Ce tip de dietă favorizează fracturile de șold?

Un studiu realizat la Universitatea Leeds și publicat de revista BMC Medicine și-a propus să clarifice dacă există o legătură între tipul de dietă și riscurile de fractură de șold. Rezultatele împun măsuri pentru adeptele unui anumit tip de dietă.

image

O dietă vegetariană trebuie atent urmărită.  Foto: Shutterstock

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au analizat datele privind starea de sănătate și alimentația a 26.318 femei, cu vârste între 35 și 69 de ani, dintre care 28% erau vegetariene.

În rândul persoanelor monitorizate s-au constatat 822 de fracturi de șold care au avut loc pe parcursul a 20 de ani. Statistic, acest lucru înseamnă că peste 3% din eșantionul de femei care au luat parte la studiul clinic au suferit fracturi.

Cercetătorii s-au concentrate asupra acestor persoane și au constat că că femeile care au adoptat o dietă vegetariană prezintă un risc sporit de a-și fractura șoldul, pe parcursul vieții, iar cauza acestui fenomen este usă în legătură de specailiști cu un indice de masă corporală mai scăzut și carența anumitor substanțe nutritive, responsabile de sănătatea musculo-scheletală, specificie femeilor cu dietă vegetariană.

Datele care arată că femeile vegetariene au un risc mai mare de fractură de șold în comparație cu femeile care au o dietă care include carnea și o consumă în mod regulat, de cel puțin două ori pe săptămână i-au făcut pe cercetători să-și dorească extinderea studiilor clinice și asupra unor subiecți bărbați pentru a verfica dacă rezultatele se aplică și lor.

De asemenea, cercetătorii spun că este necesară și studierea unor populații non-europene pentru a putea analiza cât mai bine factorii responsabili pentru diferența de risc de fractură de șold observată la vegetariene. Cercetări ulterioare se vor concentra pe explorarea rolului indicelui de masa corporală și al nutrienților abundenți în alimentele de origine animală, care pot oferi un avantaj persoanelor iubitoare de carne, spun specialiștii.

Pe de altă parte, aceștia nu încurajează vegetarienții să-și schimbe dieta, ci doar să își monitorizeze atent starea de sănătate și să  suplimenteze prin medicație deficitele din organism.

Citește și Ce substanță din hrană poate preveni erupțiile herpetice?