculin.

Cauze posibile

Oamenii de știință sugerează că lipsa de interes sexual în rândul bărbaților ar putea fi legată de „stiluri de viață nesănătoase”.

„În plus, dacă presupunem că interesul sexual este legat de factori psihologici pozitivi”, scriu ei, „absența interesului poate afecta o serie de răspunsuri inflamatorii, neuroendocrine și imune”.

Unele avertismente importante din studiu includ întrebarea adresată pentru a determina interesul sexual al unei persoane. Pentru cercetare, întrebarea pusă a fost: „În prezent, aveți vreun interes pentru persoanele de sex opus?”

Întrebarea îi exclude pe cei atrași de cineva de același sex, recunosc cercetătorii. De asemenea, studiul nu a luat în considerare anumite „elemente relevante din punct de vedere medical despre care se știe că afectează funcția sexuală și longevitatea”, în timpul sondajului, cum ar fi afecțiunile neurologice sau medicamentele pe care subiecții le luau.

Citește și Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19