3 semne de alarmă pentru sănătatea oaselor!

Deficitul de vitamina D și de calciu sunt vinovate pentru pierderea densității osoase, de aceea trebuie să intervii înainte ca problemele serioase să apăară. Iată trei semne timpurii că oasele tale ar putea avea de suferit, vizibile la nivelul diverselor organe din corp.

shutterstock 1339155722 jpg

Expune-te la soare după ora 16.00 pentru a sintetiza vitamina D. Foto: Shutterstock

Gingiile se retrag

Este foarte puțin probabil să nu poți observa retracția gingivală, dar medicul stomatolog o poate sesiza la controalele de rutină. Potrivit revistei The Healthy, dacă se exclude varianta paradontozei, gingiile ajung să se retragă și să dezvelească dinții atunci când osul maxilarului este slăbit și pierde din densitate. Iar acest lucru înseamnă că îți lipsesc nutrienții esențiali care mențin sănătatea oaselor și poate fi vorba despre deficit de calciu.

Unghiile fragile

Unghiile se pot rupe din multiple motive, dar dacă observi că acest lucru ți se întâmplă mai des, atunci ar trebui să te întrebi care este cauza. De obiciei, în topul problemelor care generează fragilitatea unghiilor este o sinteză redusă de collagen și deficitul de calciu. Colagenul este o protein care ajută pielea să-și păstreze elasticitatea, care ajută țesuturile conjuctive și scheletul, în timp ce calciul este legat în mod direct de sănătatea oaselor. Prin urmare, cei doi comupși, colagenul și calciul sunt esențiali scheletului, și deficitele trebuie corectate prin alimentație și prin suplimente.

Crampe musculare

Se întâmplă mai ales în somn, după ce adormiți, dar pot fi atât de puternice încât vă trezesc durerile. Resimțim în mod diferit rampele musculare și cârceii, dar uneori aceștia pot persista secunde bune în care durerea și disconfortul sunt mari. Revista Prevention scrie că, adesea, crampele musculare și cârceii au mai mult de-a face cu lipsa calciului decât cu lipsa potasiului și magneziului, de aceea ar trebui să ne determine să verificăm dacă nu cumva avem un deficit.

Citește și Ce alimente te ajută să lupți cu balonarea?